Dobre parametry palnia, najlepiej własne..
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Dobre parametry palnia, najlepiej własne..
Witam, jestem tu nowy dopiero zaczynam zabawę z cnc . Problem polega na tym ,iż jakość palonych detali plazmą czy auto-genem nie jest jak najlepsza dotyczy to w szczególności nierdzewki (zwłaszcza otwory skosy i nadpalenia od spodu) i czarnej blachy od grubości 30 mm i więcej (gazowo).
źródło Hi-Focus 360i
zespół regulacji gazów Flow Control 3
palnik PerCut 370.1 i 370.2
system odległości palnika iht3000
Czy byłby ktoś chętny podzielić się swoim doświadczeniem i wiedzą (najlepsza technologia ,odpowiednie parametry, ciśnienia gazów ,posów)
z góry WIELKIE DZIĘKI
źródło Hi-Focus 360i
zespół regulacji gazów Flow Control 3
palnik PerCut 370.1 i 370.2
system odległości palnika iht3000
Czy byłby ktoś chętny podzielić się swoim doświadczeniem i wiedzą (najlepsza technologia ,odpowiednie parametry, ciśnienia gazów ,posów)
z góry WIELKIE DZIĘKI
Ostatnio zmieniony 30 maja 2011, 21:19 przez bajerka1979, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
To se ne da
Przy gazówce to jeszcze można coś ustalić ale wiele zależy od tego jaką masz blachę np. od jakiego producenta, jaki skład chemiczny itp. Co do cięcia plazmą to jeszcze ciężej bo najważniejsze jest jaki kształt masz wyciąć to determinuje prędkość posuwu i wysokość palnika (nad otworami trzeba popracować a kontury można np. szybciej). Pracuję na takim samym źródle co Ty i powiem Ci, że Flow Control to naprawdę wygoda a wartości z tabel dla cięcia plazmą są bardzo dobrze podane choć oczywiście należy je modyfikować w zależności od tego jakiego rodzaju detale tniemy. IHT 3000?
Zazdroszczę 
Jeśli chcesz przykładów to zapytaj o konkretny rodzaj cięcia, który Cię interesuje. Poza tym poszperaj na forum bo tutaj kwestię parametrów cięcia nie raz się porusza dla różnych maszyn. Na przykład ten wątek będzie Ci przydatny: https://www.cnc.info.pl/topics57/ciecie ... vt5504.htm
Problem polega też być może na tym, że twojemu kierownictwu wydaje się, że kupiło alternatywę dla lasera ale nie do końca zdaje sobie sprawę z różnic i możliwości plazmy.

Jeśli chcesz przykładów to zapytaj o konkretny rodzaj cięcia, który Cię interesuje. Poza tym poszperaj na forum bo tutaj kwestię parametrów cięcia nie raz się porusza dla różnych maszyn. Na przykład ten wątek będzie Ci przydatny: https://www.cnc.info.pl/topics57/ciecie ... vt5504.htm
Problem polega też być może na tym, że twojemu kierownictwu wydaje się, że kupiło alternatywę dla lasera ale nie do końca zdaje sobie sprawę z różnic i możliwości plazmy.
-
Podobno plazma to laser dla biednych, ale patrząc na ceny części zamiennych mnie zwykłego człowieka to przeraza...Problem polega na tym ze miała być inna maszyna ale szkopy uparły się ze ma być lepsza niemiecka jakość , a wygląda to tak że technologia palenia auto-genem dla blachy 5mm czy 100mm wygląda tak samo to powiedzcie mi gdzie ta jakość?
Ostatnio zmieniony 30 maja 2011, 21:19 przez bajerka1979, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:

Plazma to nie laser dla ubogich

To czym w taki bądź razie jest gazówka

To są rózne technologie do różnych zastosowań. Podstawa podziału to zakresy cięcia i ekonomia.
Są plazmy którymi nie potniesz blachy 2mm a laserem bez problemy i są lasery którymi nie potniesz blachy 40mm a plazmą bez problemu.
To co mówi Niemiec … to na to należy sobie brać poprawkę.
Skoro zakupili plazmę to niech przyj mną jakość taka jaka jest dla tego typu plazmy lub niech się skoncentrują na normie ISO.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Jakiś czas temu instalowałem HiFocusa 280i wraz z automatycznym mieszalnikiem gazowym. Wszystkie nastawy podawane przez producenta były jak najbardziej w porządku, a to podobna maszynka tyle że słabsza ale palnik i części składowe podobne.... Jedyny problem jaki się pojawiał to powyżej 40 mm i przebijaniu, musi być zainstalowany system podnoszenia sie palnika podczas przebijania, to samo tyczy się palnika gazowego żeby dysza mogła przeżyć
Jesli chodzi o parametry to musisz pobawić się trochę w predkości i prąd cięcia, nie zawsze parametry fabryczne sa najlepsze ale to wymaga czasu i prób... Zwróć uwagę na długości wjazdu i wyjazdu, mozna również wyłączyć wcześniej łuk plazmowy przy cięciu otworów aby nie było nadpaleń przy wysokim prądzie cięcia, oczywiście jeśli maszyna (portal) taki bajer ma (sterownik). Jesli chodzi o gaz to spróbuj pogmerać trochę przy ciśnieniach. Kjellberg jest dobry ale bez przesady plazma to plazma i skosy będą. Moim zdaniem do 30 mm powinienes ciąć plazmą, powyżej gazem ale musisz niestaty trochę popracować nad maszyną.
Pozdro.

Pozdro.
Who need help... ask.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
"nastawy producenta" to nic innego jak parametry "wyjściowe" na bazie których się buduje parametry dla cięcia właściwego.
Żaden producent plazm , gazówek nie wykonuje parametrów stałych. To operator będzie ciąć a nie producent i nastawy się będą zmieniać zależnie od gatunku stali oraz ilości elementów jak również ich kształtu.
Oczywiście nie chcę tu krytykować kolegę zarazek bo ma rację ale chcę zwrócić uwagę na to że to są parametry wyjściowe
i należy najpierw na ich bazie popracować a następnie zrozumieć za co one odpowiadają a potem regulować je do danego cięcia.
kolego zarazek, na jakiej maszynie pracujesz i jakiego używasz programu
Żaden producent plazm , gazówek nie wykonuje parametrów stałych. To operator będzie ciąć a nie producent i nastawy się będą zmieniać zależnie od gatunku stali oraz ilości elementów jak również ich kształtu.
Oczywiście nie chcę tu krytykować kolegę zarazek bo ma rację ale chcę zwrócić uwagę na to że to są parametry wyjściowe

kolego zarazek, na jakiej maszynie pracujesz i jakiego używasz programu

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Z plazmą przy czarnej większych problemów nie mam wszystko wymaga czasu i cierpliwosci aby dopracowac bazowe kjellberga , cały czas próbuje. Kibel mam z autogenem nie mam danych a bez podstaw ani rusz :
czas podnoszenia ,czas przebijania a to sa najistotniejsze parametry jakie potrzebuje
blachy 20,25,30itd do 70mm.
ostatnio zaczołem palic 45 ustawilem cz.przebijana na 4, cz.podnoszenia na 2 -lepiej ale...
czy dobrze?
czas podnoszenia ,czas przebijania a to sa najistotniejsze parametry jakie potrzebuje
blachy 20,25,30itd do 70mm.
ostatnio zaczołem palic 45 ustawilem cz.przebijana na 4, cz.podnoszenia na 2 -lepiej ale...
czy dobrze?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Mówisz o wysokości zajarzania i przebijaniazarazek pisze:Jakiś czas temu instalowałem HiFocusa 280i wraz z automatycznym mieszalnikiem gazowym. Wszystkie nastawy podawane przez producenta były jak najbardziej w porządku, a to podobna maszynka tyle że słabsza ale palnik i części składowe podobne.... Jedyny problem jaki się pojawiał to powyżej 40 mm i przebijaniu, musi być zainstalowany system podnoszenia sie palnika podczas przebijania, to samo tyczy się palnika gazowego żeby dysza mogła przeżyć![]()

Wczoraj akurat miałem taki przypadek bo przezbrajałem maszynę chyba z 6 razy, że założyłem zestaw części jak na 60A , dysza 0,8mm, dedykowany na bl.#8,0 mm a tu podczas palenia patrzę kurde przecież to bl.#10mmzarazek pisze:Jesli chodzi o parametry to musisz pobawić się trochę w predkości i prąd cięcia, nie zawsze parametry fabryczne sa najlepsze ale to wymaga czasu i prób... Zwróć uwagę na długości wjazdu i wyjazdu, mozna również wyłączyć wcześniej łuk plazmowy przy cięciu otworów aby nie było nadpaleń przy wysokim prądzie cięcia, oczywiście jeśli maszyna (portal) taki bajer ma (sterownik).

Osobiście jak mam coś do cięcia co nie jest jedynie konturem to od 16mm tnę tlenem. Taniej i przy cięciu np. na dwa palniki nieznacznie wolniej (jesli chcemy ciąć jakościowo, bo produkcyjnie to wiadomo plazma i czadu ile fabryka dałazarazek pisze:Kjellberg jest dobry ale bez przesady plazma to plazma i skosy będą. Moim zdaniem do 30 mm powinienes ciąć plazmą, powyżej gazem ale musisz niestaty trochę popracować nad maszyną. .

-