W związku z faktem, że coś tam już zmotałem chciałbym podzielić się moimi wypocinami

Tak jak inne wyroby projektuję wpierw w cad, tak ta maszyna powstaje bez jakiegokolwiek projektu "na monitorze". Staram się wykorzystać to co leży w warsztacie aby nie generować większych kosztów. Pole pracy jakie mi wyszło to 80x60cm. Konstrukcja stalowa z małą domieszką aluminium. Gdzieniegdzie spawana, a w miejscach, które by wymagały ewentualnej korekty wymiarowej skręcana. Do osi X chcę użyć 2 silników ok 1.2Nm, które będą kręciły śrubami trapezowymi 10mm. Oś Y również na śrubie trapezowej, z silnikiem 2Nm - w tym wypadku poszedłem na łatwiznę i złożyłem na prowadnicach

Tego, czego jeszcze bardzo brakuje, a co dorobię na dniach, to prowadzenie od spodu bramy wzdłuż osi X. Myślę aby dospawać po bokach profil 25x25 po którym od spodu brama była by kontrowana na łożyskach. W osi Z zrobiłem skok 22 cm - zawsze to łatwiejsza regulacja gdyby przyszło powycinać coś w profilu prostokątnym
Nie spodziewam się jakiejś super dokładności, ale i tak jestem mile zaskoczony, że przy pomocy prostych narzędzi udało się uzyskać dobre prowadzenie w osi X. Maszyna ma mi pomóc w codziennej pracy, gdzie wykorzystuję różne elementy ze stali o różnych kształtach, a wyrabianie ich ręcznie to jakiś obłęd. Plazma jaką posiadam, to JLT Plasma 40. Blachy, z których robię detale to przeważnie 4 i 6 mm.
Do tej pory korzystałem z usług firm zewnętrznych, ale niestety czas oczekiwania (firmy głównie z centralnej i południowej Polski) blokuje mi niekiedy nowe realizacje (zajmuję się między innymi projektowaniem i budową wyczynowych zawieszeń do samochodów terenowych)
Za wszelkie uwagi będę bardzo wdzięczny. Oto kilka fotek tego, co na dziś zrobione
Uploaded with
ImageShack.us