Witam
Zwracam się z prośbą do ludzi bardziej obeznanych w temacie próżni.
Mam zamiar zakupić pompę próżniową do mojej frezarki CNC ale nie za bardzo wiem jakie parametry będą wystarczające do utrzymania materialu obrabianego. Ale do rzeczy:
Materialy obrabiane: drewno lite, sklejka
Dla uproszczenie przyjmijmy że wszystkie elementy będę prostkontem
Przykladowy wymiar obrabianego elementu: szer 200 mm dl 300 mm gr 100 mm
elementy będą frezowane frezami trzpieniowymi do średnicy 20 mm
jakie parametry powinna spelniać pompa próżniowa żeby utrzymać elementy obrabiane
dobór pompy próżniowej
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Każda pompa która daje dobre podciśnienie w granicach -1
.Natomiast wydajność pompy moze być mała chwile odczekasz i detal Ci złapie natomiast nie utrzyma gdy drewno bedzie "rzadkie" gdy powierzchnia styku bedzie nie idealna.Dla takiego elementu mysle ze 3 m3/h dała by rade ale lepiej sporo wiekszą i i na taka powierzchnie zrobic z 4sekcje nizależne na ta powierzchnie - jedna pusci pozostałe 3 dalej trzymaja..

Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Witam
Jeżeli chcesz dobrą pompe próżniową to poszukaj w sklepach z akcesoriami do montażu klimatyzatorów. To są pompy "długodystasnowe" i dość mocne bo w układzie trzeba wytworzyć podciśnienie -10 i utrzymać przez godzine aby sparwność szczelnosc układy i żeby został zassany czynnik chłodniczy. A wiem, że przy zespołach klimatyzacyjnych wywołuje się jeszcze większe podcisnienienawet do -18.
robert
Jeżeli chcesz dobrą pompe próżniową to poszukaj w sklepach z akcesoriami do montażu klimatyzatorów. To są pompy "długodystasnowe" i dość mocne bo w układzie trzeba wytworzyć podciśnienie -10 i utrzymać przez godzine aby sparwność szczelnosc układy i żeby został zassany czynnik chłodniczy. A wiem, że przy zespołach klimatyzacyjnych wywołuje się jeszcze większe podcisnienienawet do -18.
robert
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Tak niektóre firmy oznaczają w ten sposób pompy prózniowe, że piszą 10mbar ale chodzi o
-10mbar w przypadku pompy próżniowej. Tak samo jest z oznaczeniem atmoser przy pompach prózniowych. A te na linkach to niewiem do czego służą ja używałem pompy prózniowej od klimatyzacji z manometrem i specjalnymi gwintami do przewodów powietrznych.
robert
-10mbar w przypadku pompy próżniowej. Tak samo jest z oznaczeniem atmoser przy pompach prózniowych. A te na linkach to niewiem do czego służą ja używałem pompy prózniowej od klimatyzacji z manometrem i specjalnymi gwintami do przewodów powietrznych.
robert