Zakłócenia agregatu plazmowego w układzie sterowania cnc.

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
pupi2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Zakłócenia agregatu plazmowego w układzie sterowania cnc.

Post napisał: pupi2 » 27 maja 2008, 21:26

Witam wszystkich forumowiczów:)
Jestem w trakcie budowy wypalarki plazmowej, jest to moje pierwsze urządzenie tego typu, wcześniejsze doświadczenia mam z frezarkami CNC i ploterami na silnikach krokowych.
Obecny projekt będzie na servo (zależy mi na dużej dynamice).
Przeglądając forum najbardziej martwi mnie jedna rzecz, a mianowicie ZAKŁÓCENIA SPOWODOWANE PRZEZ AGREGAT.
Czytam tutaj o różnych sposobach ekranowania wszystkiego co się da, o osobnym uziemieniu materiału obrabianego i układu sterowania i pozycjonowania.
Chciałbym aby w tym poście były wypisywane sugestie i sposoby radzenia sobie problemem.
Nurtuje mnie jedna rzecz, w załączeniu jest schemat palnika HYPOTHERM-u z rysunku wynika, że elektroda ma znak ujemny (-) a materiał obrabiany ma (+), czy czasem zakłócenia nie biorą się z tego że zazwyczaj w 99% rame jak i materiał obrabiany który leży na ruszcie traktujemy jako minus (-) a rzeczywiście jest odwrotnie? i dlatego powstaje zakłócenie? Przyznam się szczerze, że z góry zakładałem ze moja rama będzie jakbym moim uziemieniem, a teraz zaczynam sie nad tym zastanawiac...
Mam nadzieje ze ktoś zrozumie o co mi chodzi:)
Załączniki
budowapalnika.JPG
budowa palnika CNC
budowapalnika.JPG (32.1 KiB) Przejrzano 1991 razy

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pukury » 27 maja 2008, 22:51

witam !
nie jestem biegły w wypalarkach - ale może najlepiej by było się przypatrzeć jak to jest rozwiązane w profesjonalnych urządzeniach ( czyt. fabrycznych ) . to gdzie jest plus a gdzie minus zależy od tego w stosunku do czego będziemy mierzyć .
nie jest to jakaś wartość " absolutna " . myślę że zakłócenia będą się rozchodzić w sposób właściwy dla konkretnej konstrukcji .
położenia przewodów , zasilacz , filtry , itp jest różny w różnych rozwiązaniach .
najlepiej by może było jak by kol. którym się udało " zwalczyć " zjawisko zakłóceń opisali swoją " walkę "
pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 28 maja 2008, 07:54

ja żadnych zakłócen nie zaobserwowałem, zwykłe kable OWY do silników i krancówek, wąż palnika puszczony górą z przeciwnej strony co okablowanie maszyny, przy czym agregat SELCO zmasowany z korpusem.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
pupi2

Post napisał: pupi2 » 28 maja 2008, 22:12

kolego bartuss1 czy mozesz opisac cos wiecej? Tzn jaki agregat stosowałes? Jaka elektronike i skad jesli oczywiście można coś takiego podac....
Chodzi mi o swoiste zestawienie, może poprostu określony producent agregatów buduje je w taki sposób że powoduja zakłócenia, a inne nie...
Proszę każdego kto ma z tym jakieś doświadczenie o wpis na forum.
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 29 maja 2008, 20:11

no agregat selco, do 100A, nie pamietam nazwy, sterowanie ze sklepiku Akcesoria na sterach M880 na zamowienie.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

POL
Posty w temacie: 1

Post napisał: POL » 18 lip 2008, 05:01

Panowie kazdy agregat jaki by niebyl przenosi zaklucenia moze nie sam agregat ale luk plazmowy sa to takie czestotliwosci ktore zamiataja po wszystkim trzeba poprostu odszumiec napiecia sterujace silnikami jest to proste trzeba jednak znac parametry sterownika a wiekszosc firm stosuje swiatlowody do samego programatora

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”