budowa pierwszej prostej frezarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 17
budowa pierwszej prostej frezarki
Witam wszystkich nazywam się Paweł i czytam to forum od dłuższego czasu:) Wasze konstrukcje są piękne i dlatego też chciałbym zbudować swoją co do mechaniki myślę ze na forum jest wszystko ładnie opisane i pokazane jedyne z czym miałbym problem to elektronika w sensie sterownik i silniki krokowe nie mam zielonego pojęcia jakie.. cnc miało by mi służyć do frezowania w plexy i ewentualnie wycinania cyfr i liter w sklejce 4mm. Na allegro znalazłem np coś takiego http://allegro.pl/silnik-krokowy-28byj- ... 27734.html to tylko pierwsza lepsza TANIA aukcja bo wiadomo budżet nie duży są też same silniki krokowe np http://allegro.pl/silnik-krokowy-stp-42 ... 95848.html takie ale co ze sterowaniem? prędkość silników nie musi być jakaś powalająca. Czytałem też o możliwości zrobienia samemu sterownika pod silnik krokowy ale tez nie znalazłem konkretnego schematu bo wiadomo silniczki są różne. Jestem zdecydowany na budowę i gdyby ktoś mógł mi doradzić i pomóc byłbym bardzo wdzięczny. Z góry bardzo dziękuję
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Co za różnica jaki silnik weźmiesz?
Byle taki sam rodzaj (np. bipolar), i prądowo nie przekroczyło możliwości silnika.
Przykro to napisać, ale po treści posta jeszcze daleka droga przed tobą... a o robieniu sterowników nawet nie myśl.
Jak będziesz miał konstrukcję maszyny to wtedy dobierzesz silniki i do nich elektronikę - obecnie zakup nie ma żadnego sensu.
Byle taki sam rodzaj (np. bipolar), i prądowo nie przekroczyło możliwości silnika.
Przykro to napisać, ale po treści posta jeszcze daleka droga przed tobą... a o robieniu sterowników nawet nie myśl.
Jak będziesz miał konstrukcję maszyny to wtedy dobierzesz silniki i do nich elektronikę - obecnie zakup nie ma żadnego sensu.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
witam.
to zdecydowanie za słabe silniki.
szukaj takich na 1,5 - 2 A - jest tego na allegro od groma.
co do sterowników - poszukaj czegoś ( na tzw. początek ) na l297/l298 .
schematy są dostępne i na forum i w necie .
to stare układy i mało wydajne - ale tanie .
zresztą sporo konstrukcji na nich jakoś pracowało.
ale - rób mechanikę - a dopiero potem elektronikę .
pozdrawiam.
to zdecydowanie za słabe silniki.
szukaj takich na 1,5 - 2 A - jest tego na allegro od groma.
co do sterowników - poszukaj czegoś ( na tzw. początek ) na l297/l298 .
schematy są dostępne i na forum i w necie .
to stare układy i mało wydajne - ale tanie .
zresztą sporo konstrukcji na nich jakoś pracowało.
ale - rób mechanikę - a dopiero potem elektronikę .
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Jeżeli chodzi o silniki to minimalnie 1A, z śrubą metryczną 8x2 lub trapezową 10x2 otrzymasz w miarę dobre parametry i moment obrotowy. Sam niedawno zaczynałem budowe własnej. Oczywiście myślałem że pójdę po kosztach ile się da. Niestety nie ma wyjścia i sterownik to ważna rzecz. Tanie sterowniki na l297/8 to praca bez wyboru podziału kroku. Obecnie na sterowniku zlerp mam możliwość ustawić 1/16. Materiał jaki użyłem to sklejka 15mm. Wychodzi najtaniej w proporcji do sztywności materiału. Prowadnice szufladowe, jedyny mankament to luzy po pewnym czasie i przy złym usytuowaniu. Właściwie to najważniejszą rzeczą jest kręciołek, dokładnie frezarka/wrzeciono. Tutaj bym nie oszczędzał, tak samo jak na sterownikach bo w każdej chwili można zmienić zdanie i zacząć budowe konstrukcji metalowej. Pisałem kilka tematów i zaczynałem jak Ty. Ktoś mi kiedyś powiedział "nie stać mnie na oszczędzanie". To było w 100% sensowne.
PS. usłyszałem też "apetyt rośnie w miare jedzenia". od kilku miesięcy kompletuje i zaczynam budowę drugiej, o sztywniejszej i solidniejszej konstrukcji.
PS. usłyszałem też "apetyt rośnie w miare jedzenia". od kilku miesięcy kompletuje i zaczynam budowę drugiej, o sztywniejszej i solidniejszej konstrukcji.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
oho nowomowa się zaczyna
najperw mechanika potem kable i inne bzdury
jezli bierzemy pod uwage maszynke edukacyjną to mozna uzyc prowadnic szufladowych i sznurka
jesli ma to działac i cos wykonywać przez dluzszy czas wtedy kupujemy walki prowdzace i chociazby paski napedowe, trapezówki sie nie nadają, nie te czasy chlopcy, ze klient sie podniecał ze maszyna w ogole chodzi, paski zebate porownywalnie cenowo do trapezowek, a dokładnośc nawrotu o wiele lepsza, co prawda za trapezowką swiadczą wielkie obciążenia osiowe, ale tu mowa o malej maszynce a nie wytaczarce do korpusów czy podnosniku śrubowym zwanym czestokroć lewarkiem.
majac poskłądaną mechanikę kupujemy sterownik wsio w jednym wasch et go, czerwony, niebiesiki czy zielony chinczyk (myslałem kiedys ze oni żółci są), krokowce conajmniej 1A i akis program sterujący chociazby demo na poczatek, tudzież emc2 na linuxie (nie każdy trawi linuxa) i zaczynamy zabawę.
sama mechanika sprawia najwiecej radochy, zwlaszcza poczatklującym ktorym doradzają nieco mniej poczatkujący - tu przesuń, tam dołóż, tu uwal, tam przykręc - komedia na całego, ale ku temu skłania sie to forum od jakiegoś czasu, więc gwoli cierpliwosci najpierw tworzymy szkic, najlepiej 2d, bo poprawki pomagajacych nienowicjuszy z conajsmniej miesiecznym stazem "doświadczenia" w budowie maszyn szybko zweryfikujązałożenia niejednego nowicjusza, wszak trzeba od czegoś zacząć, uzbroić sie w cierpliwośc i zacisnąc zęby na docinki, zwłaszcza ze na dzien dobry nie przygniotą cię kimle i inne gady jak mnie na poczatku mojej kariery na tym forum
najperw mechanika potem kable i inne bzdury
jezli bierzemy pod uwage maszynke edukacyjną to mozna uzyc prowadnic szufladowych i sznurka
jesli ma to działac i cos wykonywać przez dluzszy czas wtedy kupujemy walki prowdzace i chociazby paski napedowe, trapezówki sie nie nadają, nie te czasy chlopcy, ze klient sie podniecał ze maszyna w ogole chodzi, paski zebate porownywalnie cenowo do trapezowek, a dokładnośc nawrotu o wiele lepsza, co prawda za trapezowką swiadczą wielkie obciążenia osiowe, ale tu mowa o malej maszynce a nie wytaczarce do korpusów czy podnosniku śrubowym zwanym czestokroć lewarkiem.
majac poskłądaną mechanikę kupujemy sterownik wsio w jednym wasch et go, czerwony, niebiesiki czy zielony chinczyk (myslałem kiedys ze oni żółci są), krokowce conajmniej 1A i akis program sterujący chociazby demo na poczatek, tudzież emc2 na linuxie (nie każdy trawi linuxa) i zaczynamy zabawę.
sama mechanika sprawia najwiecej radochy, zwlaszcza poczatklującym ktorym doradzają nieco mniej poczatkujący - tu przesuń, tam dołóż, tu uwal, tam przykręc - komedia na całego, ale ku temu skłania sie to forum od jakiegoś czasu, więc gwoli cierpliwosci najpierw tworzymy szkic, najlepiej 2d, bo poprawki pomagajacych nienowicjuszy z conajsmniej miesiecznym stazem "doświadczenia" w budowie maszyn szybko zweryfikujązałożenia niejednego nowicjusza, wszak trzeba od czegoś zacząć, uzbroić sie w cierpliwośc i zacisnąc zęby na docinki, zwłaszcza ze na dzien dobry nie przygniotą cię kimle i inne gady jak mnie na poczatku mojej kariery na tym forum
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Witam dziękuję za odzew na mój temat jest mi miło ze są ludzie którzy chcą pomóc:) co do cnc to myślałem o śrubie trapezowej a nie paskach czy to kiepskie rozwiązanie? pole pracy jakie chciałbym uzyskać to ok 50cm na 35cm. Chciałbym zrobić ruchomą bramę poruszającą się na 2 prowadnicach fi16 a resztę osi na fi12 czy to ma sens co o tym myślicie? czy może lepiej zrobić ruchomy stół a bramę stałą? tak jak pisałem chciałbym obrabiać plexe i ewentualnie troszkę w drzewie. Bardzo proszę o dalszą pomoc z góry ogromnie dziękuję
-
kurcze jakoś nie mogę zlokalizować frezarki Pana oprawcafotografii
przeglądam różne projekty coś może sklecę na razie chcę zaplanować mniej więcej co chcę zrobić gdyż nie potrafię jeszcze rysować projektów w 3D. Będę się bawił z konstrukcją dotąd aż zda egzamin:) powiedzcie mi jak mocuje się śrubę trapezową? w jakieś łożysko na końcu się wkłada? a pod serwo? szlifuje się ja lub stosuje jakaś redukcję? Przepraszam jeżeli dla kogoś moje pytania zdają sie być banalne ale zaczynam praktycznie od 0 także proszę o wyrozumiałość.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
https://www.cnc.info.pl/topics58/400x30 ... t18537.htm
Pewnie o tą maszynkę chodzi
Śrubę napędową podpierasz na końcu poprzez łożysko w jakiejś obudowie. Podparcie z jednej strony jest najtańszą opcją. Lepiej jest podeprzeć po obu stronach śruby.
Drewniak chcesz zbudować i dać do tego serwa?
Czy chodzi Ci o silniki krokowe? Jak kolwiek by nie było śrubę łączysz z silnikiem poprzez sprzęgło( kłowe najlepiej - http://allegro.pl/sprzeglo-klowe-cnc-6- ... 79908.html) albo przez pasek( wymaga zastosowania koła zębatego na silniku i na śrubie).
Generalni na Twoje pytania jest mnóstwo odpowiedzi na forum
Pewnie o tą maszynkę chodzi

Śrubę napędową podpierasz na końcu poprzez łożysko w jakiejś obudowie. Podparcie z jednej strony jest najtańszą opcją. Lepiej jest podeprzeć po obu stronach śruby.
Drewniak chcesz zbudować i dać do tego serwa?

Generalni na Twoje pytania jest mnóstwo odpowiedzi na forum

Scientists dream about doing great things. Engineers do them.
James A. Michener
James A. Michener