Projekt Plotera

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
serafin
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Projekt Plotera

Post napisał: serafin » 03 kwie 2012, 07:47

Witam Wszystkich!
Jestem nowy na forum i od pewnego czasu śledzę temat budowy plotera do wypalarki plazmowej. Posiadam już sterownik 3D 4A ze sterownikami silników krokowych 3x SSK-B03. Został zdemontowany z innej maszyny przy renowacji ale nadal jest w pełni sprawny. Ponieważ dopiero zaczynam temat maszyn CNC postarałem się przeszukać zasoby forum i dokształcić się nieco. Ale przyznam szczerze że nie wiem na co dokładnie zwracać uwagę. I stąd moja prośba do doświadczonych kolegów z forum o pomoc.
Na początek założenia:
- wypalarka ma pracować w 3 osiach,
- powierzchnia robocza to 2m x 4m, posuwu w osi Z 300mm,
- do pracy z tym sterownikiem powinny pasować silniki krokowe FL86-sth90-4008AH (powinny ale może coś pasuje lepiej)
- napęd w osi X i Y realizowany na listwach zębatych, w osi Z na śrubie.
- brama przesuwana na prowadnicach liniowych.

Do tej pory zajmowałem się raczej elektroniką i programowaniem, więc znajomość mechaniki trochę kuleje. I tu zaczynają się pytania, Jak dobrać prowadnice, listwy zębate i śruby. Bardziej zależy mi na dokładności niż na szybkości. Jeśli macie jakieś pomysły i doświadczenia którymi chcieli byście się podzielić to będę wdzięczy za pomoc.
Pozdrawiam!!!

Tagi:

przemyslaw2ar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: przemyslaw2ar » 13 maja 2012, 22:27

Witam.
Jeżeli można to podepnę się pod ten temat ponieważ nasze pytania są zbieżne. Od jakiegoś czasu przeszukuję forum w celu pozyskania informacji, których pomimo wielu obszernych działów nie mogę uzyskać (a raczej trafić na odpowiednie wątki merytoryczne). Gdy pierwszy raz tu trafiłem to "zakochałem się" w idei CNC i własnego wykonania takich maszyn, w związku z tym postanowiłem zbudować sobie ploter który mógłby współdziałać z moim źródłem plazmy.
Czego oczekuje od maszyny? naprawdę niewiele ponieważ będzie to głównie maszyna wykorzystywana na potrzeby mojego warsztatu i chciałbym wycinać nią formatki na kotły C.O (elementy przeznaczone do spawania) więc jakiejś super dokładności nie oczekuję a szczerze mówiąc dokładność 0,5mm/m była by dla mnie bardzo zadowalająca. W związku z niskimi oczekiwaniami zastanawiam się nad sensem pchania się w kosztowne prowadnice HIWIN, raczej skłaniał bym się w kierunku wałków precyzyjnych i łożysk liniowych w obudowie. o ile oś Z i Y chyba ogarnąłem to całkowicie nie mam pomysłu na oś X.
Moje pytania :
Jak rozwiązać napęd tej osi czyli jaki silnik, jak przenieść napęd paskiem czy listwą zębatą (śrubę tr raczej odrzucam) słyszałem też o przyklejaniu paska zębatego na ramę celem eliminacji hałasu
Jakie zastosować prowadzenie? biorę pod uwagę wałek z podporami i łożyska liniowe w obudowie otwartej lub bezpośrednie oparcie konstrukcji i prowadzenie łożysk po ramie (rama stalowa z profila 120x60x3mm raczej skręcana)
Na chwilę obecna raczej skupiał się na mechanice ponieważ koszty są niemałe ;)
Pole robocze jakie planuję to 1000x2000 lub 1250x2500 a dla ośi Z 200mm
Proszę o odpowiednie naprowadzenie na temat
Poniżej przedstawiam jak miało by to wyglądać (bez ośi x na którą jak na razie brak pomysłów) , cała brama wykonana z Alu,a ciemne osie to śruby tr odpowiednio 20x4 na ośi Y i 14x4 na osi Z, jasne natomiast to prowadnice odpowiednio 20mm -Y i 12mm-Z
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”