No to teraz ja.
Airplasma 150 używam 8 lat.
Nigdy się nie popsuła.
Nigdy się nie przegrzała.
Ciąłem blachy do 30mm
Jedyny problem był z pierwszym palnikiem -Diamant -porażka!
Po 2 latacj menczarni kupiłem za ok 3000 zł inny palnik (teraz tylko takie oferują), jest o niebo lepszy. Dysze i elektrody 6 - 12 zł/szt.
Aby się nie niszczyły dysze przy przebijaniu palnik jest znacznie wyżej (8-10mm) nad materiałem, podczas przebijania obniża się do wysokości roboczej i zaczyna ciąć. Po zastosowaniu takiego algorytmu wpalania problemy z żywotnością dysz zniknęły.
AIR PLASMA 150w OZAS ESAB - opinie
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
Przeczytałem ten post i dwie rzeczy zwróciły moją uwagę (poza kłótniami). Przecinarka mająca prowadnice liniowe w trzech osiach nie kosztuje chyba zbyt dużo, bo te drogie to mają 4 osie (dwie niezależne X1 i X2, Y, Z), więc HPR to faktycznie szkoda podłączać. HSD jest dość drogie (pewnie z 60 000 PLN). Druga sprawa to ten Ozas/Esab 150. Zetknąłem się z pewnym problemem o którym chyba nie napisaliście jeszcze.. do tego źródełka są dość krótkie przewody do palnika, przy większym stole (2X6m) i prowadnicach gąsienicowych przydałby się przewód min. 15 m. Produkowane są znacznie krótsze, dodatkowo trzeba będzie wyciągać ze źródła jonizator i trzeba montować go bliżej palnika, bo mogą pojawić się problemy z zajarzeniem łuku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
i te drogie i te tanie maja układ X1 i X2, Y, Z.
Wszystko zależy od ciężaru i konstrukcji ramy maszyny.
Jak będziesz mieć maszynę 4m. szeroką z szybkościami przejazdowymi 3m/min i z palnikiem gazowym to po co Ci druga ość X2 ??
A jak będziesz mieć maszynę z wysokiej , drogiej półki z jedym palnikiem plazmowym ale słabej jakości i szybkościami przejazdowym tez 3m/min to po co Ci druga oś X2 ??
A jak będziesz mieć maszynę z jednym palnikiem gazowym z szybkościami przejazdowymi 15m/min to wówczas druga oś jest skazana.
No i tak jak wcześniej pisałem .... konstrukcja maszyny , pod jakim kierunkiem była robiona.
Wszystko zależy od ciężaru i konstrukcji ramy maszyny.
Jak będziesz mieć maszynę 4m. szeroką z szybkościami przejazdowymi 3m/min i z palnikiem gazowym to po co Ci druga ość X2 ??
A jak będziesz mieć maszynę z wysokiej , drogiej półki z jedym palnikiem plazmowym ale słabej jakości i szybkościami przejazdowym tez 3m/min to po co Ci druga oś X2 ??
A jak będziesz mieć maszynę z jednym palnikiem gazowym z szybkościami przejazdowymi 15m/min to wówczas druga oś jest skazana.
No i tak jak wcześniej pisałem .... konstrukcja maszyny , pod jakim kierunkiem była robiona.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam,
generalnie OZAS 150 to niezbyt wyrafinowany model, posiadam go od 5 lat, od 3 lat używam do cięcia rozdzielczego. Generalnie 2-3 razy w roku jakaś awaria. a to diody spalone, a to elektronika, a to przkaźniki (najmniejszy problem), parę razy stopiły się włączniki.. Z pewnością nie kupiłbym kolejny raz.
pozdro4all
generalnie OZAS 150 to niezbyt wyrafinowany model, posiadam go od 5 lat, od 3 lat używam do cięcia rozdzielczego. Generalnie 2-3 razy w roku jakaś awaria. a to diody spalone, a to elektronika, a to przkaźniki (najmniejszy problem), parę razy stopiły się włączniki.. Z pewnością nie kupiłbym kolejny raz.
pozdro4all