Termit - czy to możliwe?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Termit - czy to możliwe?
Z racji tego że oprócz stali tnę też aluminium ostatnio zastanawiam się czy czasem nie istnieje ryzyko że spontanicznie powstanie termit i zapali się toto. Możliwe to jest, czy raczej nie przejmować się tym?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Termit ulega silnie egzotermicznej reakcji redoks, w której glin gwałtownie redukuje tlenki metali (→ aluminotermia), czemu towarzyszy jedna z najwyższych temperatur uzyskiwanych w procesach przemysłowych (przy pomocy materiałów zwiększających temperaturę nawet 3800 °C, a sam czysty termit otrzymuje w małym zakresie czasu ok. 3000 °C) i intensywne świecenie. Produktem reakcji jest tlenek glinu oraz płynne żelazo. Reakcja ta jest określana w przemyśle mianem reakcji termitowej. Nazwa samej substancji termit wywodzi się od nazwy reakcji egzotermicznej.
Jest to rzadkie zjawisko ale powstaje , tym bardziej jak się tnie plazmą. Dlatego umieszczenie części blachy pod wodą lub i nawet całej zminimalizuje to ryzyko.
to oczywiście teoria .... a praktyka. Bum .... błysk i kupa smrodu. Zazwyczaj się na tym kończy.
Jest to rzadkie zjawisko ale powstaje , tym bardziej jak się tnie plazmą. Dlatego umieszczenie części blachy pod wodą lub i nawet całej zminimalizuje to ryzyko.
to oczywiście teoria .... a praktyka. Bum .... błysk i kupa smrodu. Zazwyczaj się na tym kończy.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Ja alu raczej nie tnę, ale to chyba mija się z celem jesli praktycznie w 100% siedże w czarnej stali a tu nagle pojawia sie klint na cięcie aluminium. Trzeba by praktycznie wyczyścić cały stół i wszystkie rynny, nie? No to chyba by sie koles nie wypłacił za koszty.
Nie no praktycznie rzecz biorąc trzeba chyba tylko siedziec w alu żeby ciąc alu, bo tak za każdym razem czyścić stół. No nie wiem. Ja tam nie mam suwnicy na hali, więc to trochę kłopotliwe. Za cięcie alu biore mało ale co z tego jak mi koszty czyszczenia stołu dochodzą
ech.
Ale trochę mnie nastraszyliście. W Gdańsku w jednej firmie był taki przypadek, że im normalnie pożar wybuchł a co gorsza zajęły sie filtry w filtrowentylacji bo nie odłączyli na czas wentylatora. Masakra. Generalnie ja sie boje.
W stoczni w Gdańsku też mieli problem z cięciem aluminium, ale tam juz w przypadku cięcia pod wodą. Wysadziło im w powietrze cały stół.
Normalnie uprzedzułem sie do aliminium
Nie no praktycznie rzecz biorąc trzeba chyba tylko siedziec w alu żeby ciąc alu, bo tak za każdym razem czyścić stół. No nie wiem. Ja tam nie mam suwnicy na hali, więc to trochę kłopotliwe. Za cięcie alu biore mało ale co z tego jak mi koszty czyszczenia stołu dochodzą

Ale trochę mnie nastraszyliście. W Gdańsku w jednej firmie był taki przypadek, że im normalnie pożar wybuchł a co gorsza zajęły sie filtry w filtrowentylacji bo nie odłączyli na czas wentylatora. Masakra. Generalnie ja sie boje.
W stoczni w Gdańsku też mieli problem z cięciem aluminium, ale tam juz w przypadku cięcia pod wodą. Wysadziło im w powietrze cały stół.
Normalnie uprzedzułem sie do aliminium

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Ja juz miałem okazję wkładać kilka razy maszynę w torowisko bo ją wysadziło.
Ale ...
Jak się przygotuje maszynę i stanowisko to można ograniczyć ryzyko do minimum.
Pewnie ....
cięcie wodą jest najbezpieczniejsze jeżeli chodzi o alu. Ale koszta są większe niż plazmą.
Teraz jestem na etapie kupna wody ... ale małej 1 x 1. Może założę też wodę jako opcję do swojej plazmy ???
Ale ...
Jak się przygotuje maszynę i stanowisko to można ograniczyć ryzyko do minimum.
Pewnie ....
cięcie wodą jest najbezpieczniejsze jeżeli chodzi o alu. Ale koszta są większe niż plazmą.
Teraz jestem na etapie kupna wody ... ale małej 1 x 1. Może założę też wodę jako opcję do swojej plazmy ???

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)