Od dłuższego czasu (2 lata) chodzi mi po głowie frezarka CNC, czytam sobie forum, oglądam youtube, edukuję się internetowo. W związku z tak "solidną" wiedzą postanowiłem dopytać i zweryfikować wszystkie moje pomysły z wami.
Udało mi się wybić sobie samemu z głowy początkowe pomysły takie jak śruby metryczne, prowadnice szufladowe itd. Teraz kwestia słuszności wymyślonych rozwiązań technicznych.
Założenia:
-Materiał obrabiany: plastik, drewno
-Materiał wykonania: MDF 18mm(wkręty + wikol) + drobne elementy z aluminium
-Łożyska: Liniowe zamknięte 16mm ze stalowym wałkiem
-Napęd: Tr 16x4
-Silnik: Step-Syn 1.8A (takie akurat mam)
-Niska cena(z uwagi na fakt, że nie będzie to urządzenie zarobkowe)
-Pole robocze: 400x402x78(takie wyszło z projektu)
-Małe wymiary zewnętrzne
-Konstrukcja bramowa(jako wprawienie się przed budową większej konstrukcji)
-Wykonanie pełnego, dokładnego projektu 3D przewidującego wymiary, kształty, dokładny wypis elementów(łączenie ze srubami)
Wykonałem projekt w 3D(jeszcze bez śrub, faz, typów materiałów i symulacji - jest to wersja 3 ale wciąż tylko zarys pomysłu) który przesyłam poniżej:

Mam kilka wątpliwości w kwestii mojego projektu:
1. Czy obszar roboczy nie jest zbyt mały(zdecydowałem się na taki ze wzgledu na ugięcie prowadnic osi X), czy da się go powiększyć w miarę bez inwazyjnie(np. zwiększając średnicę do 20mm)
2. Czy nie byłoby lepiej przenieść prowadnic osi X "pod spód" czyli niejako w jednej lini ze śrubą osi X (ochrona przed kurzem, brudem i lepsze rozłożenie sił + mniejsze wymiary zewnętrzne)
3. Czy wystarczy zamontować śrubę do osi silnika poprzez sprzęgło, oczywiście odpowiednio wytoczyć taką śrubę. Czy zastosować łożyska między którymi śruba będzie zamocowana na sztywno a dopiero później dać silnik
4. Czy lepiej jest zamocować wałki prowadnic liniowych tak jak w projekcie(otwór we wzmocnieniu z kilku płyt, zabezpieczony płytą aluminiową z zewnątrz) czy zastosować popularne i tanie mocowanie tego typu :

5. Planuję zastosować grubą nakrętkę prostokątną - czy będzie ona powodowała duże luzy?
To takie pierwsze pytania, bardzo zależy mi na waszej pomocy, mam nadzieję, że pomożecie mi zrobić niedrogą, ciekawą frezarkę CNC
P.S. w trakcie prac i konsultacji projekt będzie poprawiany w 3D, dopiero całkowicie zaprojektowany będzie wykonany "na raz". Projekt mogę udostępnić pod koniec prac, lub na bieżąco jeżeli będzie taka potrzeba(Inventor 2013)
MModzel