CNC - sklejka 30mm - pierwsza maszynka
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
CNC - sklejka 30mm - pierwsza maszynka
Po dwóch miesiącach popołudniowej pracy w końcu udało mi się zrobić swoją pierwszą maszynke;) Oczywiście nie obyło się bez błędów – oś Y jest na prowadnicach fi 12 (i konstrukcja w środkowych partiach się lekko ugina). Do testów musi wystarczyć może później coś zmienie jak będzie mi to bardzo przeszkadzać;) Docelowo jako wrzeciono jest dremelek bo maszynka będzie wycinać otwory w plastiku.
Całość jest zmontowana na sklejce 30mm, skręconej na konfirmaty, oś X to suwnice fi 20 dł. 40cm, łożyska liniowe w obudowach. Kupiłem w dobrej cenie sterowniki (SSK-B01 i SSK-MB) razem z silnikami (1,8V 1,5A 1,8DEG STEP 0,6Nm). Jednostka sterująca to komputerek eBOX-4850 1.2GHz z LPT ze strony: http://www.a2s.pl/ebox-4850-p-4920.html , mały poręczny i spokojnie daje sobie rade.
Budowa tej maszynki bardzo mnie wciągnęła, polecam każdemu, fajna zabawa;)
Poniżej pare zdjęć:
Całość jest zmontowana na sklejce 30mm, skręconej na konfirmaty, oś X to suwnice fi 20 dł. 40cm, łożyska liniowe w obudowach. Kupiłem w dobrej cenie sterowniki (SSK-B01 i SSK-MB) razem z silnikami (1,8V 1,5A 1,8DEG STEP 0,6Nm). Jednostka sterująca to komputerek eBOX-4850 1.2GHz z LPT ze strony: http://www.a2s.pl/ebox-4850-p-4920.html , mały poręczny i spokojnie daje sobie rade.
Budowa tej maszynki bardzo mnie wciągnęła, polecam każdemu, fajna zabawa;)
Poniżej pare zdjęć:
- Załączniki
-
- no prawie finalna;)
- finalna.jpg (114.6 KiB) Przejrzano 1711 razy
-
- oś Y
- osy.jpg (63.04 KiB) Przejrzano 1501 razy
-
- oś Z
- osz.jpg (85 KiB) Przejrzano 1539 razy
-
- pierwsze próby silników
- sterowanie.jpg (46.63 KiB) Przejrzano 1539 razy
Herman
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Śruby trapezowe 10x2 i nakrętki kupiłem w akcesoria.cnc.info, wałki osi X już miałem, na osie Y, Z kupiłem od Poltech CX, oprawy nakrętek zrobiłem z kątowników w zaprzyjaźnionym zakładzie Elat w Gdańsku tam też zrobiłem mocowania silników.cnc2006 pisze: Herman napisz coś więcej: gdzie i za ile kupiłeś wałki, łożyska liniowe,
oprawy na nakrętki i łożyska, śruby, itp.....
Jak wierciłeś (jak dokładnie) no i jaka jest dokładność maszyny?
Przed wierceniem robiłem projekt w Corelu, później przykładałem wydruk do sklejki i zaznaczałem miejsca w których mają być otwory. Wierciłem na heblarce z dodatkowym blatem i możliwością wiercenia (na zdjęciu widać kawałek)
Co do dokładności to ciężko mi to określić, nakrętki są pojedyncze na śrubach i pewnie tam za jakiś czas powstaną luzy no i ta nieszczęsna oś Y gdzie dałem za słabe wałki - fi 12 dł. 500mm
- Załączniki
-
- wiercenie.jpg (61.5 KiB) Przejrzano 1592 razy
Herman
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Czułem, że ten drobiazg może być drogi ale w tym przypadku wyobraźnia mnie zawiodła.cnc2006 pisze:Leoo widzę, że nie chciało się zarejestrować by poznać cenę.
Na Alledrogo Kolega zakupi laptopa 800MHz z XP za 400PLN brutto, na którym Mach działa wystarczająco szybko. Reszta kasy wystarczyła by na zakup wałków podpartych na całej długości a może i na profile stalowe. To jest jednak mój punkt widzenia.
Wracając do tematu, wiotkie wałki blatu można podeprzeć w połowie długości o ile podstawa ma sztywne dno. W ten sam sposób można podpierać wałki w osi Z, co jednak w tym przypadku znacznie ograniczy skok.
Widziałem całą masę konstrukcji amatorskich ale to cenne rozwiązanie stosowane jest wyjątkowo sporadycznie.
Kolega stosuje nakrętki na bardzo długich wysięgnikach - może to i dobrze. Sądzę jednak, że jeśli osie śruby i wałków znajdą się w jednej płaszczyźnie, to będzie znacznie lepiej.
Maszyna ma jedną, ważną zaletę - powstała.