Drewno do płaskorzeżb
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Drewno do płaskorzeżb
Witam.
Gdzie kupić tanio i w dobrej jakości drewno do frezowania płaskorzeźb?
Proszę o namiary
Gdzie kupić tanio i w dobrej jakości drewno do frezowania płaskorzeźb?
Proszę o namiary
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Witam
Nie ma czegoś takiego jak tanie i dobre. Albo jest tanie i mokre, albo jest droższe i suche. Ja w tym roku nie spotkałem się z suchą lipą. Nawet drewno kupione w sklepie dla "artystów rzeźbiarzy" było mokre. Z braku lipy robiłem w sośnie która leżała trzy dni w starego typu piekarni koła pieca. Drewno było kupione w tartaku podocinanie i suszone. Przy odpowiednim ustawieniu samego procesu obróbki to i w dębinie można frezować.
robert
Nie ma czegoś takiego jak tanie i dobre. Albo jest tanie i mokre, albo jest droższe i suche. Ja w tym roku nie spotkałem się z suchą lipą. Nawet drewno kupione w sklepie dla "artystów rzeźbiarzy" było mokre. Z braku lipy robiłem w sośnie która leżała trzy dni w starego typu piekarni koła pieca. Drewno było kupione w tartaku podocinanie i suszone. Przy odpowiednim ustawieniu samego procesu obróbki to i w dębinie można frezować.
robert
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Drewno do płaskorzeżb
Jakie gatunki drzew są najlepsze do frezowania?
Kupujecie drewno z najbliższego tartaku czy może są jakieś sklepy/ hurtownie sprzedające dobre drewno w rozsądnej cenie?
http://www.jejkowice.tartaki.com.pl/katalog-firm/
Kupujecie drewno z najbliższego tartaku czy może są jakieś sklepy/ hurtownie sprzedające dobre drewno w rozsądnej cenie?
http://www.jejkowice.tartaki.com.pl/katalog-firm/
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Najlepsze są takie gatunki drewna, które maja w miarę jednorodną strukturę np lipa, buk, orzech - generalnie gatunki liściaste. Zwróć też uwagę czy drewno jest suche, bo mokre paskudnie się obrabie, wymaga dużo pracy przy wykończeniu a i tak jak wyschnie to popęka. Jesli tartak ma własną suszarnię to można brać bezpośrednio u nich. Jeśli chcesz kupować jednorazowo małe ilości to tartak lub skład drewna. Jeśli natomiast możesz sobie pozwolić na jednorazowy zakup np 1m3 to taniej wyjdzie kupić gdzieś po ludziach i dać do suszenia.