Pytanie do znawców trafimet
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Pytanie do znawców trafimet
Posiadam Magnum cut 100 zakupiony jakieś cztery lata temu . Jeden z pierwszych modeli .
Ciął zadowalająco na oryginalnym uchwycie ręcznym . Blacha st10 prędkość 1000mm/min 100A napięcie 123-128V wysokość dyszy od materiału 5mm 5bar wg instrukcji Na tabliczce znamionowej 100A -120V
Zakupiłem do niego uchwyt trafimet p141 12m niby oryginał nie chiniol dedykowany do modelu cut 160 miał być lepszy
Efekt taki :
Prędkość spadła do 650mm/min , napięcie do max 101V przy 100A czas przebicia znacznie się wydłużył pojawiło się ukosowanie nawet do 30% (oryginał dysze i elektrody ) Zmiana koloru szlaki z jasnej stalowej na szarą żółtą
.
Więc zakupiłem drugi palnik oryginał p101 trafimet maszynowy . Efekt identyczny .
Dodam że po zmianie palnika do oryginalnego przewodu 6m palnik maszynowy p101 i p141 zachowują się identycznie około 100V przy 100A i wysokości palnika 2mm do osłony dyszy . Maszynowy TRAFIMET TNIE OK DO GRUBOŚCI 5MM
Oryginalny palnik a101 tnie w dalszym ciągu przy 100A - 120V tylko ma problem z zajarzeniem łuku . Jak już załapie to tnie ok .Więc raczej wykluczam uszkodzony agregat.
Dodam że nie stać mnie w tej chwili na plazmę HP . W innego chińczyka już nie chcę inwestować .
Sugestie mile widziane
Ciął zadowalająco na oryginalnym uchwycie ręcznym . Blacha st10 prędkość 1000mm/min 100A napięcie 123-128V wysokość dyszy od materiału 5mm 5bar wg instrukcji Na tabliczce znamionowej 100A -120V
Zakupiłem do niego uchwyt trafimet p141 12m niby oryginał nie chiniol dedykowany do modelu cut 160 miał być lepszy
Efekt taki :
Prędkość spadła do 650mm/min , napięcie do max 101V przy 100A czas przebicia znacznie się wydłużył pojawiło się ukosowanie nawet do 30% (oryginał dysze i elektrody ) Zmiana koloru szlaki z jasnej stalowej na szarą żółtą
.
Więc zakupiłem drugi palnik oryginał p101 trafimet maszynowy . Efekt identyczny .
Dodam że po zmianie palnika do oryginalnego przewodu 6m palnik maszynowy p101 i p141 zachowują się identycznie około 100V przy 100A i wysokości palnika 2mm do osłony dyszy . Maszynowy TRAFIMET TNIE OK DO GRUBOŚCI 5MM
Oryginalny palnik a101 tnie w dalszym ciągu przy 100A - 120V tylko ma problem z zajarzeniem łuku . Jak już załapie to tnie ok .Więc raczej wykluczam uszkodzony agregat.
Dodam że nie stać mnie w tej chwili na plazmę HP . W innego chińczyka już nie chcę inwestować .
Sugestie mile widziane
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
to że palnik z trafimetu ma 100V ( nie wiem jak to zmierzyłeś ) ma kilka czynników
podstawowe to:
1. Odległość elektrody od materiału
2. Ciśnienie gazu dla danego palnika i jego osprzętu
3. Niezbyt dobrze dopasowany dyfuzor gazu. A to jest nie rzadko spotykany problem.
mój trafi tnie teraz dobrze. Nie wiem jakie ma szybkości , bo nie chce mi się tego nawet sprawdzać ale nie mogę narzekać.
Spadek napięcia jest spowodowany głównie zwiększeniem prądu a to następuje np. na skróceniu łuku , czyli bliskością elektrody do materiału.
podstawowe to:
1. Odległość elektrody od materiału
2. Ciśnienie gazu dla danego palnika i jego osprzętu
3. Niezbyt dobrze dopasowany dyfuzor gazu. A to jest nie rzadko spotykany problem.
mój trafi tnie teraz dobrze. Nie wiem jakie ma szybkości , bo nie chce mi się tego nawet sprawdzać ale nie mogę narzekać.
Spadek napięcia jest spowodowany głównie zwiększeniem prądu a to następuje np. na skróceniu łuku , czyli bliskością elektrody do materiału.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Napięcie pokazuje mi THC proma . Przewody do thc mam wyprowadzone z zacisków wewnątrz agregatu . Chciałbym żeby nowy maszynowy palnik ciął nie gorzej od ręcznego .
[ Dodano: 2012-11-02, 21:13 ]
Może będziesz mógł pi podpowiedzieć na temat sheetcam
https://www.cnc.info.pl/topics51/sheetc ... t40585.htm
[ Dodano: 2012-11-02, 21:13 ]
Może będziesz mógł pi podpowiedzieć na temat sheetcam
https://www.cnc.info.pl/topics51/sheetc ... t40585.htm
-
Czy jest możliwe żeby podnieść napięcie cięcia ingerując w agregat na 130-140V .
Rozważam też zakup innego agregatu plazmowego w cenie do 8000 netto .
Może polecicie coś dobrego za rozsądne pieniądze .
Myślałem o magnum cut160 lub oerlikonie transformatorowym (troche droższy) Czy to dobry pomysł .
Cięcie blach 16mm
Rozważam też zakup innego agregatu plazmowego w cenie do 8000 netto .
Może polecicie coś dobrego za rozsądne pieniądze .
Myślałem o magnum cut160 lub oerlikonie transformatorowym (troche droższy) Czy to dobry pomysł .
Cięcie blach 16mm
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Wszystko jest możliwe ale jaki to ma sensmarko4x4 pisze:Czy jest możliwe żeby podnieść napięcie cięcia ingerując w agregat na 130-140V .

Nie ma to jak dobranie pierwszego lepszego źródła do pierwszego lepszego palnika …marko4x4 pisze:Myślałem o magnum cut160 lub oerlikonie transformatorowym (troche droższy) Czy to dobry pomysł .
A może warto popracować nad parametrami cięcia

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)