wyeliminowane zakłócenia

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

Autor tematu
karpik74
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

wyeliminowane zakłócenia

Post napisał: karpik74 » 12 paź 2015, 13:39

Witam,

Wygląda na to, że udało mi się wyeliminować zakłócenia powodowane źródłem plazmy, HF-em czymkolwiek to było.

Pierwszym źródłem plazmy jakie miałem był HT Powermax105, maszyna nie wykazywała najmniejszych oznak zakłóceń. Całe uziemienie- stołu, sterowania, ekrany, ect, były podpięte pod uziemienie sieciowe ...było OK, to co się czepiać. Niestety wszystko się zmieniło po wymianie na chińczyka ...konkretnie Stamos Selection 125 CNC. Wydawało mi się, że sama jakość HT i wskazywało by na to super uziemienie, ekrany, ect. są tego efektem ...i tu się grubo myliłem, rzeczywiście HT w żaden sposób nie sieje zakłóceń ale po podłączeniu Stamosa, wielu nieudolnych próbach wyeliminowania zakłóceń okazało się, że uziemienie jest do bani.
Dlaczego twierdzę, że uziemienie?

Sterowanie zostawiłem na uziemieniu sieciowym od zasilania.
Źródło na uziemieniu sieciowym od zasilania.
Oczywiście wszystkie przewody wyjściowe i wejściowe ekranowane do szafy sterowania.

Nie pozostało mi nic innego, jak wbić pręty uziemiające- 3m długości, dwa na rogach stołu po przekątnej (stół 3000x1500), bezpośrednio przy stopach. Obudowę źródła podpiąłem do stołu.

Zakłócenia były takie, że przy odpaleniu pilota od czasu do czasu odjeżdżała oś X, wywalało sterownik csmio ip-m lub rozłączało z nim Macha i takie tam jeszcze inne ...nie szło ciąć.
Powiedziałem sobie jak teraz będzie d..a to maszyna idzie na złom ...włączam i okazuje się, że wszystko ustało.
Zakłada się, że zakłócenia sieje przewód HF ...dociąłem co trzeba i rzuciłem przewód na konstrukcję i do wody w wannie ...nic, bryka jak dzika.

Zobaczcie film.

[youtube][/youtube]

Tagi:

voxac50
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Post napisał: voxac50 » 12 paź 2015, 21:36

Ja kolego też nadal walcze z zakłóceniami z shermana. Na razie mam wbitą rure na 5m ale nie wiele to pomogło. Obudowe źródła masz podpiętą do uziemienia z sieci i dodatkowo z tych wbitych rur?? Widze że kolega prowadnice osi X i Y ma z profili stalowych. Jaka grubość i wymiary tych profili?? Frezowałeś te profile czy były wystarczająco równe?

Awatar użytkownika

Autor tematu
karpik74

Post napisał: karpik74 » 12 paź 2015, 23:04

voxac50 pisze:Obudowe źródła masz podpiętą do uziemienia z sieci i dodatkowo z tych wbitych rur??
Tak, przewód uziemienia z wtyczki jest przykręcony bezpośrednio do obudowy źródła ...od tego podpiąłem się do konstrukcji podpiętej do prętów.
voxac50 pisze:Jaka grubość i wymiary tych profili?? Frezowałeś te profile czy były wystarczająco równe?
Profil 80x80x4mm- 3800mm, podparte na końcach, nie frezowane, równe.

Gdzieś kiedyś wyczytałem, że efektywne uziemienie jest jak budynek ma nabite pręty na każdym z rogów i jest to połączone okalającą bednarką ...zasugerowałem się tym, więc nabiłem dwa po przekątnej bo tyle miałem pod ręką. Pamiętam rysunek ...dom okalający bednarką od pręta do pręta i szkielet z instalacji odgromowej, jak parasol ...może coś w tym jest, inaczej nabijali by jeden pręt. Konstrukcja stołu jest tym parasolem, czyli dokładnie objęta uziemieniem.

Spróbuj nabić po przekątnej ...jak nie polepszy to na pewno nie pogorszy. Oczywiście nie bez znaczenia jest grunt, u mnie glina.
Nie potrafię tego wytłumaczyć, u mnie jak ręką odjął.

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dance1 » 13 paź 2015, 09:08

voxac50 nabijaj pręty a nie rury, ponoć różnica znaczna.
I don't like principles, I prefer prejudices

voxac50
Posty w temacie: 2

Post napisał: voxac50 » 13 paź 2015, 12:43

Dzięki koledzy.Jakie te pręty wbijacie??Takie do zbrojeń?? Ja mam przenośny ploter do plazmy i nie mam jak wbić prętów po przekątnej, ale może większa ilość też pomoże.
Kolego karpik74 te pręty masz podpięte po przekątnej konstrukcji, a czy oś X (ta krótsza) i oś Z są połoączone z konstrukcją tylko przez łożyska czy masz dodatkowe przewody uziemiajace??

[ Dodano: 2015-10-13, 12:46 ]
Rozumiem że kolega karpik74 ma instalację z PE 5-cio żyłową. N jest nie podpięty??

Awatar użytkownika

Autor tematu
karpik74

Post napisał: karpik74 » 13 paź 2015, 13:09

No ale masz Y- i Y+. Spróbuj podłączyć pale na końcach, nie szeregowo podłączone pale i do konstrukcji.

Ja wbiłem czarną rurkę 18 fi, miedziana 15-ka też będzie super tylko ryzyko wygięcia.
Nie wątpliwie pręt jest lepszy chociażby ze względu na korozję, pręt miedziany- super, są również pręty miedziowane.
voxac50 pisze:czy oś X (ta krótsza) i oś Z są połoączone z konstrukcją tylko przez łożyska czy masz dodatkowe przewody uziemiajace??

Akurat tutaj tylko przez łożyska.
voxac50 pisze:Rozumiem że kolega karpik74 ma instalację z PE 5-cio żyłową. N jest nie podpięty??
Tak, 5-cio żyłową. Sterowanie na wszystkich 5-ciu żyłach, mam zasilanie 3 fazy a źródło bez N.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”