Witam. Nie znam się za bardzo na stolarce ale jestem w trakcie budowy klatki dla królików i chcę zrobić dach ze spadem. Problem w tym że nie wiem jak uciąć deski boczne żeby pasowały do dachu. Chodzi mi o to jak i czym najlepiej uciąć deskę w ten sposób żeby było w miarę równo:
http://imageshack.us/photo/my-images/24 ... uusmo.png/
Będzie to deska ściany bocznej granicząca z dachem, wiecie o co chodzi?
cięcie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Temat bardziej pasuje do działu Na luzie, ale niech tam. Możliwości jest kilka. Najprostsza taka: robisz kreskę na desce, bierzesz piłkę w rękę i tniesz. Wydaje się to nierozsądne bo po co ręcznie, ale jednak można. Współczesne piłki ręczne do drewna są tak ostre i wydajne, że ma to rację bytu. Klatka nie jest przecież bardzo wielka to można sobie i tak poradzić. Kol. MIKI, być może taką samą długość cięcia wykonał w żeliwie też ręcznie, czyli da się.
Jeśli masz do dyspozycji elektryczną pilarkę tarczową do drewna to po wyznaczonej linii tniesz tą pilarką. Wcześniej kładziesz deskę na ziemi a pod nią rozstawiasz podkładki np. z innych desek tak, żeby nie ciachać ziemi.
Możesz też to zrobić na stacjonarnej pole tarczowej wg kreski lub jest inny sposób: wzdłuż linii cięcia przybija się listewkę tak, żeby jej krawędź pokrywała się z linią cięcia i tnie się wzdłuż tej listwy. Na koniec wyjmuje się gwoździe i gotowe. Ten sposób jest bardzo dobry gdy trzeba wyrównać większą ilość np. obrzynków z bala, żeby zrobić z nich coś co przypomina deskę. Do szalunków to wystarcza. Kto się budował to wie.
Jeśli masz do dyspozycji elektryczną pilarkę tarczową do drewna to po wyznaczonej linii tniesz tą pilarką. Wcześniej kładziesz deskę na ziemi a pod nią rozstawiasz podkładki np. z innych desek tak, żeby nie ciachać ziemi.
Możesz też to zrobić na stacjonarnej pole tarczowej wg kreski lub jest inny sposób: wzdłuż linii cięcia przybija się listewkę tak, żeby jej krawędź pokrywała się z linią cięcia i tnie się wzdłuż tej listwy. Na koniec wyjmuje się gwoździe i gotowe. Ten sposób jest bardzo dobry gdy trzeba wyrównać większą ilość np. obrzynków z bala, żeby zrobić z nich coś co przypomina deskę. Do szalunków to wystarcza. Kto się budował to wie.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.