Czy dodać eksport kodu ESSI do opcji eduCADa 2.5 CNC?
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Mam pytanie do kolegów - czy Wasze maszynki są wyposażone w programy interpretujące automatycznie prawo-/lewostronną korektę obwiedni ścieżek plików ESSI (czyli kody 29 i 30)?
Pytam, bo jeśli nie interpretują automatycznie to zrobienie "wyjścia", czyli eksportu z eduCADa na plik ESSI jest kwestią jednego wieczoru i próby moglibyście robić już jutro, gdyby nie te cholerne 2 kody. Mogę je dodawać "na rybkę", tylko skąd wiadomo, który obrys będzie wewnętrzy, a który zewnętrzny. Trzeba by to jakoś wskazywać...
Pytam, bo jeśli nie interpretują automatycznie to zrobienie "wyjścia", czyli eksportu z eduCADa na plik ESSI jest kwestią jednego wieczoru i próby moglibyście robić już jutro, gdyby nie te cholerne 2 kody. Mogę je dodawać "na rybkę", tylko skąd wiadomo, który obrys będzie wewnętrzy, a który zewnętrzny. Trzeba by to jakoś wskazywać...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Z moich obserwacji kodu dla sterownika Burny który pracuje w essi sterownik automatycznie rozpoznaje czy jest to kontur wew czy zewnętrzy. Zaistaluj sobie wrykrys tam bez problemu mozna podladąć kod!! www.wrykrys.cz
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Piotr Rakowski pisze:Mam pytanie do kolegów - czy Wasze maszynki są wyposażone w programy interpretujące automatycznie prawo-/lewostronną korektę obwiedni ścieżek plików ESSI (czyli kody 29 i 30)?
o ile mogę pomóc:)
ja przygotowując program musze od razu uwzględnić w programie czy palnik będzie z prawej czy z lewej strony , bo np: jak kolega chce realizować to na maszynie skoro detal może mieć kształt kwadrat a w środku koło ? pokazałem na focie jak to wygląda

oraz program do tego co na fotce:
4
5
+450+220
6
29
53
+100+100++100+
++-200++
-20+20-20++
54
38
5
-530-320
6
30
53
+50+
+600+
++600
-600+
+-600
+-20
54
38
99
P.S.
Jest jeszcze parę kwestii które można uwzględnić w twoim programie co poczyni go bardziej pro. w zastosowaniu .
- Załączniki
-
- a_przyklad.jpg (38.65 KiB) Przejrzano 1719 razy
-
- a_przyklad.jpg (38.62 KiB) Przejrzano 1734 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Kontakt:
Kol. pop9 - No tak, sterownik to wykryje gdy w kodzie ESSI znajdują się odpowiednie kody kompensacji. Ale podpowiedzcie mi jak to robić na etapie tworzenia rysunku?
Tek wykrys to fajny program - zwłaszcza generatory rozwinięć
No i polskie tłumaczenie jest ekstra: "Eksport na dysk" -> to zwykły zapis, "Inicjalne wyjście" to po prostu zakończenie programu. Że też firma nie zatrudni kogoś do korekty takich "kwiatków".
Kol. gmaro - jasne, że jeśli piszesz kod ręcznie, wpisujesz kompensacje poprostu przed wektorami. Ale teraz masz program wektorowy. Masz narysowane obiekty. Trzeba jakoś wskazać programowi, co jest obrysem wewnętrznym, a co zewnętrznym. Poza tym kwestie dojazdów - wystarczą dojazdy liniowe, czy jak u Ciebie łukowe?
Dodatkowo:
--------------
Co oznaczają kody 53 i 54?
Czy 99 jest równoważny "/" (zakończenie programu)?
Jaki jest kod rozpoczynający (ja się spotkałem tylko z "%")?
Czy podstawową jednostką w kodzie ESSI jest 0,1 mm?
Tek wykrys to fajny program - zwłaszcza generatory rozwinięć

No i polskie tłumaczenie jest ekstra: "Eksport na dysk" -> to zwykły zapis, "Inicjalne wyjście" to po prostu zakończenie programu. Że też firma nie zatrudni kogoś do korekty takich "kwiatków".
Kol. gmaro - jasne, że jeśli piszesz kod ręcznie, wpisujesz kompensacje poprostu przed wektorami. Ale teraz masz program wektorowy. Masz narysowane obiekty. Trzeba jakoś wskazać programowi, co jest obrysem wewnętrznym, a co zewnętrznym. Poza tym kwestie dojazdów - wystarczą dojazdy liniowe, czy jak u Ciebie łukowe?
Dodatkowo:
--------------
Co oznaczają kody 53 i 54?
Czy 99 jest równoważny "/" (zakończenie programu)?
Jaki jest kod rozpoczynający (ja się spotkałem tylko z "%")?
Czy podstawową jednostką w kodzie ESSI jest 0,1 mm?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Ja na co dzień korzystam z Fastcama i to on pyta się czy na zewnątrz czy wewnątrz czy też po linii ma być ścieżka palenia , na dodatek pyta się jak ma palnik wejść w materiał (detal palony ) czy po linii prostej czy tez po łuku czy promieniu czy tez pod katem co nie jest bez różnicy , oczywiście ta sama sytuacja jest podczas wyjścia palnika z detalu .Piotr Rakowski pisze:Kol. gmaro - jasne, że jeśli piszesz kod ręcznie, wpisujesz kompensacje poprostu przed wektorami. Ale teraz masz program wektorowy. Masz narysowane obiekty. Trzeba jakoś wskazać programowi, co jest obrysem wewnętrznym, a co zewnętrznym. Poza tym kwestie dojazdów - wystarczą dojazdy liniowe, czy jak u Ciebie łukowe?
Teraz kwestia czy ma być dojazd liniowy, kołowy lub ćwiartka okręgu , połowa promienia :
Przykład:
Palisz powiedzmy koło i jak się będziesz wpalał to optymalny ścieżka będzie po łuku a to dla tego że uzyskujemy płynność ruchu a powierzchnia wyjdzie lepsza samego palenia i nie będzie tgz. nadpaleń a wyjście też po łuku i masz praktycznie idealne koło bez nadpaleń .
Palisz powiedzmy kwadrat tutaj juz nie ma problemu dajesz po prostej , kwestia tylko jak długa ma być ta prosta ( to jest uzależnione od grubości samej blachy i parametrów plazmy ) wyjście po prostej oczywiście .
Dlatego zapodałem powyżej rys. jak to wygląda w praktyce . Oczywiście zainteresowany jestem programem z tego względu że kiedyś myślę o zbudowaniu sobie takiego urządzenia w wolnym czasie , bo temat nie jest mi obcy .
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Kontakt:
Szanowni Koledzy - ja robię "czysty" eksport z eduCADa. To, czy ktoś zrobi ścieżki wejścia i wyjścia, czy nie to jego sprawa. Mówiąc krótko musi to zrobić ręcznie.
Oczywiście w przyszłości zrobię zestaw programów do wypalarek: edytor rysunków (jak eduCAD) + podgląd (jak PLT2CNC) z generatorem dojazdów i generatorami powierzchni rozwijanych i standardowych elementów (np. kanałów wentylacyjnych), jak we WRYKRYS.
Zrobiłem ten eksport. Poniżej rysunki z eduCADa i ESSI viewera (niemiecki program freewareowy). Co ciekawe polski darmowy viewer ESSI firmy AVE niepoprawnie interpretuje okręgi. Apropos: eduCAD eksportuje linie, wieloboki, prostokąty, okręgi i łuki. Punkty i elipsy nie są na razie eksportowane. Punkty z resztą nie będą w ogóle.
Wersja demo eduCADa 2.5 z opcją eksportu do ESSI jest dostępna pod linkiem:
http://www.lynxsft.com.pl/educad/eduCAD25.exe
Czekam na Wasze uwagi.
Jeden z rysunków jest za duży, więc podaję link:

Podpis: podgląd kodu i rysunku w ESSI viewerze.
Oczywiście w przyszłości zrobię zestaw programów do wypalarek: edytor rysunków (jak eduCAD) + podgląd (jak PLT2CNC) z generatorem dojazdów i generatorami powierzchni rozwijanych i standardowych elementów (np. kanałów wentylacyjnych), jak we WRYKRYS.
Zrobiłem ten eksport. Poniżej rysunki z eduCADa i ESSI viewera (niemiecki program freewareowy). Co ciekawe polski darmowy viewer ESSI firmy AVE niepoprawnie interpretuje okręgi. Apropos: eduCAD eksportuje linie, wieloboki, prostokąty, okręgi i łuki. Punkty i elipsy nie są na razie eksportowane. Punkty z resztą nie będą w ogóle.
Wersja demo eduCADa 2.5 z opcją eksportu do ESSI jest dostępna pod linkiem:
http://www.lynxsft.com.pl/educad/eduCAD25.exe
Czekam na Wasze uwagi.
Jeden z rysunków jest za duży, więc podaję link:

Podpis: podgląd kodu i rysunku w ESSI viewerze.
- Załączniki
-
- Rysunek wykonany w eduCADzie. Dla referencji - kwadrat ma 100x100 mm.
- Image3.jpg (10.47 KiB) Przejrzano 4041 razy