WITAM WSZYSTKICH

Forum przeglądam od około roku i jakiś czas temu powstał w mojej głowie plan budowy przecinarki plazmowej, przy czym całość musiała być tania i do wykonania z podstawowym warsztatem.
Projektu specjalnego nie stworzyłem, większość elementów brałem ze złomu.. można powiedzieć że był to rodzaj projektu dynamicznego

Pole robocze ustaliłem na 150x100cm, uznałem że mniejsze to mało na plazmę, a przy większym miał bym duże problemy z realizacją projektu (i miejscem).
Tutaj kilka fotek z budowy (jakość niestety słaba, telefonem w ciemnej piwnicy)

A tu prawie gotowy ploter (brak elementu głownego - plazmy, rusztu i kilku detali)

I filmik z działania (możecie chcieć ściszyć dźwięk, maszyna dużo piszczy)
[youtube][/youtube]
cięcie 1m/min, przejazdy 2m/min
Ogólne technikalia
-konstrukcja skręcana
-pole robocze 100x150cm (około, dokładnie nie mierzyłem)
-silniki krokowe 2Nm
-sterownik od kolegi zelrp'a (polecam)
-śruby trapezowe 14x4 i pojedyncze nakrętki z brązu (i tutaj jest największy błąd jaki popełniłem, długie i cienkie śruby napędzające bramę potrafią wpadać w duże drgania)
-wszystko toczy się na chińskich łożyskach 8x22
-oprogramowanie LinuxCNC
Całość mnie wyniosła około 2500zł (komputer miałem i kilka elementów konstrukcyjnych w domu)
Prędkości maksymalne jakie wykręciłem to około 3,5m/min, ale już po przekroczeniu 2m/min w posuwie bramy robi się nieprzyjemnie przez wibracje śrub. Przy prędkościach wyższych niż 2m/min brama potrafi się też zaciąć na ostatnich 5cm jednego z końców pola roboczego. Dlatego przejazdy ustawiam na 2m/min. Prędkości nie są duże, ale mi w zupełności wytaczają, jestem nastawiony na cięcie grubszych blach 10-15mm. I tu pojawia się mój pierwszy problem, dobór przecinarki.
Do dyspozycji mam około 3500zł i chce ciąć blachy 15mm skutecznie (nie musi być szybko, ale plazma ma ciąć a nie się rozpadać). Wyboru dużego nie mam, sprzęt raczej Chiński

-Berkers CUT80 http://www.berkers.pl/oferta/przecinark ... we-2/cut80 ."Funkcja cięcia bezstykowego, łuk pilotujący" czy ktoś może mnie poinformować czy to oznacza zajarzenie bezstykowe też, czy tylko cięcie, czy może wystarczy zewrzeć dysze do masy i bedzie gitara? O palniku LG100 też nic nie znalazłem.
Ale jestem otwarty na propozycje osób bardziej doświadczonych w temacie, jestem również skłonny kupić jakiś używany sprzęt.
Planuje w przyszłości dokupić system THC (przy dłuższych cięciach konieczność, moje "prowadnice" idealnie proste nie są

Mile widziane opinie i komentarze