Sklejka 18mm, szufladówki, l297 l298, EMC2
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 22
Dziś przyszedł transformator kondensatory i pozostałe dwa sterowniki które już złożyłem.
Chciałbym jeszcze dziś podłączyć wszystko razem i podpiąć do kompa.
Mam tylko jedno pytanie do szanownych kolegów.
Czy jeżeli podłącze sterowniki bez silników coś im się stanie?
Ja myślę że nie ale dla pewności wolę spytać. Chcę zamiast silników podpiąć miernik tak by sprawdzić jaki podają prąd i napięcie.
Chciałbym jeszcze dziś podłączyć wszystko razem i podpiąć do kompa.
Mam tylko jedno pytanie do szanownych kolegów.
Czy jeżeli podłącze sterowniki bez silników coś im się stanie?
Ja myślę że nie ale dla pewności wolę spytać. Chcę zamiast silników podpiąć miernik tak by sprawdzić jaki podają prąd i napięcie.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 22
Podłączyłem transformator do zasilacza i o dziwo nic nie wybuchło, ale martwi mnie jedna rzecz.
Gdy podłączyłem miernik do końcówek wyjścia zasilacza i zmierzyłem prąd posypały się iskierki. Mimo że miernik mam do 10A DC nie mogę sprawdzić prądu wyjścia, bo iskrzy. Nie chcę podłąnczać sterowników póki nie upewnię się, że z zasilaczem jest wszystko OK.
Transformator na wyjściu ma 6.25A więc powinienem muc zmierzyć prąd wyjściowy zasilacza miernikiem do 10A DC.
Dlaczego więc iskrzy i smaży końcówki miernika?
Gdy podłączyłem miernik do końcówek wyjścia zasilacza i zmierzyłem prąd posypały się iskierki. Mimo że miernik mam do 10A DC nie mogę sprawdzić prądu wyjścia, bo iskrzy. Nie chcę podłąnczać sterowników póki nie upewnię się, że z zasilaczem jest wszystko OK.
Transformator na wyjściu ma 6.25A więc powinienem muc zmierzyć prąd wyjściowy zasilacza miernikiem do 10A DC.
Dlaczego więc iskrzy i smaży końcówki miernika?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
hola, hola, jak mierzysz prąd? chyba nie podpinając + do + i minus do minusa?? tak się tego nie robi!!!
nie zmierzysz prądu bez obciązenia, prąd mierzy się spinając miernik równolegle między zasilanie a odbiornik, nie zmierzysz prądu nie wpinając silnika w obwód i miernik wpinasz w jeden przewód
to tak na szybkiego:

nie zmierzysz prądu bez obciązenia, prąd mierzy się spinając miernik równolegle między zasilanie a odbiornik, nie zmierzysz prądu nie wpinając silnika w obwód i miernik wpinasz w jeden przewód
to tak na szybkiego: