Witam
Z mojej inicjatywy w firmie powstał temat budowy plazmy o polu roboczym 2x6m. Na studiach tematem mojej pracy był ploter laserowy tj Dioda 1W dwa silniki krokowe przeniesienie na paskach pole robocze 300x400mm. Wszystko po wieczności poświęconej na konfiguracje mach-a i całej reszty pracowało bez większego problemu. Aktualnie chce troszkę przeskoczyć i zbudować coś poważnego. Warto dodać ze jeżeli chodzi o konstrukcje tj rama i wykonanie mam do dyspozycji pomoc biura konstrukcyjnego oraz zaplecze spawaczy. Przeanalizowałem projekt kolegi "kolanoreki" i jak mam być szczery to jestem pod wrażeniem jednak mam parę innych pomysłów z uwagi na minimalizacje ryzyka niepowodzenia całego projektu ;).
napęd
listwa zębata Moduł 2-3 i tu pierwsze pytania do Was który bedzie odpowiedni
Silnik 86HS80-EC - 8,0Nm (do HBS86) 2 szt na oś X 1 szt na Y co do si Z nie wiem czy jest potrzeba tak dużego silnika. Myślę o takiej opcji z uwagi na układ działający w pętli wraz z enkoderami.
łożyska Hiwin odpowiedni dla osi
X HGR25
Y HGR20
Z HGR15
Stół oczywiście osobno z wypełnieniem wodnym idea identyczna jak w projekcie "kolanoreki"
Źródło plazmy nie określone również proszę o rade, materiał który jest u nas cięty najczęściej to 15-20mm i ten wymiar powinien być cięty z możliwie najwyższą jakością
Dodam jeszcze ze budżet na chwile obecną jest otwarty z uwagi na fakt ze bedzie to wykonane w całości przez Nas i na starcie można zaoszczędzić sporo PLN w stosunku do zakupu takiej maszyny gotowej nikt nie będzie miał zamiaru prowadzić niskobudżetowego projektu, aczkolwiek tam gdzie nie trzeba specjalnych "fajerwerków" nie używać. Maszyna nie będzie wykorzystywana do " zarabiania na cięciu" bardziej do własnej produkcji która jest raczej niewielka.
Przecinarka plazmowa 2x6 m
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
-
Witam
Minęło już trochę czasu zebrałem trochę informacji i mam pytanie do Was koledzy, czy miał ktoś do czynienia z Hypertherm MaxPro200, z tego co piszą i z rozmowy z przedstawicielem jest to już całkiem dobry sprzęt a jednocześnie jest prosty w skonfigurowaniu z maszyną CNC, w porównaniu np. z serią HPRXD. Dodatkowo chce się w komplecie wyposażyć w gotowy układ PHC z suportem, koszt całego kompletu jest sporo wyższy niż zmontowanie wszystkiego samodzielnie razem z THC dostępnym na rynku w cenie ok 650 pln i jak to się ma jedno do drugiego jeżeli chodzi o dokładność pracy ?
Kolejna zagadka która rodzi się w mojej głowie to kwestia sterowania, dużo można poczytać tematów o różnych sterownikach profesjonalnych używanych w wypalarkach plazmowych typu Burny itd. I czym różni się ten sterownik od płyty głównej która będzie zarządzać ruchami osi X i Y, chodzi tu o jakieś dodatkowe funkcje ?
[ Dodano: 2013-07-14, 22:20 ]
I jeszcze jedno, CSMIO/IP-M Ethernet Motion Controller,
http://www.cs-lab.eu/produkt-8,1-CSMIOI ... oller.html
Czy ktoś miał do czynienia z tym sterownikiem ?
Minęło już trochę czasu zebrałem trochę informacji i mam pytanie do Was koledzy, czy miał ktoś do czynienia z Hypertherm MaxPro200, z tego co piszą i z rozmowy z przedstawicielem jest to już całkiem dobry sprzęt a jednocześnie jest prosty w skonfigurowaniu z maszyną CNC, w porównaniu np. z serią HPRXD. Dodatkowo chce się w komplecie wyposażyć w gotowy układ PHC z suportem, koszt całego kompletu jest sporo wyższy niż zmontowanie wszystkiego samodzielnie razem z THC dostępnym na rynku w cenie ok 650 pln i jak to się ma jedno do drugiego jeżeli chodzi o dokładność pracy ?
Kolejna zagadka która rodzi się w mojej głowie to kwestia sterowania, dużo można poczytać tematów o różnych sterownikach profesjonalnych używanych w wypalarkach plazmowych typu Burny itd. I czym różni się ten sterownik od płyty głównej która będzie zarządzać ruchami osi X i Y, chodzi tu o jakieś dodatkowe funkcje ?
[ Dodano: 2013-07-14, 22:20 ]
I jeszcze jedno, CSMIO/IP-M Ethernet Motion Controller,
http://www.cs-lab.eu/produkt-8,1-CSMIOI ... oller.html
Czy ktoś miał do czynienia z tym sterownikiem ?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam
Miesiac temu uruchomilem portal z Maxpro200 pieknie przebija 32 klient twierdzi ze nawet 35 idzie gladko. Natomiast strasznie sieje wiec zastanow sie odnosnie sterowania ja robie wylacznie na sterownikach przemyslowych cnc typowy Pc zawiesza sie prze pierwszym luku pilotujacym.
Miesiac temu uruchomilem portal z Maxpro200 pieknie przebija 32 klient twierdzi ze nawet 35 idzie gladko. Natomiast strasznie sieje wiec zastanow sie odnosnie sterowania ja robie wylacznie na sterownikach przemyslowych cnc typowy Pc zawiesza sie prze pierwszym luku pilotujacym.
wypalarka www.ecocut.pl
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Jestem dystrybutorem Hypertherm wiec cena zakupu dystrybutora ale moge cos zaproponowac sterowniki Adtech Hc4500 lub 6500
wypalarka www.ecocut.pl