NOWY MATERIAŁ NA KONSTRUKCJĘ FREZARKI!!!
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
jaką ten materiał ma właściwie gęstość bo trochę waga nie zgadza mi się z danymi ze strony producenta?Piotr Rakowski pisze:Płyta gr 20 mm waży 44 kg, 30 mm waży 56 kg.
materiał niewątpliwie ciekawy - twardość ok

Ile płaci się za cięcie? Nie chodzi mi o cięcie na wymiar ale o zmniejszenie kosztów wysyłki bo rozumiem, że wysyłają bo 1 płyty nie dowiozą np do Lublina?
będę się czepiał i może za wiele wymagam (i tak własności uwzględnia się przy konstruowaniu) ale czy plasterek 2-3 mm odcięty w poprzek włókien nie rozsypie się?
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Te pytania zadaj producentowi. Nie jestem jego przedstawicielem.upadły_mnich pisze: jaką ten materiał ma właściwie gęstość bo trochę waga nie zgadza mi się z danymi ze strony producenta?
materiał niewątpliwie ciekawy - twardość ok![]()
Ile płaci się za cięcie? Nie chodzi mi o cięcie na wymiar ale o zmniejszenie kosztów wysyłki bo rozumiem, że wysyłają bo 1 płyty nie dowiozą np do Lublina?
będę się czepiał i może za wiele wymagam (i tak własności uwzględnia się przy konstruowaniu) ale czy plasterek 2-3 mm odcięty w poprzek włókien nie rozsypie się?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Pozwolicie, że odkopie dawno pogrzebany, moim zdaniem niesłusznie temat lignofolu. Otóz szukałem materiału na konstrukcje i znalazłem właśnie lignofol. Właściwości moim zdaniem ma rewelacyjne i podobno miał być tani... No właśnie, tak się składa, że w Kielcach jest dystrybutor firmy Sklejka - Pisz produkującej lignofol. Byłem dziś u nich i .... cena to 7,50 brutto/kg, płyta 1000x1500x18 mm waży 47.5 kg co daje 356 zł , płyta 25 mm kosztuje ok. 500. I teraz moje pytanie czy opłaci się konstruować choćby z tej 18 mm ?
Dodam, że koszt zwykłej sklejki warstwowej 25 mm to ok. 280 zł z płytę 1250 x 2500 a z tego można zrobić dwie małe maszyny. Chyba, że zrobić jedna pancerną? Ciekawe jak się ma 18 mm lignofolu do 25 mm sklejki, umie to ktoś policzyć ??
Dodam, że koszt zwykłej sklejki warstwowej 25 mm to ok. 280 zł z płytę 1250 x 2500 a z tego można zrobić dwie małe maszyny. Chyba, że zrobić jedna pancerną? Ciekawe jak się ma 18 mm lignofolu do 25 mm sklejki, umie to ktoś policzyć ??
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Widze, ze jestes z Kielc...piwkot pisze:a czy konstrukcja z 25 mm sklejki nie będzie porównywalnej jakości ??
Ja jestem zainteresowany Lignofolem, ale nie bede raczej potrzebowal
calego arkusza. Moze kupimy na spolke? Interesowalaby mnie pewnie
grubosc 20-25mm (do przemyslenia). Pytales moze czy sprzedawca tnie
arkusze na miejscu? Przynajmniej na polowe. Calego do auta nie zmieszcze...
Mysle, zeby w zimie pobawic sie z konstruowanie ekonomicznej frezarki
<> 20x30cm wlasnie z tego materialu.
Jakub
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2