cnccad wspomnial o czystosci gazow czy materialow. przy laserze, jest to rzeczywiscie wazna sprawa o ktorej czesto sie nie mowi. wielu probuje ciac stal np. powierzem a nie tlenem czy azotem bo taniej, jednak o jakosci nalezy zapomniec. kiedys mialem taki przypadek ze program chodzil przyslowiowe 100 lat i nagle na linii prostej byly niedociete miejsca. przyczyna- fabryczne nadruki na blasze ktore podczas palenia wydzielaly nieporzadane gazy co bylo przyczyna kichania lasera. bardzo duzo zalezy rowniez od kondycji samego generatora i stanu oraz czystosci optyki (soczewki/zwierciadla) zwlaszcza jesli ktos kupuje uzywany sprzet.
co do dokladnosci, na dlugosci blachy np. 3m sama temperatura otoczenia (zima /lato magazyn nieklimatyzowany) spowoduje pewna zmiane wymiarow, pomijajac cieplo pochodzace od samego lasera.
[ Dodano: 2006-12-27, 22:43 ]
numerek pisze:ja zaraziłem się bakcylem plazmy po tym jak widziałem wycinanie kół zebatych grubości 8 mm średnicy ok 200 mm moduł chyba 2 (nie mierzyłem) wlasnie na plazmie
z tym że tam był palnik hypertherm z z palnikiem wirowym ....
i te kola zębate potem normalnie pracowały i maja się dobrze
a do czego takie kola co maja szerokosc 8mm i srednice 200? i na jakich obrotach to pracowalo?