Sklejka 18mm, szufladówki, l297 l298, EMC2
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 22
Podpiąłem i spaliłem mostek prostowniczy w zasilaczu bo przez nieuwagę podłączyłem kable zasilające z odrwotną polaryzacją. Do poniedziałku nigdzie nie dostanę drugiego mostka
Dobrze że to tylko mostek. Szkoda że byłem tak blisko odpalenia tej elektroniki i przez gapiostwo nie udało sie.

Ostatnio zmieniony 26 cze 2010, 16:49 przez shakez, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
oj. To boli, to o tym nie pisałeś jak bym wiedział, że kable źle podpiąłeś to bym ci zabronił podpinać sterowników
. Śmieję się, ale płacz nie pomoże. ja spaliłem już 3 scalaki, a wiesz ile to jest lutowania przy tym i wiesz ile kosztują, tak że nie zrażaj się i odpocznij do poniedziałku i w wolną niedziele posprawdzaj połączenia

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
I tak dobrze, że Kolega nie zmierzył prądu w gniazdku sieciowymshakez pisze:Podłączyłem transformator do zasilacza i o dziwo nic nie wybuchło, ale martwi mnie jedna rzecz.
Gdy podłączyłem miernik do końcówek wyjścia zasilacza i zmierzyłem prąd posypały się iskierki. Mimo że miernik mam do 10A DC nie mogę sprawdzić prądu wyjścia, bo iskrzy. Nie chcę podłąnczać sterowników póki nie upewnię się, że z zasilaczem jest wszystko OK.
Transformator na wyjściu ma 6.25A więc powinienem muc zmierzyć prąd wyjściowy zasilacza miernikiem do 10A DC.
Dlaczego więc iskrzy i smaży końcówki miernika?

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2