Witam.
Kupiliśmy do firmy wypalarkę ZINSER CNC 500 tlenową. Jest to dość stary sprzęt i nie posiadam za wiele dokumentacji tego sprzętu, więc borykam się z paroma problemi.
Mam jedynie przydatną tabelkę z firmy ZINSER opisująca prędkość posuwu do danej blachy, ustawienie ciśnienia i zużycie gazów. I to wszystko. Jest to jakaś pomoc, ale i tak za mało jak dla samouka.
Poczytałem trochę forum, dowiedziałem się kilka rzeczy, ale nadal mam problem z takimi rzeczami jak:
-ustawienie dobrego płomienia ( wyczytałem, że jąderko musi być 5mm od materiału)
-ustawienie ciśnienia na reduktorach przy butlach jak i tych na samej maszynie
Grubości blach jakie będą palone to od 4-5mm do maks 30.
Jeżeli chodzi o sam system tego urządzenia to po części coś tam się nauczyłem. Ale jeszcze mam wiele pytań, a nie mam nikogo kogo mógłbym pytać. Paliłem już różnego rodzaju kształty-w sumie o kształty się rozchodzi. W systemie nie ma za wiele figur. Jestem na etapie uczenia się funkcji "wolny kontur" rysowanie elementu na osiach X i Y i tu pojawia się kolejny problem. Mianowicie rysowanie łuku. Mam rysunek w którym mam opisane tylko wysokość łuku i odległość miedzy punktami jego początku i końca, a w programie na wypalarce w funkcji "łuk środek/koniec" mam takie wartości do wpisania:
1) wartość X
2) wartość Y
3)środek X
4)środek Y
Następnie opcja do zaznacznia "absolut" lub "relativ" (w tym wgl nie wiem o co chodzi)
A później kółeczko ze strzałką w lewo lub w prawo.
Kolejną rzeczą jaką chciałbym się dowiedzieć to "tabela narzędzi". Wartość tej tabeli jest oznaczona literą "T". W tej tabeli moge wpisać w polach od 1 do 9 jakieś wartości. Dowiedziałem się, że to jest jakaś korekta ale do końca nie wiem o co chodzi z tym.
Zauważyłem, że jak wartość jest na 0 i palę blachę to wypalony element jest o 2 mm mniejszy, a jak wpiszę np. 1.5 przy blasze 10mm to już się to poprawia.
Bardzo bym prosił kogoś o pomoc, kto na takim sprzęcie pracował lub ma jakąś wiedzę.
Jak mi się coś jeszcze przypomni, będę pisał.
Z góry dzięki
Wypalarka gazowa ZINSER CNC 500
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
A pliku Dxf maszyna nie czyta? Byloby łatwiej rysować .
Wydaje mi sie że powinno sie dać wyliczyc ten łuk z rys. Lub można wspomsgać sie CAD
Kułeczko to pewnie kierunek cięcia
Korekcja to korekcja szczeliny a ona zależy od np. Dyszy, prędkość, blachy itd.
To tylko ogólne przypuszczalnia bo na takiej wypalarce nie robiłem ale myślę że trop jest słuszny.
Wydaje mi sie że powinno sie dać wyliczyc ten łuk z rys. Lub można wspomsgać sie CAD
To czy programujesz ze stałego zera czy przyrostowo (zero tak jak by przesuwa sie z punk w którym aktualnie zakonczył sie kontur.absolut" lub "relativ" (w tym wgl nie wiem o co chodzi)
A później kółeczko ze strzałką w lewo lub w prawo.
Kułeczko to pewnie kierunek cięcia
Korekcja to korekcja szczeliny a ona zależy od np. Dyszy, prędkość, blachy itd.
To tylko ogólne przypuszczalnia bo na takiej wypalarce nie robiłem ale myślę że trop jest słuszny.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Dzieki. Skierowales mnie na wlasciwy trop. Po kilku dniach siedzenia i rysowania w wolnym konturze opanowalem rysowanie roznych ksztaltow. Juz chcialem uczyc sie jakiegos programu CAD, ale widze, ze nie musze bo wszystko moge narysowac na wypalarce.
Z korekcja troche ciezej bo probuje metoda prob i bledow wprowadzac rozne wartosci od 0.5 do nawet 2.5 przy roznych blachach.
Zauwazylem ze jak pale blache 6 i 8mm dysza 6-10mm to nie musze miec korekcji. Przy 10mm wprowadzam wartosc "1" a przy 12 "1.5". Zdazylo mi sie palic blache 15mm i musialem zadtosowac wartosc 2.2 przy dyszy 20-30mm. Niestety nie mam jeszcze dyszy 10-20mm.
Mozna gdzies sprawdzic jakie korekcje trzeba wprowadzac do danych blach i dysz? Chodzi mi tylko o przyblizone wartosci. Moga byc nawet z innej maszyny. Wtedy ulatwilo by mi to troche prace.
[ Dodano: 2017-08-18, 09:25 ]
A i pojawil sie kolejny problem. Otoz jak rano odpalam maszyne pojawia mi sie komunikat. Jest to denerwujace bo kasuja mi sie wszystkie rysunki zapisane w pamieci...
Tresc komunikatu:
"BLAD 0.20
BLAD KRYTYCZNY
Zawartosc pamieci zostala utracona i musi byc zainicjowana !
Sprawdz baterie"
W systemie jest jakas bateria ktora podtrzymuje pamiec?
Z korekcja troche ciezej bo probuje metoda prob i bledow wprowadzac rozne wartosci od 0.5 do nawet 2.5 przy roznych blachach.
Zauwazylem ze jak pale blache 6 i 8mm dysza 6-10mm to nie musze miec korekcji. Przy 10mm wprowadzam wartosc "1" a przy 12 "1.5". Zdazylo mi sie palic blache 15mm i musialem zadtosowac wartosc 2.2 przy dyszy 20-30mm. Niestety nie mam jeszcze dyszy 10-20mm.
Mozna gdzies sprawdzic jakie korekcje trzeba wprowadzac do danych blach i dysz? Chodzi mi tylko o przyblizone wartosci. Moga byc nawet z innej maszyny. Wtedy ulatwilo by mi to troche prace.
[ Dodano: 2017-08-18, 09:25 ]
A i pojawil sie kolejny problem. Otoz jak rano odpalam maszyne pojawia mi sie komunikat. Jest to denerwujace bo kasuja mi sie wszystkie rysunki zapisane w pamieci...
Tresc komunikatu:
"BLAD 0.20
BLAD KRYTYCZNY
Zawartosc pamieci zostala utracona i musi byc zainicjowana !
Sprawdz baterie"
W systemie jest jakas bateria ktora podtrzymuje pamiec?
-
Skoro błąd tak oznajmił to pewnie jest bateria trzeba sprawdzić szafy ster. Lub schemat
I tak masz szczęście bo były maszyny gdzie taki błąd oznaczał skaspwanie parametrów maszynowych a wtedy bez kopi zapasowej to tylko serwis.
I tak masz szczęście bo były maszyny gdzie taki błąd oznaczał skaspwanie parametrów maszynowych a wtedy bez kopi zapasowej to tylko serwis.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)

-
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
często ten błąd się pojawia , nie gdy umrze lub umiera bateria ale gdy wkradnie się do systemu bład operacji wewnętrznych.
Wówczas należy przywrócić poprawną wersję. Ale czasami i maszyna sama sobie przywróci i błąd znika.
Co do parametrów gazów , to można wszystko opanować na słuch i wzrok. Jakość , szybkość to się da załatwić.
Ale licz się z tym , że czasami są takie materiały , gdzie musisz indywidualnie do nich dobierać parametry. A żeby wszystko miało ręce i nogi, trzeba poznać dość dobrze technologię cięcia termicznego.
Wówczas należy przywrócić poprawną wersję. Ale czasami i maszyna sama sobie przywróci i błąd znika.
Co do parametrów gazów , to można wszystko opanować na słuch i wzrok. Jakość , szybkość to się da załatwić.
Ale licz się z tym , że czasami są takie materiały , gdzie musisz indywidualnie do nich dobierać parametry. A żeby wszystko miało ręce i nogi, trzeba poznać dość dobrze technologię cięcia termicznego.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: Wypalarka gazowa ZINSER CNC 500
Cześć. temat dalej aktualny?
jakbym wczesniej tu zagladnał to bym pomógł. 12lat przy Zinser 500 (do dzis)
wypalarka posiada osobny program gdzie projektujesz sobie całe arkusze. tylko dxf wrzucasz "na arkusz" program cały wgrywasz do maszyny i jedziesz z automatu.
jakbym wczesniej tu zagladnał to bym pomógł. 12lat przy Zinser 500 (do dzis)
wypalarka posiada osobny program gdzie projektujesz sobie całe arkusze. tylko dxf wrzucasz "na arkusz" program cały wgrywasz do maszyny i jedziesz z automatu.