Witam serdecznie. Nazywam się Paweł i wszelkie poszukiwania informacji na temat CNC przywiodły mnie na to forum. Jestem po pierwszym stopniu AIR na Politechnice Białostockiej, ale z racji wybranej przeze mnie specjalizacji (roboty mobilne) omineła mnie przyjemność pracy na CNC (specjalizacja : automatyzacja procesów). Postanowiłem we własnym zakresie nadrobić zaległości i stworzyłem konstrukcję drewnianą, którą przedstawiam poniżej:
oś Y aktualnie nieprzykręcona, będzie składać się z dwóch prowadnic widocznych na górze (jedna położona luzem)
Czytałem wiele wątków na forum i wiem, że nie jesteście zwolennikami prowadnic meblowych, aczkolwiek mam za rogiem sklep meblowy, gdzie udało mi się nabyć prowadnice za grosze, także padło na tego typu rozwiązanie. Kupiłem również pręt metryczny M8 i dłuższe nakrętki, które planuje połączyć sprężynką (dwie nakrętki na oś) aby zniwelować luzy [pomysł kolegi]. Od razu zaznaczam, że jest to maszyna próbna, która ma pochłonąć jak najmniej kosztów i nauczyć mnie jak najwięcej. Jeżeli spodoba mi się to obiecuje, że zrobię wszystko jak należy na wałkach podpartych, śrubie z gwintem trapezowym itp
Przejdę do sedna, zastanawiam się nad doborem silników krokowych. Z racji, że mam ograniczony budżet, chciałbym kupić coś taniego i wystarczającego

Na początku myślałem o samym rysowaniu, ale teraz myślę o małym frezowaniu, załóżmy w sklejce o grubości 3mm-6mm ? Jakieś podstawowe kształty (np. kilka kółek zębatych z których później zrobie jakis układ przenoszący moment obrotowy [just for fun]

). Nie wymagam dużej prędkości działania, liczy się efekt końcowy. Czy macie może jakies sugestie co do konstrukcji, jakieś porady ile Nm będzie potrzebne do tego typu rozwiązania? Może ktoś konstruował coś podobnego i będzie w stanie nawet podać jakiś link do sklepu z zestawem (silnik+sterownik)? Za wszelke komentarze serdecznie dziękuje i pozdrawiam wszystkich użytkowników