Witam,
Kolego Berdysz jak będą ci zmieniali soft to koniecznie zrób sobie backup tej wersji na której pracujesz, bo nowa może mieć tyle błędów że zemdlejesz

Niech Ci pokażą jak szybko wrócić do starej wersji systemu. Wiem co mówię, miałem kilka razy soft zmieniamy w każdej z maszyn i teraz już się boją mi zmieniać, bo nie są pewni newego softu. Czesi sobie nie dają rady.
"Rysunek 1/3 okręgu bo to taki detal rysowany w CAMIE" - nie wiem jak wygląda całość bo tego ze screena nie widać, ale masz tam otwór fi 26 jak piszesz. Dzielisz go na 2 łuki po 180 stopni? Jak nie to co się może przydarzyć (przesunięcia) opisałem wyżej. Uwierz mi,

wiem cio piszę i jak masz duuużo czasu to powieć ci jak to sprawdzić.
Wpadają ci kółeczka (średeczki) i zrywa ci łuk?

200A blacha =16 (odpuśćmy nawet gatunek) posuw 55%
Masz spory prąd, stosunkowo cienką blachę, płomień bardzo prostpadły więc tym sposobem zawsze "dotniesz" kółeczko
Jak masz bystrych chłopaków to moja rada: na wyczucie przy samym wyjściu przyspiesz cięcie np 130% tak aby kółeczka nie docięło a co za tym idzie łuk zgasisz w pełnym materiale. Musisz to dobrać doświadczalnie, tak żeby potem było łatwo kółeczko usunąć.
Ważne do czego to jest otwór, jak zapewne zauważyłeś zgaszenie płomienia np STOPEM podczas palenia powoduję niewielką dziurkę czyli uszkodzenie, jaśli mają ci zmienić żeby łuk gasł wcześniej (ile wcześniej? to żależy od prądu, grubości, gatunku ... nie da się 1 parametrem opisać raczej IMHO) to rownie dobrze nie rób wyjścia. Ja nie znam przeznaczenia otworu. więc gdybam.
Z innej beczki ja tnę kwasiaka , jakość jak widać:
https://www.cnc.info.pl/topics57/jak-nw ... vt8725.htm
i myślę, że jak zmniejszysz prąd to też ci pomoże niedociąć element.
Moi operatorzy jak tną drobnicę np z 16 i nie położą dodatkowych gęstszych krat, to tną detale tak szybko, żeby detali nie dociąć do końca. Ma to oczywiście dobre i złe strony, ale IMHO u nas przewaga tych dobrych. Minusem jest ich późniejsze odłupywanie, ukręcanie i takie tam, natomiast plusem jest 100% detali beż żadnych nadpaleń, czyli jak chłopaki mówią tną bez stresu.
Generalnie pokombinuj sam bo niektórych praw fizyki się nie przeskoczy, jak coś to wal śmiało jak będę maił czas to podpowiem
pozdro 4all