Witam.
W tym i następnym tygodniu stawiamy nad wypalarką [eckert - jantar 2x3m, #100mm] suwnicę aby nie trzeba było się stresować ładując blachy widlakiem. W związku z tym muszę wybrać rodzaj uchwytów do blachy. Zastanawiam się między zwykłymi hakami, a specjalnymi uchwytami do blachy. Problemy są takie, że jak wybiorę haki, to będę mógł dodatkowo wyciągać wanny ze szlaką, ale z kolei jestem ograniczony w grubościach blach do ok. 30mm. Myślałem także nad rozwiązaniem hybrydowym... tzn haki plus uchwyt. np coś takiego:
http://www.allegro.pl/item982217309_zaw ... t1_5m.html
+ http://www.allegro.pl/item982217264_zaw ... 1_50t.html
Ma ktoś może takie rozwiązanie kombinowane i mógłby się podzielić informacjami jak się toto sprawuje.
Na inne rozwiązania też jestem otwarty.
Ładowanie blach suwnicą
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Witam
Może trawers z magnesami (3 lub 4) - zależy od konstrukcji (magnesy dość drogie) - konstrukcje najlepiej samemu zrobić i unosić na zawiesiach z hakami (wtedy masz dwa w jednym - jak potrzeba odpinasz trawers).
Pozdro
Może trawers z magnesami (3 lub 4) - zależy od konstrukcji (magnesy dość drogie) - konstrukcje najlepiej samemu zrobić i unosić na zawiesiach z hakami (wtedy masz dwa w jednym - jak potrzeba odpinasz trawers).
Pozdro
MAZAK STX-48 HP/SC 2,5kW
ster: MAZATROL L-plus
MAZAK STX-510 MarkII 2,5kW
ster: Mazatrol PREview
Trumpf TruLaser 5030 classic itp.
Trumatic TC500R
ster: MAZATROL L-plus
MAZAK STX-510 MarkII 2,5kW
ster: Mazatrol PREview
Trumpf TruLaser 5030 classic itp.
Trumatic TC500R
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Marcin_FST,
rozumiem że wszsytko musisz mieć atestowane i zgodne z BHP.
http://www.uchwyt.com.pl/uch_blach_poziom.html
jeśli nie musisz mieć z atestem, wystarczy zrobić sobie rysunek takiego uchwytu i wypalić. Ale nie daj BÓG coś by się stało, to sam wiesz. Możesz zawsze zakupić takie jak są na tej stronie, albo tak jak pisze kolega wyżej. Magnes siła - tylko trochę to kosztuje.
Hakówka dobra rzecz - u mnie też stosujemy.
rozumiem że wszsytko musisz mieć atestowane i zgodne z BHP.
http://www.uchwyt.com.pl/uch_blach_poziom.html
jeśli nie musisz mieć z atestem, wystarczy zrobić sobie rysunek takiego uchwytu i wypalić. Ale nie daj BÓG coś by się stało, to sam wiesz. Możesz zawsze zakupić takie jak są na tej stronie, albo tak jak pisze kolega wyżej. Magnes siła - tylko trochę to kosztuje.
Hakówka dobra rzecz - u mnie też stosujemy.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Do grubych blach wystarczy zawiesie zbloczowe stałe.( chyba się to nazywa UWB )
czyli są to łapy o rozstawie ok 1m które spokojnie utrzymają stal o długości nawet 4m.
Wygląda to tak że z jednej strony są dwie łapy na jednym uchwycie i z drugiej tak samo. Środek spięty do haka suwnicy.
Czy coś w rodzaju czterech "rąk" trzymanych suwnicą.
Ważne aby było zapięte mniej a więcej po środku blachy. łatwo się to wyjmuje więc myślę że to by było OK. Zdjęcie poniżej jak to wygląda ...

lub regulowany zacisk ...

ale według mnie chyba to pierwsze rozwiązanie jest OK.
Plus w porównaniu do magnesu jest taki że się nie odklei a magnes ma też swoja wagę którą trzeba doliczyć do podnoszonego ciężaru
czyli są to łapy o rozstawie ok 1m które spokojnie utrzymają stal o długości nawet 4m.
Wygląda to tak że z jednej strony są dwie łapy na jednym uchwycie i z drugiej tak samo. Środek spięty do haka suwnicy.
Czy coś w rodzaju czterech "rąk" trzymanych suwnicą.
Ważne aby było zapięte mniej a więcej po środku blachy. łatwo się to wyjmuje więc myślę że to by było OK. Zdjęcie poniżej jak to wygląda ...

lub regulowany zacisk ...

ale według mnie chyba to pierwsze rozwiązanie jest OK.
Plus w porównaniu do magnesu jest taki że się nie odklei a magnes ma też swoja wagę którą trzeba doliczyć do podnoszonego ciężaru
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)