Maszyna oszukuje. Inny wymiar od zapisanego w programie.

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
trampex
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 6

Post napisał: trampex » 02 mar 2010, 17:36

berdysz pisze:No jeśli tak jest Peet, to znaczy jeśli program jest ok to radą może być jak mówisz zwiększenie w maszynie kompensacji np. o ten 1mm i to oznacza, że operator wprowadził wcześniej złą wartość kompensacji albo ścieżka cięcia uwzględniała kompensację na zewnątrz otworu a nie do środka a wtedy winien jest kolega trampex :)
Czyli prawie jasne jest. Zapewne to moja wina, bo dosyc słabo znam fastcam.
Szczerze mówiac, to nie mam pojęcia co macie na myśli pisząc o kompensacji.
Gdzie to się ustawia w programie? Kiedy?

Dziś miałem taki przypadek:

Wypalałem okrągłydetal o średnicy 220mm z kwadratem w środku, powiedzmy 20mm.
Po wypaleniu, śwednica okręgu była mniejsza o 3mm = 217mm, a kwadrat w środku kola był większy o 3 :/

O co to chodzi? Co robię źle? Albo czego nie robię? Jak mam ustawić tą kompensację w programie? Gdzie ją się ustawia?

Dzięki ogromne za odpowiedzi.

Pozdrawiam, Darek

Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 02 mar 2010, 21:30

miałeś kompensację na "0"
kompensacja to narzędzie a dokładniej jego rozmiar.
Czyli jaka jest średnica szczeliny
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Autor tematu
trampex

Post napisał: trampex » 03 mar 2010, 00:35

cnccad pisze:miałeś kompensację na "0"
kompensacja to narzędzie a dokładniej jego rozmiar.
Czyli jaka jest średnica szczeliny
Szczelinę miałem ustawioną na 2mm w programie, mimo to wypalony wymiar różni sie o ~3mm. Czyli mam zwiększyć, dodać do wymiaru szczeliny te 3mm? Czy skoro miałem ustawioną szczelinę na 2mm w prog., to znaczy, że coś jest na maszynie źle ustawione?

Następne pytanko. Jeśli właśnie chodzi o to co napisałem wyżej, to po zmianie rozmiaru szczeliny wyrównają się 2 wymiary? Bo jak wcześniej napisałem: wymiar zewnętrzny (okrąg) był mniejszy o ~3mm, a wymiar kwadratu wewnętrznego był większy o ~3mm.
Dodam, że okrąg i kwadrat paliłem na lewo.

Kolejne ptanko: co znaczy "kompensacja zewnątrz, wewnątrz" (czy jakos tak to było)?
Chodzi o to" - ścieżki-> następna ścieżka-> plasma-> na lewo-> (tu zaznaczam punkt) i następnie jest opcja "wewnątrz i zewnątrz". O to chodzi?
Bo w moim przypadku muszę zaznaczyć zewnątrz, bo nie chcę, żeby paliło w detalu, który mnie interesuje. Jeśli nie o to chodzi, to proszę o wyjaśnienie.

Dzieki ogromne za odpowiedzi.

[ Dodano: 2010-03-03, 10:31 ]
Wystarczyło wziąć instrukcje :]
Wyczytałem, że kompensacja jest zależna od rodzaju dyszy i stopnia jej zużycia. Wyjaśnione też jest dlaczego wymiar wew. jest większy a zew. mniejszy.

Nie wiem jeszcze co oznacza "odsynięcie zewnętrzne i wewnętrzne"?

Wielkie dzięki za pomoc.

Pozdrawiam, Darek.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 03 mar 2010, 19:17

Z kompensacją to jest różnie …
Skoro już wiesz co to jest to tak dla Twojej informacji że niektóre sterowniki mają możliwość zadania im kompensacji na zewnątrz i wewnątrz a inne mają tylko jedna która jest automatycznie w sterowniku przenoszona na wewnętrzną i zewnętrzną.
Ten pierwszy wariant daje lepsze możliwości , gdyż można bardziej balansować z parametrami dla np. cięcia plazmowego.
Czyli …
Otwory tniesz na innych parametrach niż kontury.
Można również temat załatwić programem CAM gdzie to w programie ustawisz kompensacje dla otworów i konturów a w sterowniku ustawiasz wówczas na „0”.
Więc dana dysza ma dana kompensację w procesie. Im większa prądowo dysza tym kompensacja też jest większa.
W dużej mierze palników bardzo wazny jest kierunek cięcia konturu i otworów. Nie zachowanie tych że wariantów może zmienić kompensację w trakcie cięcia … nie zmienić jej liczbę ale odbiegać od zadanej .
Odsunięcie wewnętrzne i zewnętrzne … nie wiem co to znaczy w Twoim programie ale w tym co ja mam jest używane do układania elementów jak np. w pierścieniu wycinanie innego elementu lub elementów i zadanie im minimalnej odległości od krawędzi chronionych i tak samo na zewnątrz.
Również może oznaczać długość wejść ( w paleń ) wewnętrznych lub zewnętrznych lub żeby cięcie nie zakańczało się w krawędzi chronionej , czyli materiale.
Ale to tylko moje sugestie.

Autor tematu
trampex

Post napisał: trampex » 19 gru 2011, 17:26

cnccad pisze:Im większa prądowo dysza tym kompensacja też jest większa.
To jeszcze raz ja. Mineło już trochę czasu od mojego ostatniego pytania i trochę poznałem program i maszynę.

Jednak pojawił się nowy lecz podobny problem.
Wypalałem blachę o grubości 15mm. W detalu było 5 otworów, które miały wymiary dokładnie takie jakie chciałem. Natomiast wymiar konturu zewnętrznego był mniejszy o 5mm.

W programie kompensację ustawiłem na 2 jak zwykle i w sterowniku również ustawiłem na 2.

Jedyna zmiana jaką wprowadziłem, to zwiększenie natężenia prądu. Oraz pierwszy raz ustawiłem w programie "stal 321" jako materiał, który będzie palony. Dodam, że nie mam pojęcia co to za rodzaj stali "321". Tak poprostu losowo wybrałem. Dotychczas w tym miejscu zawsze ustawiałem "materiał niezidentyfikowany". Jednak myślę, że to nie ma znaczenia.

Używam programu FastCam.

Wszystkie ścieżki cięcia ustawiam na lewo, bez wzblędu co wypalam. Zazwyczaj wypalam w blachach 4-6mm i nie było problemu z wymiarami. Problem pojawił się z blachą 15mm i zwiekszonym prądem.

Proszę o jakąś radę.
Z góry dziekuję za odpowiedź.

Pozdrawiam,
Darek

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 20 gru 2011, 07:08

więc myślę że źle sobie przygotowywujesz robotę.
Zdecydowana większość palników z dyfuzorami gazu za wirowywującego działa w taki sposób że otwory palisz przeciwnie do ruchu wskazówek zegara a kontur zewnętrzny zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Niektóre maszyny mają dwie kompensacje
1. Dla otworów
2. Dla konturu
Jeżeli parametry jak napięcie i szybkość oraz ciśnienie gazu masz dla otworów i konturu takie samo to i kompensację też ustawiasz taka samą.
Ale …
Jeżeli w programie robisz kompensację , to nie robi się jej już na maszynie.
Albo ustawiasz w programie albo na maszynie.
Jeżeli robisz wszystko tak jak wyżej opisałem i musisz ustawiać kompensację w programie i na maszynie , to coś źle ją liczy lub źle zlicza.
Trzeba by wyciąć np. kwadrat i bez kompensacji i go zmierzyć dla każdej osi.
To pozwoli sprawdzić czy enkodery zliczają poprawnie położenie dla swojej osi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”