Ustawianie na laser

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
Marcin_FST
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Ustawianie na laser

Post napisał: Marcin_FST » 12 kwie 2009, 09:32

Witam.

Od kilku miesięcy w firmie, w której pracuję awansowałem na stanowiska operatora wypalarki Jantar firmy Eckert. Mnie i poprzedniemu operatorowi zdażyło się czasem uderzyć dyszą palinika o detal lub o użebrowanie stołu, w wyniku tego lekko przesunął się palnik. Ja chciałbym go nastawić poprawnie, tak jak powinno być. I tutaj jest moje pytanie:

Czy wie ktoś jakie jest dokładnie przesunięcie wiązki lasera względem środka dyszy palnika?

Obecnie punkt startowy ustawiam "na oko" względem dyszy, co przy naszej produkcji jest wystarczające, ale chciałbym mieć z powrotem możliwość ustawiania na laser.

Pozdrawiam.

Tagi:

Peet
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Peet » 14 kwie 2009, 10:44

Ciężko będzie podać przesunięcie, wszystko zależy jaki masz palnik, ja korzystam z diody tylko do ustalania położenia blachy a punkt startowy to już samym palnikiem.

Awatar użytkownika

berdysz

Post napisał: berdysz » 14 kwie 2009, 11:07

Diodę jak najbardziej można używac do ustawiania punktu G. To dużo szybsze i dokladniejsze niż tradycyjnie panikiem plazmowym.
Tylko jak najedziesz wiązką diody(lasera) w wybrane miejsce to nie wciskasz G tylko L i gotowe (i wtedy masz uwzglęnione przesunięcie między diodą a palnikiem, przynajmniej tak jest w moim ECS 859 Mefi).
Ja tak robię i wszystko gra.
Jesli macie pomontowane lasery przy palnikach plazmowych to musicie mieć taką funkcję bo montowanie lasera tylko do wyznaczania samej krzywizny blachy to by bylo troche dziwne.

A ustawienie palnika? Jesli masz diodę montowaną przy palniku tak, że nawet jak sie wykrzywi po uderzeniu w przeszkodę to co za problem, wypoziomój go i finito.

BartekT.
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: BartekT. » 14 kwie 2009, 14:22

A jak masz mocowany palnik? W Topazie eckerta palnik jest przegubowo żeby nie złamał sie przy ew. kolizjach i ustawia sie go po prostu pod kątownik do płaszczyzny stołu.

Autor tematu
Marcin_FST
Posty w temacie: 2

Post napisał: Marcin_FST » 14 kwie 2009, 18:55

Panowie, dzisiaj rano w pracy doznałem oświecenia i wszystko się udało,
Palnik został wypoziomowany. Ponadto wziąłem blachę z nawierconym otworem i sobie na niej sprawdziłem czy wszystko gra. No i gra.

Dziękuję za propozycje, ale zostały one dzisiaj wykorzystane po porannym oświeceniu :)
BartekT. pisze:A jak masz mocowany palnik?
Jantar ma wkręcany laser obok zapalarki (mowa o palniku gazowy, bo plazmy nie mamy na stanie).

Jutro postaram się zapodać jakieś fotki poglądowe.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”