Mnie klient przywiózł kiedyś całą paczkę igieł 0,3 mm właśnie do akupunktury, igły bardzo elastyczne, wyginają się we wszystkie strony, ale nie pękną... Mają bardzo fajne, medyczne zastosowanie...
Ta nano_tokarka którą zamieściłeś jest niesamowita! Alle element z filmu ma 4,5 mm długości przy średnicy powiedzmy średnio 0.3 mm (mówię średnio bo nie wszystko jest zbyt czytelne dla mnie, z tego co tu widzę jest to robione z pręta 1.5 mm tak?
To na prawdę prawdziwe cudo, ale podkreślmy ze na filmie masz 4,5 mm długości a kolega ma w tabelce długość 35mm przy średnicy 0,1 mm potem masz 0,13 mm 0.18 mm a długość pozostaje mniej więcej taka sama... Te moje igły maja 50 mm przy 0,3 mm.
Ciekawostka bardzo fajna, można zacząć produkować drogie zegarki, ale do zastosowań Zenka, to się chyba raczej nie nada...
Dodane 48 minuty 19 sekundy:
Mam 3 tonowa grawerkę, na której frezuje gniazda swoich foremek, ale mniejszym frezem jak fi0.6 to jeszcze nie frezowałem, tzn mówię o palcowym.
Korci mnie trochę kupienie frezów fi0,1 i wyfrezowanie jakiegoś gniazda, ale się boję ze te frezy zaraz strzela i nic z tego nie będzie... Macie jakieś filmiki, albo zdjęcia takich nano frezowań?
Ja sobie robiłem kiedyś takie próby w laminacie PCB, frezami grawerskimi 0,1 i 0,3 mm, bo miałem kiedyś coś tam komuś wyfrezować, ten ktoś się później z tego wycofał, a zdjęcia zostały.... Laminat był złapany w szczęki uchwytu, także nie był równy, a i tak wyszło to nawet ciekawie...
Nawet nie wiem dokładnie ile ma mieć ta najmniejsza ścieżka, bo ja tego nie mierzyłem, tylko tak na ślepo z ręki to wyfrezowałem. To w rzeczywistości wygląda jakbyś włosa na papier położył, dziwiłem się ze frez tego nie rozerwał...