Regulator Wysokości Palnika THC - bez ingerencji w źródło
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
dzięki ...
więc w ramach promowania , proszę Cię kol prokopcio
, wyślij mi fakturę proformę lub przy najmniej kontakt do Ciebie. Mój e-mail [email protected]
Kupię jedną sztukę i zainstaluję w plaźmie a własciwie w skrzynce obok
. A akurat robię remont dla klienta maszyny i będzie dokładana plazma. Więc w cenie remontu dorzucę Twój projekt.
więc w ramach promowania , proszę Cię kol prokopcio
, wyślij mi fakturę proformę lub przy najmniej kontakt do Ciebie. Mój e-mail [email protected]
Kupię jedną sztukę i zainstaluję w plaźmie a własciwie w skrzynce obok

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam!
Jest to moj pierwszy post po trzech pilnego czytania forum, wiec WITAM WSZYSTKICH.
te trzy lata "zaowocowaly" frezarko-wypalarka plazmowa.
szukam pomocy na Forum w sprawie THC.
Rozumiem zasade dzialania, rozumie sposob konfiguracji macha,ale nie mam pojecia
jak fizycznie podlaczyc przewody z THC do plyty glownej.
W maszynie mam mach3 +plyta glowna SSK-MB2 od sponsora THC made kol.Prokopcio
Pozdrawiam
Jest to moj pierwszy post po trzech pilnego czytania forum, wiec WITAM WSZYSTKICH.
te trzy lata "zaowocowaly" frezarko-wypalarka plazmowa.
szukam pomocy na Forum w sprawie THC.
Rozumiem zasade dzialania, rozumie sposob konfiguracji macha,ale nie mam pojecia
jak fizycznie podlaczyc przewody z THC do plyty glownej.
W maszynie mam mach3 +plyta glowna SSK-MB2 od sponsora THC made kol.Prokopcio
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 9
Witamy 
Skoro macha potrafisz skonfigurować to dokładnie wiesz na których pinach LPT masz sygnały THC UP i Down... np zerkam tutaj :
[obrazki ze strony sponsora]
więc na jego podstawie i dokumentacji SSK-MB2 wynika że THC podłączamy dokładnie tak samo jak krańcówki / przycisk e-stop itp:
Rozkład pinów portu LPT:
1-PK1 -przekaźnik pierwszy
2-sygnał kroku osi X
3-sygnał kierunku osi X
4-krok osi Y
5-kierunek osi Y
6-krok osi Z
7-kierunke osi Z
8-krok osi A
9-kierunek osi A
10- przycisk awaryjny E-STOP
11- krancówka osi X
12- krańcówka osi Y
13- krańcówka osi Z
14- KANTHALL/SPINDLE
15-HMA
16-PK1-przekaźnik drugi
17- sygnał zezwolenia ENABLE

czyli wspólny zacisk THC do 5V a THC UP/Down do ustawionych pinów w programie - w tym przykłądzie e-stop i kr_x (piny 10,11) ale chyba lepiej podpiąć do kr_x, kr_y a wszystkie krańcówki pod jeden pin - nie wiem czy mach to obsługuje, program prokopcia bez problemu. Jeśli nie to wystarczy podpiąć w miejsce e-stop i KR_BAz_OsiA i ustawić w machu piny na 10 i 15 a stop awaryjny zrealizować poza programem (tak powinno być naprawdę zrobione odłączając zasilanie)....
[ Dodano: 2011-10-27, 14:31 ]
acha i koniecznie opisz jak sprawuje się ten THC Controller, co prawda już zamówiłem ale jeszcze szybko nie zamontuję bo nie mam czasu a jestem ciekawy jak to działa - a niema opinii bo to stosunkowo nowy produkt i wszyscy czekają na opinie.

Skoro macha potrafisz skonfigurować to dokładnie wiesz na których pinach LPT masz sygnały THC UP i Down... np zerkam tutaj :
[obrazki ze strony sponsora]

więc na jego podstawie i dokumentacji SSK-MB2 wynika że THC podłączamy dokładnie tak samo jak krańcówki / przycisk e-stop itp:
Rozkład pinów portu LPT:
1-PK1 -przekaźnik pierwszy
2-sygnał kroku osi X
3-sygnał kierunku osi X
4-krok osi Y
5-kierunek osi Y
6-krok osi Z
7-kierunke osi Z
8-krok osi A
9-kierunek osi A
10- przycisk awaryjny E-STOP
11- krancówka osi X
12- krańcówka osi Y
13- krańcówka osi Z
14- KANTHALL/SPINDLE
15-HMA
16-PK1-przekaźnik drugi
17- sygnał zezwolenia ENABLE

czyli wspólny zacisk THC do 5V a THC UP/Down do ustawionych pinów w programie - w tym przykłądzie e-stop i kr_x (piny 10,11) ale chyba lepiej podpiąć do kr_x, kr_y a wszystkie krańcówki pod jeden pin - nie wiem czy mach to obsługuje, program prokopcia bez problemu. Jeśli nie to wystarczy podpiąć w miejsce e-stop i KR_BAz_OsiA i ustawić w machu piny na 10 i 15 a stop awaryjny zrealizować poza programem (tak powinno być naprawdę zrobione odłączając zasilanie)....
[ Dodano: 2011-10-27, 14:31 ]
acha i koniecznie opisz jak sprawuje się ten THC Controller, co prawda już zamówiłem ale jeszcze szybko nie zamontuję bo nie mam czasu a jestem ciekawy jak to działa - a niema opinii bo to stosunkowo nowy produkt i wszyscy czekają na opinie.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Zapomniałem wszystkich poinformować, że dodałem bardzo przydatną opcję nieopisaną jeszcze w instrukcji
"tSt" = test (raczej bym to nazwał symulacją pracy). Po wybraniu tej opcji układ "sam sobie" zadaje "pływające napięcie" w niewielkim zakresie wychodzącym poza ustawione parametry. Dzięki tej opcji można w bardzo prosty sposób sprawdzić i skalibrować swoje maszyny do pracy z układem THC bez konieczności uruchamiania plazmy...