Pomysły na czyszczenie szlaki po cięciu.....
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Laser to laser wiadoma sprawa. Orientowałem się cenowo lecz niestety koszt wykonania jest ok 150% wyższy niż na własnej maszynie więc się nie opłaca. Zarobek znikomy.InzSpawalnik pisze:Snajperman : wycinaj laserem i to poszukaj firmy z laserem nowego typu ( nie stare gazowe ). Zadnej szlaki, jakosc nieporownywalnie wyzsza a przy takiej grubosci prawdopodobnie koszt bedzie taki sam.
Ale fakt jakość jest dużo lepsza i bez czyszczenia no ale.....KOSZT, KOSZT i jeszcze raz KOSZT ......
-
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
snajperman-s1,
No właśnie , 5x
Pochwal się co Ty tam za napisy robisz.
Ja zaczynałem robiąc wieszaki na ubrania.
www.wieszaj.pl kiedyś to był mój sklep , sprzedałem to z projektami około 2 lata temu.
Teraz jak patrzę to niewiele doszło i niewiele się zmieniło ale gościu dalej to robi tylko zleca wszystko.
Są fajne maszyny do usuwania szlaki po cięciu plazmowym itp , ale to koszt duży , a samemu robić to duża komplikacja maszyny.
Wolałbym zainwestować w lepszy agregat tnący...
Jak jakieś pierdoły z blachy grubszej niż #3mm i w miarę nie za duże to wrzucić do bębna ze żwirem /kulkami stalowymi na godzinę i samo się obtłucze...
No właśnie , 5x

Pochwal się co Ty tam za napisy robisz.
Ja zaczynałem robiąc wieszaki na ubrania.
www.wieszaj.pl kiedyś to był mój sklep , sprzedałem to z projektami około 2 lata temu.
Teraz jak patrzę to niewiele doszło i niewiele się zmieniło ale gościu dalej to robi tylko zleca wszystko.
Są fajne maszyny do usuwania szlaki po cięciu plazmowym itp , ale to koszt duży , a samemu robić to duża komplikacja maszyny.
Wolałbym zainwestować w lepszy agregat tnący...
Jak jakieś pierdoły z blachy grubszej niż #3mm i w miarę nie za duże to wrzucić do bębna ze żwirem /kulkami stalowymi na godzinę i samo się obtłucze...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Wszystko zalezy czy uda sie znalezc dostawce ktory ma niskie ceny czy sie nie uda.
Bo koszt materialu cietego w obu technologiach jest taki sam.
Natomiast koszty eksploatacyjne przy plazmie i przy laserze .... biorac pod uwage koszty gaz, prad, czesci zamienne, koncowki itp itd beda ksztaltowac sie na zblizonym poziomie.
Natomiast sam koszt zakupu urzadzenia moze sie wahac znaczaco - i tu jest pies pogrzebany, jak firma zainwestowala w zakup lasera to moga ( badz wrecz sa zmuszeni ) wyceniac prace na takim urzadzeniu znacznie wyzej niz na plazmie. Napisalem moga poniewaz wartoscia dodana jest miedzy innymi ta "czystosc powierzchni" po cieciu o ktorej jest ten post kolegi.
Ale czy mogliby wycinac w zblizonej ( badz tej samej cenie co plazma ) - w mojej skromnej opini tak.
Bo koszt materialu cietego w obu technologiach jest taki sam.
Natomiast koszty eksploatacyjne przy plazmie i przy laserze .... biorac pod uwage koszty gaz, prad, czesci zamienne, koncowki itp itd beda ksztaltowac sie na zblizonym poziomie.
Natomiast sam koszt zakupu urzadzenia moze sie wahac znaczaco - i tu jest pies pogrzebany, jak firma zainwestowala w zakup lasera to moga ( badz wrecz sa zmuszeni ) wyceniac prace na takim urzadzeniu znacznie wyzej niz na plazmie. Napisalem moga poniewaz wartoscia dodana jest miedzy innymi ta "czystosc powierzchni" po cieciu o ktorej jest ten post kolegi.
Ale czy mogliby wycinac w zblizonej ( badz tej samej cenie co plazma ) - w mojej skromnej opini tak.
-
Wieszaki ładne - fajny pomysł. Ja tne pod firmę reklamową która ma swoją malarnie proszkowa i tak sie wymieniamy zleceniami
Jak ciales wieszaki to pewnie z podobnej blaszki 1-2mm tak? Czym i jak czysciles pod malowanie?
Co do lasera i plazmy...
Koszt kupna plazmy ok 100-400tys zl - mniej wiecej
Koszt zrobienia plazmy ok 40tys zł
Koszt kupna lasera...... 1-5mln złotych
Cena zakupu urządzenia wyznacza cene usługi. A poza tym..... Klienci - LASER - jak to brzmi
plazma - a co to jest?

Jak ciales wieszaki to pewnie z podobnej blaszki 1-2mm tak? Czym i jak czysciles pod malowanie?
Co do lasera i plazmy...
Koszt kupna plazmy ok 100-400tys zl - mniej wiecej
Koszt zrobienia plazmy ok 40tys zł
Koszt kupna lasera...... 1-5mln złotych
Cena zakupu urządzenia wyznacza cene usługi. A poza tym..... Klienci - LASER - jak to brzmi

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Nie musi być trudno. W zależności od wielkości można zapakować w worek strunowy.jarenio pisze:stół elektromagnetyczny to kiepskie rozwiązanie, strasznie trudno go potem czyścić :/
DominikPierog pisze:Miałbym taką szlifierkę z odciągiem ale chyba już ją sprzedałem.
Nie widziałem takich elementów po wycięciu.
Jednak jeśli tylko jedna strona jest płaska równa bez zanieczyszczeń to wyprowadzenie drugiej to parę minut.