Witam.
Od kilku miesięcy w firmie, w której pracuję awansowałem na stanowiska operatora wypalarki Jantar firmy Eckert. Mnie i poprzedniemu operatorowi zdażyło się czasem uderzyć dyszą palinika o detal lub o użebrowanie stołu, w wyniku tego lekko przesunął się palnik. Ja chciałbym go nastawić poprawnie, tak jak powinno być. I tutaj jest moje pytanie:
Czy wie ktoś jakie jest dokładnie przesunięcie wiązki lasera względem środka dyszy palnika?
Obecnie punkt startowy ustawiam "na oko" względem dyszy, co przy naszej produkcji jest wystarczające, ale chciałbym mieć z powrotem możliwość ustawiania na laser.
Pozdrawiam.
Ustawianie na laser
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Diodę jak najbardziej można używac do ustawiania punktu G. To dużo szybsze i dokladniejsze niż tradycyjnie panikiem plazmowym.
Tylko jak najedziesz wiązką diody(lasera) w wybrane miejsce to nie wciskasz G tylko L i gotowe (i wtedy masz uwzglęnione przesunięcie między diodą a palnikiem, przynajmniej tak jest w moim ECS 859 Mefi).
Ja tak robię i wszystko gra.
Jesli macie pomontowane lasery przy palnikach plazmowych to musicie mieć taką funkcję bo montowanie lasera tylko do wyznaczania samej krzywizny blachy to by bylo troche dziwne.
A ustawienie palnika? Jesli masz diodę montowaną przy palniku tak, że nawet jak sie wykrzywi po uderzeniu w przeszkodę to co za problem, wypoziomój go i finito.
Tylko jak najedziesz wiązką diody(lasera) w wybrane miejsce to nie wciskasz G tylko L i gotowe (i wtedy masz uwzglęnione przesunięcie między diodą a palnikiem, przynajmniej tak jest w moim ECS 859 Mefi).
Ja tak robię i wszystko gra.
Jesli macie pomontowane lasery przy palnikach plazmowych to musicie mieć taką funkcję bo montowanie lasera tylko do wyznaczania samej krzywizny blachy to by bylo troche dziwne.
A ustawienie palnika? Jesli masz diodę montowaną przy palniku tak, że nawet jak sie wykrzywi po uderzeniu w przeszkodę to co za problem, wypoziomój go i finito.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Panowie, dzisiaj rano w pracy doznałem oświecenia i wszystko się udało,
Palnik został wypoziomowany. Ponadto wziąłem blachę z nawierconym otworem i sobie na niej sprawdziłem czy wszystko gra. No i gra.
Dziękuję za propozycje, ale zostały one dzisiaj wykorzystane po porannym oświeceniu
Jutro postaram się zapodać jakieś fotki poglądowe.
Palnik został wypoziomowany. Ponadto wziąłem blachę z nawierconym otworem i sobie na niej sprawdziłem czy wszystko gra. No i gra.
Dziękuję za propozycje, ale zostały one dzisiaj wykorzystane po porannym oświeceniu

Jantar ma wkręcany laser obok zapalarki (mowa o palniku gazowy, bo plazmy nie mamy na stanie).BartekT. pisze:A jak masz mocowany palnik?
Jutro postaram się zapodać jakieś fotki poglądowe.