Witam czytam forum dość regularnie ale postanowiłem się zalogować dopiero teraz z racji tego,że planuje budowę wypalarki plazmowej, pole pracy +-1800x3000, jako źrudło plazmy wybrałem AIR PLASMA 150w OZAS ESAB-
http://www.allegro.pl/item512524881_air ... _nowa.html i tutaj proszę o opinie bo możne w tym przedziale cenowym coś lepszego, waszym zdaniem, uda się zakupić. Całość spawana z profili stalowych i odpuszczona ,napędy na prowadnicach liniowych i wózkach rexrotha śruba w osi z rexroth 16x5 Teraz pytania

czy do napędu bramy zastosować śruby kulowe czy listwę zębatą ze skośnym zębem?(pytam ponieważ nie wiem czy jest sens stosować kulowa śrubę skoro i tak detale po plaźmie nie są idealne(prawda?- jaka jest tolerancja błędu ) czyli czy zastosowanie śruby kulowej nie będzie jej marnotrawstwem?).Napęd osi y -śruba kulowa (jeśli jest sens bo możne listwa jak w x ) całość napędzana serwami AC yaskawy.
Generalnie mają być palone blachy do 10mm ale maszyna ma być z zapasem bo kto wie co przyjdzie ciąć.