wycięcia w drewnianej desce
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
wycięcia w drewnianej desce
Witam, to mój pierwszy kontakt z cnc, proszę o wyrozumiałość, potrzebuję zrobić wycięcia z obu stron deski, z jednej strony tylko do połowy a z drugiej strony na całej długości deski, cos w tym stylu http://imageshack.us/f/18/roub.jpg/ zrobiłem projekt w a9cad ale nie wiem czy to się nadaje, a może orientuje się ktoś ile może kosztować wyprodukowanie takiej jednej deski? z góry dzięki
- Załączniki
-
- decha2.rar
- (5.29 KiB) Pobrany 180 razy
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
@pazdziochxxl
No niezbyt się to nadaje.
Zrobiłeś przekrój profilu który może posłużyć ewentualnie jako zbiór wymiarów, a i to po załadowaniu tego do AutoCAD-a wymiary są jakieś dziwne.
Dopiero Corel pokazuje właściwe wymiary jeśli przy imporcie zaznaczymy, żeby skalował w calach.
Poza tym, dlaczego właściwie to jest w calach ?
Kolejna sprawa, to nie jest podany wymiar wzdłużny dwóch szerszych rowków i w ogóle długość elementu.
No i wreszcie wykonanie takiego czegoś (choć proste) na CNC jest zwyczajnie nieopłacalne, a szczególnie jeśli chodzi o jedną sztukę.
Takie coś spokojnie zrobisz na zwykłej frezarce stołowej.
Nie dość, że będzie znacznie szybciej (a na pewno taniej), to i okazać się może, że będzie dokładniej i ładniej.
Mimo wszystko da się to (jak pisałem) bez problemów zrobić na CNC.
Do wykonania tego na cnc, będziesz potrzebował takiego rysunku jak w załączniku.
Oczywiście z uwagi na fakt, że nie podałeś długości rzeczonej "dechy" , to długość wziąłem sobie z księżyca
No niezbyt się to nadaje.
Zrobiłeś przekrój profilu który może posłużyć ewentualnie jako zbiór wymiarów, a i to po załadowaniu tego do AutoCAD-a wymiary są jakieś dziwne.
Dopiero Corel pokazuje właściwe wymiary jeśli przy imporcie zaznaczymy, żeby skalował w calach.
Poza tym, dlaczego właściwie to jest w calach ?
Kolejna sprawa, to nie jest podany wymiar wzdłużny dwóch szerszych rowków i w ogóle długość elementu.
No i wreszcie wykonanie takiego czegoś (choć proste) na CNC jest zwyczajnie nieopłacalne, a szczególnie jeśli chodzi o jedną sztukę.
Takie coś spokojnie zrobisz na zwykłej frezarce stołowej.
Nie dość, że będzie znacznie szybciej (a na pewno taniej), to i okazać się może, że będzie dokładniej i ładniej.
Mimo wszystko da się to (jak pisałem) bez problemów zrobić na CNC.
Do wykonania tego na cnc, będziesz potrzebował takiego rysunku jak w załączniku.
Oczywiście z uwagi na fakt, że nie podałeś długości rzeczonej "dechy" , to długość wziąłem sobie z księżyca

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
@pazdziochxxl
Oczywiście, że będziesz mógł wysłać do jakiejś firmy, ale zanim wyślesz, to zapytaj w tej firmie ile to będzie kosztowało.
Z doświadczenia powiem, że nie mało.
Na tyle niemało, że raczej nie będzie się opłacać i to pomimo iż to tylko taka pierdółka.
No chyba, że firma do której wyślesz zapytanie, akurat nie ma roboty (a Ty masz trochę czasu), to całkiem możliwe, że ktoś w takiej firmie zrobi to za niewielkie pieniądze.
Poza tym, napisałeś:
Już lepiej będzie, jeśli wyślesz im tylko rysunek z wymiarami (nawet na kartce) i opiszesz co chcesz otrzymać.
Oczywiście, że będziesz mógł wysłać do jakiejś firmy, ale zanim wyślesz, to zapytaj w tej firmie ile to będzie kosztowało.
Z doświadczenia powiem, że nie mało.
Na tyle niemało, że raczej nie będzie się opłacać i to pomimo iż to tylko taka pierdółka.
No chyba, że firma do której wyślesz zapytanie, akurat nie ma roboty (a Ty masz trochę czasu), to całkiem możliwe, że ktoś w takiej firmie zrobi to za niewielkie pieniądze.
Poza tym, napisałeś:
To co narysowałem, to tylko moja interpretacja tego, jak ja bym to zrobił, ale jeśli wyślesz firmie tylko taki rysunek, bez opisu co chcesz z tego zrobić, to ten rysunek na nic im się nie przyda.jeżeli teraz poprawie wymiary albo zrobie sam na wzór twojego
Już lepiej będzie, jeśli wyślesz im tylko rysunek z wymiarami (nawet na kartce) i opiszesz co chcesz otrzymać.