Mam zamiar zrobić sobie frezarkę o konstrukcji drewnianej do zastosowań modelarsko-edukacyjnych: głównie wycinanie i frezowanie w balsie, sklejce do 2-3mm, może płytki PCB, może jakieś drobne detale z POM. Wstępnie planowana dokładność w przedziale 0.1-0.5mm.
Konstrukcja i gabaryty - oparta o wzór już tutaj publikowany SP3SWJ - materiał: płyta okleinowana 18 mm lub MDF
Aktualnie jestem w trakcie korespondencji ze "sponsorem forum" w zakresie kompletacji zamówienia:
- 3 silniki FL57STH6-1006A
- sterowniki SSK-B05 i płyta SSK-M02 (bo może kiedyś dodam 4 oś obrotową), zasilacz, trafo 120, krańcówki MP01RL
- napęd - śruby trapezowe 10x2 + nakrętki z brązu + łożyska 608 2RS ABEC1
- wrzeciono - Kress 800 FME
Jutro chciałbym dokonać formalnego zamówienia - więc wszystkie części będe miał pewnie jeszcze w tym tygodniu.
Do konstrukcji osi planuję użyć prowadnic meblowych "precyzyjnych".
I mam następujące pytania:
1. czy te silniki będą wystarczające?
2. aktualnie w Castoramie mają prowadnice 3-elementowe - będą ok czy szukać 2-elementowych? Co do prowadnic - to zastanawiam się nad użyciem 4 szt na każdą z osi - po dwie "przeciwbieżnie" - to znaczy jedne na rozsówanie, a drugie na zsówanie położone naprzemiennie. Do tego może jeszcze na osi X (stół) i Y(poprzecznie) dodatkowe prowadnice "stabilizujące" na bokach. Czy to będzie miało sens?
3. co wybrać na konstrukcję: płytę dwustronnie okleinowaną, płytę MDF czy może sklejkę? I jakie grubości?
Pozdrawiam, Marek