Duży router do wycinanie wzorów w płycie wiórowej do stelaży
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Duży router do wycinanie wzorów w płycie wiórowej do stelaży
Chciałbym zbudowac maszynkę o sporych rozmiarach do wycinania kształtów do stelaży mebli tapicerowanych. Może ktoś ma plany i rady dla początkującego fana maszyn cnc. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
Na początek będziesz potrzebował trochę części i trochę czasu, części oczywiście będą musiały by specjalne, a nie zwyczajnesporych rozmiarach
ps do sporej maszyny wystarczą średnie częsci

podaj jakies dokładniejsze wymagania ? niezbędne pole robocze, gabaryty detali do obrobki, ma to byc maszyna max oszczędnościowa, czy taka która będzie na siebie zarabiać,
zakładam ze obrabiał będziesz tylko drewno,
a pyzatym zachęcam do lektury forum ! 90 % twoich pytań juz ktoś zadał

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
MOJA MASZYNA MIAŁA BY WYMIARY OKOŁO 2X2.5 METRA NIE MUSI BYC TO MASZYNA O SUPER DOKŁADNOŚCI BO MILIMETR W TE LUB W TAMTA STRONE NIE BEDZIE ROBIŁ WIELKIEJ RÓŻNICY. WIEM ZE TO BRZY MI DOŚ MAŁO PROFESJONALNIE ALE NIE JEST MI POTRZEBNA SUPER DOKŁADNOŚĆ TYLKO SZYBKOŚĆ WYCINANIA (NAPRAWDE SZYBKO). CZYTAM FORUM I MYSLE ZE JUŻ NIEDŁUGO ZACZNE COŚ DZIAŁAC.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
witam !! zacznij od pisania małymi literami
. pewnie że poczytaj . przy wymaganej dokładności może napęd na paskach zębatych byłby odpowiedni ? Jedno jest pewne - jeżeli masz zamiar wycinać szybko i duże to wrzeciono plus falownik Cię raczej nie minie . kosztuje to trochę ale przy zastosowaniach profesjonalnych ( a o to chyba chodzi ) raczej musi być . jakieś frezarki z allegro po 250pln nie dadzą rady - dym i po sprawie . może narysuj jakąś koncepcję to pewnie się kol. wypowiedzą i doradzą to i owo . pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
Ja ( jak zawsze) jeśli chodzi o szybkość proponowalbym zamocowanie servomotorów tak ze 200 W, do tego chyba dobrym rozwiązaniem były by zębatki,
jeśli chodzi o wrzeciono to nie musi być to chyba żadne super hiper, wiec może przerobić jakiś silnik AC kilka kW, ale bez falownika raczej sie nie obędzie w tysiaku powinieneś się zmieścić
jeśli chodzi o wrzeciono to nie musi być to chyba żadne super hiper, wiec może przerobić jakiś silnik AC kilka kW, ale bez falownika raczej sie nie obędzie w tysiaku powinieneś się zmieścić
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
listwy zebate (1mm na całym polu roboczym bez problemu)i wcale nie trzeba dawać serwonapędów, temat przerobiłem na plazmie - predkośc pozycjonowania max 30m/min, ale zeby klient za szybko nie rozwalił dałem 10m/min, poza tym wrzeciono przynajmniej Elte 3kW i falownik , nie ma co eksperymentowac z jamnikami itp skoro ma to troche posłuzyćfarmero pisze:OKOŁO 2X2.5 METRA NIE MUSI BYC TO MASZYNA O SUPER DOKŁADNOŚCI BO MILIMETR W TE LUB W TAMTA STRONE NIE BEDZIE ROBIŁ WIELKIEJ RÓŻNICY. WIEM ZE TO BRZY MI DOŚ MAŁO PROFESJONALNIE ALE NIE JEST MI POTRZEBNA SUPER DOKŁADNOŚĆ TYLKO SZYBKOŚĆ WYCINANIA (NAPRAWDE SZYBKO)
aktualnie składam ploter z polem 2x3m ale ten akurat ma byc dokładny
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign