Budowa wypalarki plazmowej 1,5mx6m + 4oś
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
ahh tak ....
masz rację - pisząc posta miałem w głowie inny układ tzn ten z dalszej części filmu - czyli głowica nie uchylna
wówczas układ już nie jest taki skomplikowany
no ale oś Y jest bo jak inaczej wytniesz w profili np kwadratowym
czyli mamy tak :
wersja 1 - prostsza
oś X - przód -tył
os Y w poprzek profilu ( w poprzek osi X )
oś Z góra - dół
oś A czyli obrót
no i wersja 2 - trudniejsza
jak opisałeś
myślę że uchylna głowica jest super ale budowanie takiej maszyny z ukosowaniem przy cienkich ściankach chyba mija się z celem
moim zdaniem przerost formy nad treścią - ale to tylko moje zdanie
na targach mitsubishi miało taką maszynę i pozdejmowali osłony - przyglądałem się jej
chciałem zrobić fotki ale tego już było dla nich za wiele i tylko pozwolili mi oglądać
ciekawostka była taka że głowica obrotowa była napędzana pasem zębatym ze sprzączkami metalowymi już nie pamiętam jak się zwą
- dokładnie takimi jak ... he he w napędach skuterów czyli wariator - proste i zarazem trwałe
masz rację - pisząc posta miałem w głowie inny układ tzn ten z dalszej części filmu - czyli głowica nie uchylna
wówczas układ już nie jest taki skomplikowany
no ale oś Y jest bo jak inaczej wytniesz w profili np kwadratowym
czyli mamy tak :
wersja 1 - prostsza
oś X - przód -tył
os Y w poprzek profilu ( w poprzek osi X )
oś Z góra - dół
oś A czyli obrót
no i wersja 2 - trudniejsza
jak opisałeś
myślę że uchylna głowica jest super ale budowanie takiej maszyny z ukosowaniem przy cienkich ściankach chyba mija się z celem
moim zdaniem przerost formy nad treścią - ale to tylko moje zdanie
na targach mitsubishi miało taką maszynę i pozdejmowali osłony - przyglądałem się jej
chciałem zrobić fotki ale tego już było dla nich za wiele i tylko pozwolili mi oglądać
ciekawostka była taka że głowica obrotowa była napędzana pasem zębatym ze sprzączkami metalowymi już nie pamiętam jak się zwą
- dokładnie takimi jak ... he he w napędach skuterów czyli wariator - proste i zarazem trwałe
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
przydał by się implant w mózgu.. i wtyczka na flashanumerek pisze: i tylko pozwolili mi oglądać

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 150
- Kontakt:
Maszynka doczekała się nowszych wersji - w tym kompaktowej budowy
[ Dodano: 2014-01-29, 00:58 ]

Kolejny model, oprócz powyższego, będzie bardziej uniwersalny. Na osiach XYZ zamontujemy zarówno plazmę, waterjeta lub jedno i drugie.
Napędy podmieniamy na serwa z przekładniami planetarnymi - prędkości max do 45-50m/min w niektórych aplikacjach.
Belka bramy zwiększy swój gabaryt profila - 240x160. Do wszystkich osi zakładamy osłony harmonijkowe + układ centralnego smarowania.

[ Dodano: 2014-01-29, 00:58 ]

Kolejny model, oprócz powyższego, będzie bardziej uniwersalny. Na osiach XYZ zamontujemy zarówno plazmę, waterjeta lub jedno i drugie.
Napędy podmieniamy na serwa z przekładniami planetarnymi - prędkości max do 45-50m/min w niektórych aplikacjach.
Belka bramy zwiększy swój gabaryt profila - 240x160. Do wszystkich osi zakładamy osłony harmonijkowe + układ centralnego smarowania.
-
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Listwy helikalne? napęd bramy dwoma serwami - więc pewnie CSMIO IP/S + kompensacja kąta bramy.
Jeszcze jakieś fajne ciekawostki?
Jak zwykle ładne rysuneczki
Jeszcze jakieś fajne ciekawostki?
Jak zwykle ładne rysuneczki

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Posty w temacie: 6
no fajnie że się rozwija 
prowadnice na rolkach jak poprzednio ?
a rozważaliście zamiast jednego profilu 2 mniejsze ?
robiłem symulacje i wychodzi na to że jeden nawet duży jest bardziej podatny na wyboczenia niż 2 mniejsze - szczególnie przy wodzie
wbrew pozorom jednak występują tam nieco większe siły niż na plaźmie
a jak idą prace na maszyną do profili ?

prowadnice na rolkach jak poprzednio ?
a rozważaliście zamiast jednego profilu 2 mniejsze ?
robiłem symulacje i wychodzi na to że jeden nawet duży jest bardziej podatny na wyboczenia niż 2 mniejsze - szczególnie przy wodzie
wbrew pozorom jednak występują tam nieco większe siły niż na plaźmie
a jak idą prace na maszyną do profili ?
-
- Kontakt:
Szlifowane, precyzyjne z zębami prostymi GUDELA - spokojnie wystarczą.gaspar pisze:Listwy helikalne?
- dokładnie takgaspar pisze:napęd bramy dwoma serwami - więc pewnie CSMIO IP/S + kompensacja kąta bramy

[ Dodano: 2014-01-29, 09:27 ]
Uważam, źe jest to najlepsze rozwiązanie w środowisku z dużym zapyleniem, sporym brudem. Rozważamy jeszcze zastosowanie prowadnic rolkowych szlifowanych z NADELLI.numerek pisze:prowadnice na rolkach jak poprzednio ?
[ Dodano: 2014-01-29, 09:31 ]
Przymierzamy się również do przetestowania napędów Nexena, szczególnie w głowicy obrotnicy do profili i waterjetów.gaspar pisze:Jeszcze jakieś fajne ciekawostki?
[youtube][/youtube]
[ Dodano: 2014-01-29, 10:07 ]
Wstępnie zaprojektowany został układ głowicy obrotowej z 2 niezależnymi zaciskami + układ podajnika i pozycjonowania profila dł. 6ma jak idą prace na maszyną do profili ?
-
- Kontakt:
W kolejnych etapach prac nad nowymi rozwiązaniami, powstał stół wodny dzielony, z wanną w całości wykonana ze stali nierdzewnej 304. W wannie znajdują się 4 odpływy z nierdzewnymi koszykami ssawnymi oraz 2" zawór spustowy, w przyszłości automatycznie sterowany z pulpitu.
[ Dodano: 2014-08-12, 15:50 ]

[ Dodano: 2014-08-12, 15:50 ]

-
- Kontakt: