Jak jeszcze miałem ploter plazmowy to trafimet spawdzał się całkiem nieżle. Żadnych problemów z automatyvcznym zapalaniem czy gaszeniem.cnccad pisze:[
Do cięcia ręcznego trafimet się nadaje.
Ma przeciać i tyle. Gorzej z automatyzacją.
DTR palnika TRAFIMET A 141
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
nikt nie twierdzi że nie będzie ciąć.
Ale po prostu nie każde źródło prądu obsłuży ten palnik.
np.
mam jedno źródełko HP i nie ma szans by cięło dobrze. A na magnum CUT100 śmiga że aż miło patrzeć.
Kiedyś o tym pisałem. Ciężko dopasować inne palniki niż daje producent by utrzymać zakładaną jakość cięcia oraz żywotność elementów eksploatacyjnych.
Pewnie , palnik będzie ciąć. Ale to tylko 50% sukcesu.
PA80 i PA60 są to zwykłe prosto strumieniowe palniki. Nie są złe ale cięcie jakościowe o nich nie występuje
To już trafimet jest lepszym rozwiązaniem.
W poniedziałek będe robił nowy dyfuzor do trafimetu. Zobaczę co z niego wyjdzie.
Ale po prostu nie każde źródło prądu obsłuży ten palnik.
np.
mam jedno źródełko HP i nie ma szans by cięło dobrze. A na magnum CUT100 śmiga że aż miło patrzeć.
Kiedyś o tym pisałem. Ciężko dopasować inne palniki niż daje producent by utrzymać zakładaną jakość cięcia oraz żywotność elementów eksploatacyjnych.
Pewnie , palnik będzie ciąć. Ale to tylko 50% sukcesu.
PA80 i PA60 są to zwykłe prosto strumieniowe palniki. Nie są złe ale cięcie jakościowe o nich nie występuje

To już trafimet jest lepszym rozwiązaniem.
W poniedziałek będe robił nowy dyfuzor do trafimetu. Zobaczę co z niego wyjdzie.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
cene wszyscy znają....
drogo... ale chyba warto... próbowałem ręcznie, trudno cokolwiek porównywać z tym co miałem wcześniej w ręku ( cut-50 230V, nertazip525, cut-70)... bardzo stabiny łuk, stabilne parametry, żadnych problemów z przebiciem, zapaleniem łuku. mam wrażenie że 40A z HP to zupełnie inne 40A niż z nertazip .... już nie wspominając o cut-50
studiuję instrukcję pod kątem "standartowego złącza CNC" .... może ktoś już kiedyś podłączał to do MACH3 ??? i regulatora wysokości z promy???

studiuję instrukcję pod kątem "standartowego złącza CNC" .... może ktoś już kiedyś podłączał to do MACH3 ??? i regulatora wysokości z promy???