Czy pracuję wolno??? obróbka drewna
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Witam, przepraszam że tak późno ale byłem zapracowany mocno.
tuxcnc, Plik corelowy, format dxf. Waży ok 1mb więc nie tak strasznie. Maszyna robi zawsze kontur a potem wybiera ze środka brył, nie opanowałem tego jeszcze i tym bardziej jeszcze nie bardzo wiem jak "optymalizować" ścieżke..no uczę sie dośc szybko tylko pracuje też z nie CNC rzeczami.
Przedstawiam jeden gotowy produkt. Wymiary 100x50, zagłębienie ok 8mm. Dużo błędów, dużo straty czasu ale to pierwszy produkt więc nie narzekam.
Następne zdjęcia pokazują to samo tylko z inną techniką obrysu liter. Klient docelowo 2 znaki zamówił i zgodził sie ze nie będą takie same. To co widac na zdjęciu zajęło ok 5 godzin. frez 3mm, zagłębienie 8mm (1 zejście), posuw ok 160mm/s . Jak taki timming oceniacie Panowie? Zbliżyłem tez detal żeby pokazać ścieżki, stepover na 10% i niestety wciąż widoczne są
z tym póki co mam największy problem, dodatkowo oprócz widocznych sćiezek miedzy niektórymi przejściami jest różnica wysokości w postaci nawet 2mm...nie mam zielonego pojęcia póki co dalczego tak jest
...Nie bardzo jeszcze ogarniam czy to dobrze że czesto jak obserwuje wrzeciono i frez to "wybiera powietrze"...robi ruczhy tam gdzie materiału nie ma, czy to normalne? Będe wdzieczny za komentarze.

tuxcnc, Plik corelowy, format dxf. Waży ok 1mb więc nie tak strasznie. Maszyna robi zawsze kontur a potem wybiera ze środka brył, nie opanowałem tego jeszcze i tym bardziej jeszcze nie bardzo wiem jak "optymalizować" ścieżke..no uczę sie dośc szybko tylko pracuje też z nie CNC rzeczami.
Przedstawiam jeden gotowy produkt. Wymiary 100x50, zagłębienie ok 8mm. Dużo błędów, dużo straty czasu ale to pierwszy produkt więc nie narzekam.
Następne zdjęcia pokazują to samo tylko z inną techniką obrysu liter. Klient docelowo 2 znaki zamówił i zgodził sie ze nie będą takie same. To co widac na zdjęciu zajęło ok 5 godzin. frez 3mm, zagłębienie 8mm (1 zejście), posuw ok 160mm/s . Jak taki timming oceniacie Panowie? Zbliżyłem tez detal żeby pokazać ścieżki, stepover na 10% i niestety wciąż widoczne są

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Sprawdź dokładnie plik.hemi427 pisze:Plik corelowy, format dxf. Waży ok 1mb więc nie tak strasznie.
Ustaw widok szkieletowy i narzędzie do węzłów.
Usuń wszelkie nadmiarowe węzły.
Sprawdź ilość warstw.
Jeżeli użyłeś gotowego klipartu, to możesz mieć masakrę.
Jak już sobie poradzisz z plikiem, to sprawdź mocowanie materiału.
Każde drgnięcie zostawia ślad.
W sklejce nie ma potrzeby zachodzić frezem nad obrobioną powierzchnię.
Nawet jak wyłączysz ten "stepover", czy jak to się u Ciebie nazywa, to wybierze 100% materiału.
Natomiast 8mm głębokości to może być za dużo jak na sztywność freza fi3 ...
Możesz wykonać próbę tnąc na tym samym posuwie różne głębokości.
.