Program 3D na Sinumeric 840D

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Skarabe
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Program 3D na Sinumeric 840D

Post napisał: Skarabe » 20 kwie 2012, 09:07

Witam kolegów mam takie zapytanie czy da się wykonać element taki jak za załączonym zdjęciu na maszynie cnc z osiami XYZ C (obrotowa)
Sterowanie Sinumeric 840D.
Ręcznie napisać program to chyba ciężki temat.
Może skaner 3D tylko co dalej po zeskanowaniu??.

Obrazek

z góry dziękuje za pomoc.

Tagi:

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 20 kwie 2012, 10:24

Jeśli to jedna sztuka,to szkoda kasy na skanowanie...
Czy element musi być identyczny czy w grę wchodzi podobny ornament?
Na rynku jest sporo plików 3d które można zakupić, jakościowo są świetne- lepsze niż po skanerze..Kwestia tylko dopasowania czegoś podobnego.

Autor tematu
Skarabe

Post napisał: Skarabe » 20 kwie 2012, 10:45

Spore serie tego są potrzebne i raczej wzór taki sam.

Tylko czy to da się wykonać na mojej maszynie.

Twein
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Twein » 20 kwie 2012, 17:04

Darmowy program Sculptris (najłatwiejsze obecnie rzeźbienie 3D wg mnie) i on ma tam funkcję odbicia lustrzanego więc połowa roboty z tego. Wynik to *.OBJ najpopularniejszy przed *.STL

a jeśli chodzi o
czy to da się wykonać na mojej maszynie.
u mnie cisza

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: lajosz » 20 kwie 2012, 18:26

ArtCam i tyle w temacie.
Jest to program służący dokładnie do tego co widać na zdjęciu.

Co więcej, jeśli dobrze poszukasz, to bardzo możliwe, że znajdziesz niemalże identyczny relief jak na tym zdjęciu i cała "praca" będzie polegała tylko na wygenerowaniu ścieżki maszynowej dla konkretnej maszyny, a w/w program obsługuje naprawdę sporo postprocesorów.
Jeśli jednak nie znajdziesz takiego reliefu, to możesz go stworzyć sam, co w ArtCamie jest stosunkowo proste i nie będzie to modelowanie "z ręki" jak w przypadku programu Sculptris czy ZBrush, a modelowanie z zadanymi wymiarami, czyli otrzymujesz dokładnie to czego chcesz.

Akurat ten wzór (relief) który widac na zdjęciu jest naprawdę popularny, więc (jak pisałem) masz spore szanse znaleźć go gdzieś w necie (polecam forum ArtCama), ale i zrobić go samemu to jakaś godzina w ArtCamie.

Można też oczywiście zeskanować, a wynik skanowania (obiekt 3D) wyeksportować do np. 3da, 3dp, 3ds, dxf, stl, dmt, a następnie zaimportować do ArtCama po czym już tylko dobierasz narzędzia, generujesz ścieżkę maszynową dla konkretnej maszyny i .... obrabiasz.
No jeszcze jedno.
Do wykonania tego reliefu nie potrzebujesz maszyny z osią C, wystarczy X,Y,Z.

Autor tematu
Skarabe

Post napisał: Skarabe » 23 kwie 2012, 13:47

Ale robiłeś kiedyś programy w tym programie i przekształcałeś je na sinumeric-u ??

[ Dodano: 2012-04-23, 13:49 ]
Tak dziwnie pytam bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia na temat robienia programów w 3d.

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lajosz » 23 kwie 2012, 14:18

Skarabe pisze:Ale robiłeś kiedyś programy w tym programie i przekształcałeś je na sinumeric-u ??

[ Dodano: 2012-04-23, 13:49 ]
Tak dziwnie pytam bo szczerze mówiąc nie mam pojęcia na temat robienia programów w 3d.
No więc "robienie" programów w 3D, to nie ich pisanie w kodzie nc (G kody) bo to byłaby po prostu mordęga.

Sinumeric czy inna maszyna nie ma tu nic do rzeczy bo to tylko maszyna.
Ważny jest postprocesor który nią steruje.
Co prawda nie wiem jak to wygląda na Sinumeric-u, ale podejrzewam, że jak wszędzie, czyli piszesz (generujesz) jakiś program i on w postaci pliku trafia do sterownika maszyny.
Jeśli ten Sinumeric przyjmuje programy na innej zasadzie (choć nie sądzę), to napisz jak to wygląda.

Załóżmy jednak, że w/w maszyna działa na zasadzie --> Generuję ścieżkę maszynową w jakimś CAM-ie (lub piszę program) --> Zapisuję to do pliku, który to plik jest właśnie ścieżką maszynową zrobioną pod konkretny postprocesor (lub pod konkretną maszynę jak kto woli) --> Wczytuję plik do sterownika maszyny --> Maszyna wykonuje program, czyli obrabia.

Taki plik zazwyczaj ma rozszerzenie (np. cośtamcośatm.CNC albo cośtamcośatm.PLT ......itd, itp.)
W tymże pliku masz zawartą cała geometrię tak dla 2D jak i 3D, wszelkie narzędzia, ich wymiary oraz ich ewentualna wymiana podczas obróbki również jest uwzględniona
Niczego już nie musisz przekształcać.
Wczytujesz plik do sterownika maszyny i ... obrabiasz.... to wszystko.

Z resztą, jeśli to nie problem, to podeślij na priv (lub tu na forum) to zdjęcie które już umieściłeś w tym temacie, ale niech to zdjęcie ma jakiś rozsądny wymiar, a nie miniaturka.
Najlepiej w czterech rzutach, czyli centralnie z góry, z dwóch boków i tzw. rzucie izometrycznym.
Do tego wymiary (w miarę dokładne) wysokości poszczególnych sekcji tego reliefu + opis narzędzi jakimi dysponujesz i ich wymiarami + napisz jaki plik generuje ten Sinumeric lub jakiego postprocesora używa.

Jeśli takie zdjęcie podeślesz + w/w informacje, to postaram się (w miarę wolnego czasu i ochoty oczywiście :) zrobić taki relief + ścieżka maszynowa do niego pod konkretną (Twoją) maszynę.

Autor tematu
Skarabe

Post napisał: Skarabe » 30 kwie 2012, 08:14

Nie posiadam innych zdjęć tego elementu. A zrobiłbyś mi kolego jakiś inny program w celu sprawdzenia jak się to robi, bo takich zapytań jest sporo a zawsze odmawiałem.

Pozdrawiam

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lajosz » 30 kwie 2012, 10:34

Skarabe pisze:Nie posiadam innych zdjęć tego elementu. A zrobiłbyś mi kolego jakiś inny program w celu sprawdzenia jak się to robi, bo takich zapytań jest sporo a zawsze odmawiałem.

Pozdrawiam
Przeczytaj ponownie mojego posta.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”