frezarka do płyty laminowanej meblowej

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
budowniczy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

frezarka do płyty laminowanej meblowej

Post napisał: budowniczy » 03 mar 2009, 13:12

witam wszystkich,

chce zbudować frezarkę do obróbki płyty meblowej - ciecia łuków itp - płyta o różnej grubości od 10 do 38 mm

poszukuję informacji czy jest możliwość zbudowania takiej maszyny która nie będzie mi wyrywała krawędzi a ma ona działać w małym zakładzie produkcyjnym

jeśli jest możliwe zbudowanie czegoś takiego nie wydając 200 tyś zł a najlepiej do 6-8 tyś będę wdzięczny za pomoc w doborze wrzeciona silników oraz przekazania napędu żeby warunki pracy w pyle nie szkodziły jakości pracy.

Tagi:

bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: bubels » 03 mar 2009, 13:34

Jeśli za parametry przyjmiemy dokładność +-1mm a obszar roboczy 3000x2000 czyli format typowej płyty meblowej.

To 8 tys. niestety nie jest nawet połową ceny...

Autor tematu
budowniczy

Post napisał: budowniczy » 03 mar 2009, 14:09

mam dostęp do firmy\ fabryki która zajmuje sie budową maszyn precyzyjnych miedzy innymi takich wlasnie frezarek ( prototypy) wiec park maszynowy jest dla mnie dostepny
chodzi mi o ustalenie budowy ramy oraz inne ogolne informacje od ktorych moglbym zaczac

PŁYTA GŁÓWNA SSK-MB 90 zł
silniki 1500 zł
Transformator 200 zł
Zasilacz 150 zł
sterowniki 1500

mach 3 660

walki fi 25 1000

sprzegla lozyska nakretki sruby itp 4000

ok juz jest 9 a nie ma konstrukcji i wrzeciona....

troche pisze na oślep wiec prosze o rady co i jak

bubels
Posty w temacie: 2

Post napisał: bubels » 03 mar 2009, 15:01

No więc może zamiast pisać na oślep warto przeanalizować tematy które już istnieją?

Wtedy dowiesz się jakie problemy napotkali ci którzy dotarli do etapu realizacji.
Np. Dlaczego wałki fi25 niepodparte (bo za 1000zł nic innego nie da się kupić) nie zdadzą egzaminu w takiej konstrukcji.

Wrzeciono to licząc cienko 2kzł.

Faktycznie mając rozbudowany park maszynowy można zaoszczędzić ale to nie będą gigantyczne kwoty.

Zachęcam do dogłębnej lektury i analizy opisanych na forum konstrukcji o takim przeznaczeniu... To będzie bardzo owocna lektura i może zaoszczędzić wielu błędów.

Autor tematu
budowniczy

Post napisał: budowniczy » 03 mar 2009, 15:15

czytam juz jakis czas forum z kazdej mozliwej strony ale trundo zdozumiec i wywnioskowac cokolwiek z rozmow i wyrwanych z kontekstu komentarzy. poza tym pod hasłami które mnie interesuja nie bardzo jest co czytac - tzn dokladnie takie urzadzenie - moge czytac o innych ale nie majac wiedzy co mozna a czego nei mozna przeniesc na inny grunt nie ma to sensu wiec potrzebuje wprowadzenia by dalej ksztalcic sie samodzielnie

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: qqaz » 03 mar 2009, 15:32

budowniczy pisze:nie majac wiedzy co mozna a czego nei mozna przeniesc na inny grunt
wtedy najlepiej zleć wykonanie projektu a samemu tylko realizacja.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”