CNC ecs 872 a 859
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
CNC ecs 872 a 859
Witam,
Aktualnie w naszym Szafirze i Jantarze mamy sterownik ECS 859.
Ostatnio szczególnie na Szafirze mamy problemy z odpalaniem maszyny, włącza się długo- pewnie to komputer który już w sumie ma 8 lat albo raczej dysk SSD.
Zasadniczo wystarczy wymienić dysk ale tez zastanawiam się czy może wstawić innego softa np. ECS 872?
Ma ktoś porównanie w pracy na 872 a 859?
Osobiście nie narzekam na 859 ale to zależy od charakteru pracy.
Czy 872 rzeczywiście jest lepszy?
859 i 8 lat bezawaryjnej pracy, no raz zdarzyło się nam nadpisać kopie systemu ale ogólnie OK.
Aktualnie w naszym Szafirze i Jantarze mamy sterownik ECS 859.
Ostatnio szczególnie na Szafirze mamy problemy z odpalaniem maszyny, włącza się długo- pewnie to komputer który już w sumie ma 8 lat albo raczej dysk SSD.
Zasadniczo wystarczy wymienić dysk ale tez zastanawiam się czy może wstawić innego softa np. ECS 872?
Ma ktoś porównanie w pracy na 872 a 859?
Osobiście nie narzekam na 859 ale to zależy od charakteru pracy.
Czy 872 rzeczywiście jest lepszy?
859 i 8 lat bezawaryjnej pracy, no raz zdarzyło się nam nadpisać kopie systemu ale ogólnie OK.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Nie wiem czy Ci to dużo pomoże, ale...
Jak u mnie był serwis Eckerta na doposażaniu Jantara w plazmę (HPR260XD), to sobie trochę pogadałem z instalatorami i poopowiadali mi trochę o sterowniku 872. Można np
-osobno podawać szybkość cięcia na otworach i obrysach, (nie pamiętam czy kompensację też)
-jak masz automatyczną konsolę gazową to sterownik sam dopasowuje parametry przepływu gazów plazmowych i amperaż
-w 872 jest ekran dotykowy
- z tego co pamiętam, to port USB jest w standardzie
Jeszce pamiętam, że mówili mi, że jak się dogadasz to może da radę wymienić sam sterownik, bo reszta jest taka sama.
aha... 859 nie nadaje się (podobno) do plazmy HD (za co nieźle psioczyli na handlowaca co nam to sprzedał
).
Jedno co przemawia za 859 to to, że jest pod DOSem i jest stabilniejszy.
Jak u mnie był serwis Eckerta na doposażaniu Jantara w plazmę (HPR260XD), to sobie trochę pogadałem z instalatorami i poopowiadali mi trochę o sterowniku 872. Można np
-osobno podawać szybkość cięcia na otworach i obrysach, (nie pamiętam czy kompensację też)
-jak masz automatyczną konsolę gazową to sterownik sam dopasowuje parametry przepływu gazów plazmowych i amperaż
-w 872 jest ekran dotykowy
- z tego co pamiętam, to port USB jest w standardzie
Jeszce pamiętam, że mówili mi, że jak się dogadasz to może da radę wymienić sam sterownik, bo reszta jest taka sama.
aha... 859 nie nadaje się (podobno) do plazmy HD (za co nieźle psioczyli na handlowaca co nam to sprzedał

Jedno co przemawia za 859 to to, że jest pod DOSem i jest stabilniejszy.
-
To jest git. Reszta to pierdoły. Ale z rzeczy ciekawych słyszałem też że w pamięci sterownika możesz mieć kilka punktów startowych a to akurat u nas przydatne (na razie kartka i ołówekMarcin_FST pisze:Można np

No właśnie. czyli Ty nie masz 872?Marcin_FST pisze: Jedno co przemawia za 859 to to, że jest pod DOSem i jest stabilniejszy.
Ciekawe jak długo bez nadpisywania pochodzi 872?
Dla mnie to tak jak z Windowsem, jedyny i słuszny XP a nowe kompletnie nie oznacza lepszego stąd moje pytania.
Dzięki za odpowiedź.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Do wymiany wystarczy sam soft, czy cały panel trzeba zmienić?
Strasznie irytujące jest np. czekanie na ustalenie punktu startowego dla programu i to, że można to zrobić tylko raz na wczytany program. Jeśli chcę zmienić "punkt G", to wczytuję jeszcze raz program, bo ponowne klikanie G na klawiaturze nie działa.
Strasznie irytujące jest np. czekanie na ustalenie punktu startowego dla programu i to, że można to zrobić tylko raz na wczytany program. Jeśli chcę zmienić "punkt G", to wczytuję jeszcze raz program, bo ponowne klikanie G na klawiaturze nie działa.
-
Dostałem info z serwisu Eckerta, że wymiana samego softu nie zabangla.
Trzeba wymienić sterownik (cały komp)- ok. 40.000 PLN do tego konieczna jest wymiana wszystkich napędów oraz całej szafy sterowniczej- łącznie ok.80.000.
Jak dla mnie wyprawka bez sensu. Lepiej zbudować wtedy samemu całą konstrukcję portalu i niech przyjadą i zamontują całą mechanikę i masz nowy portal.
Ceny z czapy.
859 jest generalnie ok, i jest wiele rzeczy które niby 872 pozwala robić (np. strzał plazmowy) ale my na 859 też już robimy strzały plazmowe (oficjalnie jest to możliwe tylko na 872), nie działa tak jak na początku dobrze ale zażaleń generalnie nie mam poza tym, że czasem "muli".
Niby jest jeszcze opcja złożenia całego sterownika w starej wersji w MEFI ale trzeba im wysłać swój do skopiowania (tez bez sensu) i wtedy wypożyczyć od Eckerta sterownik na czas roboty w MEFI. Też bez sensu bo mógłby Eckert wysłać swój sterownik (skoro ma działać po wypożyczeniu na naszej maszynie) a tak jakieś takie mieszanie niepotrzebne.
Faktem jest, że kiedyś mi ten dysk SSD padnie i wtedy będzie problem.
A no i niby, że jak złożę kopię takiego kompa jak w maszynie i skopiuję dysk to i tak nie zadziała bo są zabezpieczenia :/
Ech...
[ Dodano: 2015-09-03, 08:42 ]
Trzeba wymienić sterownik (cały komp)- ok. 40.000 PLN do tego konieczna jest wymiana wszystkich napędów oraz całej szafy sterowniczej- łącznie ok.80.000.
Jak dla mnie wyprawka bez sensu. Lepiej zbudować wtedy samemu całą konstrukcję portalu i niech przyjadą i zamontują całą mechanikę i masz nowy portal.
Ceny z czapy.
859 jest generalnie ok, i jest wiele rzeczy które niby 872 pozwala robić (np. strzał plazmowy) ale my na 859 też już robimy strzały plazmowe (oficjalnie jest to możliwe tylko na 872), nie działa tak jak na początku dobrze ale zażaleń generalnie nie mam poza tym, że czasem "muli".
Niby jest jeszcze opcja złożenia całego sterownika w starej wersji w MEFI ale trzeba im wysłać swój do skopiowania (tez bez sensu) i wtedy wypożyczyć od Eckerta sterownik na czas roboty w MEFI. Też bez sensu bo mógłby Eckert wysłać swój sterownik (skoro ma działać po wypożyczeniu na naszej maszynie) a tak jakieś takie mieszanie niepotrzebne.
A no i niby, że jak złożę kopię takiego kompa jak w maszynie i skopiuję dysk to i tak nie zadziała bo są zabezpieczenia :/
Ech...
[ Dodano: 2015-09-03, 08:42 ]
A wciskasz przedtem przycisk "2nd" do ustalenia drugiego punktu?Zienek pisze:Do wymiany wystarczy sam soft, czy cały panel trzeba zmienić?
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Już udało mi się skopiować kilkadziesiąt razy te dyski bez jakiś udziwnień.berdysz pisze:
Ech...
programiki mam dwa i jak jeden nie zadziała , to drugi zadziała.
Ghost czasami sobie z tym nie radzi , ale już chyba twórca to też rozpracował.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-

To tak samo jak kupowałem emulator USB do maszyny i kolo próbował mnie przekonac,że trzeba go "zaprogramować".
Cena różniła się w zalezności od tego do jakiego rodzaju maszyny jest emulator.
Wybrałem najtańszy.
Ot, ciule! Nieładnie

W przyszłym tygodniu robię kopie kompa i sterownika.
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
one mają jakieś zabezpieczenia. I byle gów...m nie szło tego poprawnie skopiować.
Ale ...
na logikę to wziąłem w "obroty" i poszło za pierwszym razem.
Clone disc i chyba jak pamiętam PAssist Home. Bit po bicie , sektor po sektorze i poszło od strzału.
Oba robią dyski SSD , HDD ...
Jedynie po włożeniu dysku do sterownika, na samym końcu zainstalował sobie nowe sterowniki do dysku , co jest normalną sprawą.
Ale ...
na logikę to wziąłem w "obroty" i poszło za pierwszym razem.
Clone disc i chyba jak pamiętam PAssist Home. Bit po bicie , sektor po sektorze i poszło od strzału.
Oba robią dyski SSD , HDD ...
Jedynie po włożeniu dysku do sterownika, na samym końcu zainstalował sobie nowe sterowniki do dysku , co jest normalną sprawą.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)