Tak kombinuję.
Poszukaj najpierw pinów od spustu. Włącz przecinarkę (bez palnika) i po prostu przewodem (mostkiem) szukaj, uważaj na główny środkowy wtyk. Jeżeli trafisz powinien "cykać" jonizator.
Na jednym z nich powinno być napięcie ...jakie, nie wiem. Potem możesz podłączyć jakiś przełącznik bo przyda się do szukania HF.
I zaczynasz podobnie, do głównego wtyku (środkowego) podłączasz przewód i drugim po kolei po pinach, tylko że w tym przypadku końcówki umieść blisko siebie tak żeby mogła przeskoczyć iskra.
Powtarzam uważaj bo w tym drugim przypadku jest niebezpiecznie, przymocuj przewody żeby gdzieś nie dotykały.
Tylko podpowiadam, przemyśl to.
Wycinarka plazmowa = pomoc dla początkującego
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 12
karpik74,
Dzięki za podpowiedź, ale chyba dzisiaj zrobiłem postęp. Rozkręciłem przecinarkę i i tak na 6 i 7 pinie jest wyprowadzone wysokie napięcie . Poza tym są wyprowadzone cztery piny od 1 do 4. Podejrzewam że włączanie jest na 1 i 2 pinie gdyż na pin 1 przychodzi przewód z czujnika ciśnienia, blokada włączenia. 3 i 4 pin być może to zabezpieczenie np. tak jak w palniku hipertherma 30, jest czujnik skręcenia głowicy. Te dodatkowe dwa przewody w palniku to też podobny czujnik zwierane są gdy głowica skręcona. Myślę więc że po zwarciu 1i2 oraz 3i4 powinno odpalić plazmę. Sprawdzę w przyszłym tygodniu po zmontowaniu złącza do palnika.
To dla bezpieczeństwa, a i tak muszę podłączyć. Przy okazji wyprowadzę przewód do THC.
[ Dodano: 2015-11-01, 16:20 ]
karpik74,
Jaki program CAM do generowania plików wejściowych do Macha. Zaznaczam że to jest hobbystyczne więc chciałbym aby to nie było za drogie (najlepiej darmowy
)
Może też jakieś materiały na temat makr i postprocesorów itp. najbardziej mi brakuje czasu, więc każda pomoc to jego oszczędność.
Z góry dziękuję
Dzięki za podpowiedź, ale chyba dzisiaj zrobiłem postęp. Rozkręciłem przecinarkę i i tak na 6 i 7 pinie jest wyprowadzone wysokie napięcie . Poza tym są wyprowadzone cztery piny od 1 do 4. Podejrzewam że włączanie jest na 1 i 2 pinie gdyż na pin 1 przychodzi przewód z czujnika ciśnienia, blokada włączenia. 3 i 4 pin być może to zabezpieczenie np. tak jak w palniku hipertherma 30, jest czujnik skręcenia głowicy. Te dodatkowe dwa przewody w palniku to też podobny czujnik zwierane są gdy głowica skręcona. Myślę więc że po zwarciu 1i2 oraz 3i4 powinno odpalić plazmę. Sprawdzę w przyszłym tygodniu po zmontowaniu złącza do palnika.
To dla bezpieczeństwa, a i tak muszę podłączyć. Przy okazji wyprowadzę przewód do THC.
[ Dodano: 2015-11-01, 16:20 ]
karpik74,
Jaki program CAM do generowania plików wejściowych do Macha. Zaznaczam że to jest hobbystyczne więc chciałbym aby to nie było za drogie (najlepiej darmowy

Może też jakieś materiały na temat makr i postprocesorów itp. najbardziej mi brakuje czasu, więc każda pomoc to jego oszczędność.
Z góry dziękuję
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
Wszystkie demo, z reguły są funkcjonalne ale z ograniczeniem ilości linii kodu np. popularny SheetCam albo pełna wersja LazyCama, chyba 200 zł.bogdan16300 pisze:Jaki program CAM do generowania plików wejściowych do Macha. Zaznaczam że to jest hobbystyczne więc chciałbym aby to nie było za drogie (najlepiej darmowy )
postprocesor Mach dla SheetCam-a, Detekcja pływającą głowicąbogdan16300 pisze:Może też jakieś materiały na temat makr i postprocesorów itp. najbardziej mi brakuje czasu, więc każda pomoc to jego oszczędność.
https://www.cnc.info.pl/topics57/postpr ... t70186.htm
postprocesor Mach dla WRYKRYS
https://www.cnc.info.pl/topics57/postpr ... t69324.htm
makro detekcja pływająca głowica pływający palnik G31 Mach
https://www.cnc.info.pl/topics57/detekc ... t69323.htm
-
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
ja uzywam sheet'a ale jakas demo wersja bo jak jest wiecej otworów to juz nie wygeneruje CAMa... osobiscie dla mnie osobiscie jest 100000 x lepsza niz inne ale to kwestia przyzwyczajeniabogdan16300 pisze:jarucki,
Z machem można kupić lazycama piszą że jest nierozwijany lub zasytanawiam się też nad sheetcamem jeszcze w moim zasięgu, bo chyba poniżej 200 $.
A może coś innego?