jak polakierować płaskorzeźbę z drewna/ MDF
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
jak polakierować płaskorzeźbę z drewna/ MDF
witajcie, mam pytanie, jak najlepiej wykończyć taką płaskorzeźbę? chodzi mi o rodzaj farby, myślałem o farbie typu metalic, wyoki połysk, mocne kolory.
co sądzicie?chcę zrobić prezent i zastanawiam się co najlepiej będzie wyglądać.
czy do estetycznego pomalowania takich zagłębień będa potrzebne profesjonalne urządzenia?
oto link do zdjęcia http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... cc214.html
dziękuję za porady
piotr
co sądzicie?chcę zrobić prezent i zastanawiam się co najlepiej będzie wyglądać.
czy do estetycznego pomalowania takich zagłębień będa potrzebne profesjonalne urządzenia?
oto link do zdjęcia http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... cc214.html
dziękuję za porady
piotr
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Nie widzę najmniejszego problemu. Całość malujesz natryskiem. Kiedy wyschnie wałkiem ciągniesz wypukłości. Jeśli chodzi o dobieranie kolorystyki powołaj się na instynkt kobiet - poproś sąsiadeczkętom22 pisze:Trochę zabawy będzie aby tak pomalować - ale efekt gwarantowany.

Z połyskiem może być problem. MDF jest dość porowate po obróbce.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Gratuluje wspanialego pomyslu!
Kolory, tak jak pisze kolega tom22, bialy albo moze srebrny albo zloty na tlo a czarny na relief. A samo lakierowanie to najpierw calosc kolorem tla, natryskowo, a sama powierzchnie reliefu nanoszac lakier tamponem zrobionym z kawalka drewna albo tworzywa sztucznego z naklejonym kawalkiem syntetycznej sciereczki/myjki kuchennej, czolo tego ,,stempelka" to okolo 2 x 2 cm. Tak lakierowalem wypukle litery na tablicach informacyjnych, litery mialy okolo 15 mm wysokosci a wyszlo bardzo czysto. Na koniec mozna to wszystko pokryc lakierem bezbarwnym.
Pozdrawiam!
Gratuluje wspanialego pomyslu!
Kolory, tak jak pisze kolega tom22, bialy albo moze srebrny albo zloty na tlo a czarny na relief. A samo lakierowanie to najpierw calosc kolorem tla, natryskowo, a sama powierzchnie reliefu nanoszac lakier tamponem zrobionym z kawalka drewna albo tworzywa sztucznego z naklejonym kawalkiem syntetycznej sciereczki/myjki kuchennej, czolo tego ,,stempelka" to okolo 2 x 2 cm. Tak lakierowalem wypukle litery na tablicach informacyjnych, litery mialy okolo 15 mm wysokosci a wyszlo bardzo czysto. Na koniec mozna to wszystko pokryc lakierem bezbarwnym.
Pozdrawiam!
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Dlatego napisałem że trochę zabawy z tym będzie,Leoo pisze:Ciekawe jak Kolega to zrobi?
Malujemy całość na kolor tła - czyli jak zaproponowałem srebrny,
Następnie wycinamy z foli całą grafikę wybieramy "górę " i zaczynamy zabawę - czyli wyklejamy cały dół. Zajęcie benedyktyńskie - ale czego się nie robi dla sztuki

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Decodrew pisze:Pistolet lakierniczy by się przydał ; chyba że objedziesz to zwyczajnie pędzlem albo farbą w puszce.pepeeee70 pisze: moje pytanie - czy musze dysponować profesjonalnym sprzętem do estetycznego pokrycia takiego modelu?
Ja bym przed frezowaniem okleił okleiną np. mahoń wtedy po frezowaniu na wierzchu została by okleina i po lakierowaniu płyta nabrała by swojego koloru a okleina swojego.J to by był piękny prezent.