Założeniem mojego projektu było wykorzystanie wszelkich dostępnych w domu materiałów i ograniczenie do maximum wydatków poniesionych na budowę urządzenia. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć i informacji na temat maszynki.

Na powyższych fotkach kilka ujęć z budowy oraz pierwsze testy przeprowadzone na podkładzie pod panele. Kilka informacji na temat konstrukcji:
- rama wykonana z aluminiowego profilu 4x4cm (leżał ubrudzony betonem gdzieś w drewutni)
- prowadnice - typowe szufladówki po 4zł za parę
- śruby napędowe to pręt gwintowany M8
- silniki pochodzą z aukcji allegro (4 sztuki kosztowały mnie ~50zł z przesyłką, zainteresowanym podam nick sprzedającego gdyż ma je w ciągłej sprzedaży)
- wszelkie mocowania wykonane są z paneli podłogowych pociętych i powierconych (zostały mi po ostatnim remoncie)
- sterowniki - tu moja inwencja twórcza - sam napisałem mikroprocesorowe sterowniki umożliwiające sterowanie krok/kierunek oraz ręczne przy pomocy przycisków z możliwością wyboru prędkości działania (koszt ~20zł na oś). Gdyby ktoś był zainteresowany proszę o kontakt.
- miniszlifierka była sprawą najdroższą bo wyniosła mnie ~60zł
Generalnie maszynka cieszy oko. Nie grzeszy prędkością, ale za niecałe 200zł jakie na nią wydałem, sprawuje się całkiem nieźle. Przede wszystkim ma służyć do nauki cnc, operuję na linuxowym emc2 - który okazał się bardzo przyjaznym środowiskiem.
Filmik przestawiający działanie:
Ewentualna konstruktywna krytyka mile widziana.