Plazma Stigal DYNAMIC. Prosze o opinie

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

thcim
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 11

Post napisał: thcim » 13 cze 2011, 10:53

cnccad pisze:takie maszyny są ogólnie dostępne u wielu producentów.
Podasz kilka przykładów bo jakoś szukam i nie mogę znaleźć, a chciałbym porównać jak to wygląda u innych. Widziałem tylko jak tną profile na wypalarce na stole i nic więcej ...

Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 13 cze 2011, 10:57

air Liquide , step , mgm , cortina ( chyba od miler-a ), zinser , koike ...
maja standartowo w ofercie do rur a do profili tylko zmieniają charakterystykę pracy głowicy.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

thcim

Post napisał: thcim » 13 cze 2011, 11:05

ok wszedłem na 2 strony i odechciało mi się szukać na stronie Linde i koike graniczy to z cudem. w wolnej chwili jeszcze spróbuje.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 13 cze 2011, 11:10

nie każdy producent się chwali takimi wynalazkami. Ja podałem nazwy tych że producentów gdzie widziałem przy maszynach już takie systemy zainstalowane oraz jako całkowicie nie zależne systemy jak np. zinser.
Na to też trzeba więc zwrócić uwagę. Nie wiem czy Ci maja na stronach pokazane ale maszyny z takimi układami pracują w Polsce i Europie.

Ostatnio nawet rozmawiałem z człowiekiem , który znalazł jakiegoś polskiego producenta , który wykona to u siebie w warsztacie. On jest gdzieś z okolic chyba gorzowa.w.

thcim

Post napisał: thcim » 16 cze 2011, 14:40

Nie wiem jak wy ale ja po wczorajszym dniu dalej twierdze że jednak szybkość robi różnicie, z ciekawości poszedłem na stoisko AEP i zobaczyłem a nawet zabrałem próbkę wyciętego detalu i choć wasze maszyny pracują znacznie wolniej to miejsce wpalenia jak i cała szlaka zostawiała dużo do życzenia, jeśli firmie nie zależy na jakości to aep daje rade głównie cenowo, ale jeśli komuś zależy na jakości to tu Stigal wygrał!

aepcnc
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: aepcnc » 16 cze 2011, 21:08

szkoda że się nie przedstawiłeś i nie porozmawiałeś, nie było o u nas klienta który narzekał by na szlakę na detalu.
To że wziąłeś próbkę to tobie wierzę, rozdajemy je na lewo i prawo , nawet stigal podchodził i pozwolono mu zabrać , nie mam się czego wstydzić :roll:

Natomiast nie lubię takich tekstów jak : stigal wygrywa ! dlaczego ? widziałem jego maszynę jak jeździ do przodu i tyłu jak głupia (bez palenia) , ok fajnie to wygląda ale po co to komu , jak przecinała 1mm (robiła to wolniej o 200mm/min) to z miejsca przebicia do miejsca przebicia szału nie robiła swoją prędkością.

dobra kończę to dyskusję bo twierdzisz różne rzeczy nie podpierając się żadnymi argumentami, głosisz tylko swoje subiektywne zdanie (czego ja tobie nie bronie), tylko pozwól że to kto wygrywa to pokaże rynek.

P.S. dziwne tylko że : sprzedałem klientowi maszynę na targach , który wrócił z próbkami od stigala , wyciąłem jemu swoje i zdecydował się na naszą maszynę. Twierdzenie klienta :
- jakość porównywalna ( stal ocynkowana 1,5mm)
- nasza maszyna nieznacznie szybsza (podczas cięcia)
- tańsza o 25%

jednak ja też wiem że nie jestem w stanie obsłużyć wszystkich klientów, są tacy którzy kupią u mnie i tacy którzy kupią u stigala. tak działa wolny rynek, i dobrze !

thcim

Post napisał: thcim » 17 cze 2011, 09:30

Podobnie jak moje tak i twoje opinie są subiektywne, nie bardzo mnie też obchodzi czy producenci się miedzy sobą lubią czy nie. Zgodzę się że wyboru maszyny dokonują klienci niestety często prezesi, którzy na nich później nie pracują więc męczenie się z nimi zostaje szarym pracownikom jak ja, jedyne co mi zostaje to opiniować zakup. Naturalne jest także to że jako dystrybutor zawsze będziesz krytykował cudze a chwalił swoje, tak jest w każdym biznesie. Przydał by się jakiś turniej przecinarek stawiamy obok siebie kilka maszyn dostają te same zadania i tną to było fajne.

Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: robal43 » 17 cze 2011, 11:33

Chłopaki !!! każda maszyna ma swoje ZALETY jak i WADY proste więc nie widzę powodu się kłócić BO jedna tnie szybciej a pozniej stoi z powodu awarii a druga tnie wolniej ale za to miej awaryjna ...
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 17 cze 2011, 13:52

thcim pisze:...zabrałem próbkę wyciętego detalu i choć wasze maszyny pracują znacznie wolniej to miejsce wpalenia jak i cała szlaka zostawiała dużo do życzenia, jeśli firmie nie zależy na jakości to aep daje rade głównie cenowo, ale jeśli komuś zależy na jakości to tu Stigal wygrał!
czy to były targi spawalnictwa :?:
maszyna tu nie za wiele ma do szlaki. Za to odpowiada palnik , operator , stal... ale nie obwiniajmy maszyny.
Chyba że jest nie sprawna.
STIGAL , nie jest zły , godny polecenia ale też trochę prze reklamowany.
Za sukces końcowy , i tak odpowie operator maszyny. To tak naprawdę on daje wynik końcowy a nie szybkość maszyny.
A czy TRUMPH , MAZAK , ESAB ... nie maja wad :?: :?:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: kamar » 17 cze 2011, 20:33

cnccad pisze: A czy TRUMPH , MAZAK , nie maja wad :?: :?:
Pewnie mają, nie znam się, ale jak są wykonane. Bylem dziś na targach i pooglądałem.
Ceny w/w powalają ale te tańsze na wałkach podpartych fi 20 i listwami zębatymi przykręconymi bez ustalenia też zaczynaly się od 50k €.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”