Cięcie jednego arkusza na drugim.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Cięcie jednego arkusza na drugim.
Witam,
czy ktoś próbował ciąć kilka arkuszy np.2 które leza jeden na drugim - plazmą HP PM 1650?
Pytam z ciekawości, ponieważ mam kilka blach do pociącia na te same elementy.
Jesli ktoś próbował to niech się wypowie o efektach.
Pozdrawiam
czy ktoś próbował ciąć kilka arkuszy np.2 które leza jeden na drugim - plazmą HP PM 1650?
Pytam z ciekawości, ponieważ mam kilka blach do pociącia na te same elementy.
Jesli ktoś próbował to niech się wypowie o efektach.
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam!
Może na początek trochę teorii, jest to fragment z książki Andrzeja Klimpela.
Pozdrawiam
Może na początek trochę teorii, jest to fragment z książki Andrzeja Klimpela.
Autor co prawda rozważa możliwość palenia pakietu blach gazem, ale wydaje mi się że cienkie blachy można by było z powodzeniem palić plazmą. Kiedyś również myślałem o paleniu kilku arkuszy, jednak ciągle brakuje mi czasu na przeprowadzenie testów. Jeśli będziesz próbował zwróć szczególną uwagę czy blacha nie jest pofalowana i ściśnij ją tak mocno jak tylko Ci się uda. Dobrym rozwiązaniem może być zespawanie bocznych krawędzi arkuszy, powinno to zapobiec odkształcaniu i przesuwaniu się blachy względem siebie w czasie palenia.Cięcie pakietów blach jest bardziej ekonomiczne niż cięcie pojedynczych blach, szczególnie gdy ich grubość wynosi mniej niż 6 mm. Górna granica grubości blach ciętych w pakietach wynosi zwykle 12,5 mm, ze względu na trudności w zaciskaniu blach o większej grubości. Cięcie blach w pakietach jest również dobrym rozwiązaniem, gdy konieczne jest cięcie cienkich blach, które są zbyt cienkie do klasycznego cięcia tlenem. Bardzo dobre wyniki cięcia o równych i prostych krawędziach, można uzyskać w przypadku blach o grubości 0,9 mm i więcej. Dopuszczalna całkowita grubość pakietu blach jest zależna od wymaganej jakości cięcia. Gdy jest wymagana dokładność poniżej 0,8 mm, grubość pakietu musi być mniejsza niż 50 mm, a przy dokładności cięcia do 1,6 mm, grubość pakietu może mieć do około 100 mm. Maksymalne grubości ciętych pakietów blach nie przekraczają 150 – 200 mm. Przy cięciu w pakiecie blach o grubości poniżej 5 mm zaleca się ułożyć na górnej blasze blachę złomową o grubości 6mm, której zadaniem jest ułatwienie startu procesu cięcia. Technika ta zapewnia również, że blacha górna ma równe krawędzie i jest mniej odkształcona.
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Ja juz prubowałem nieraz blache 2x0.75 OCYNK!!
ale jest problem poniewaz wycięte elementy sklejają się do siebie
to tez zalezy od jakosci ocynkowania (tak mi się wydaje) bo nieraz wychodzi elegancko
poniewaz parametrów niezmieniałem i raz jest ok a raz niezafajnie to wychodzi no i trzeba dodać ze im grubsza blacha to wolniej się przepala a mi zalezy na szybkosci ..........
[ Dodano: 2008-10-03, 10:39 ]
dodam ze tne Plazmą z spręzonym powietrzem 6.5 bar Thermal Dynamisc 50 XL
ale jest problem poniewaz wycięte elementy sklejają się do siebie
to tez zalezy od jakosci ocynkowania (tak mi się wydaje) bo nieraz wychodzi elegancko
poniewaz parametrów niezmieniałem i raz jest ok a raz niezafajnie to wychodzi no i trzeba dodać ze im grubsza blacha to wolniej się przepala a mi zalezy na szybkosci ..........
[ Dodano: 2008-10-03, 10:39 ]
dodam ze tne Plazmą z spręzonym powietrzem 6.5 bar Thermal Dynamisc 50 XL
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Panowie ... to jest teoria.
Plazma ma z reguły mniejsze ciśnienie tlenu i łuk może zacząć się „kręcić” po między warstwami.
Przy cięciu gazowym , a szczególnie dużych grubości nie ma problemu. Ja ciąłem 5….7…arkuszy blachy z20….30mm i szło jak masło.
Oczywiście … jakość cięcia spadła i to znacząco. Ma się to dokładnie tak samo do plazmy. Nie twierdzę że się nie da , ale mogą być problemy z uzyskaniem jakości i powtarzalnością wymiarów.
Po za tym … jak docisnąć tak duży obszar blach równomiernie. Zatłuszczenie powierzchni blachy ma tez duży współczynnik pływalności łuku…. Hm …. Być może przesadzam ale jeżeli ma być zachowana jakość i np. wycinane małe otwory to kiepsko to widzę.
to jest moje zdanie ... być moze się myle.
Plazma ma z reguły mniejsze ciśnienie tlenu i łuk może zacząć się „kręcić” po między warstwami.
Przy cięciu gazowym , a szczególnie dużych grubości nie ma problemu. Ja ciąłem 5….7…arkuszy blachy z20….30mm i szło jak masło.
Oczywiście … jakość cięcia spadła i to znacząco. Ma się to dokładnie tak samo do plazmy. Nie twierdzę że się nie da , ale mogą być problemy z uzyskaniem jakości i powtarzalnością wymiarów.
Po za tym … jak docisnąć tak duży obszar blach równomiernie. Zatłuszczenie powierzchni blachy ma tez duży współczynnik pływalności łuku…. Hm …. Być może przesadzam ale jeżeli ma być zachowana jakość i np. wycinane małe otwory to kiepsko to widzę.
to jest moje zdanie ... być moze się myle.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)