Jest to pierwszy post na tym form więc witam wszystkich.

W ostatnich dniach stałem się szczęśliwym posiadaczem tokarki „szybkobieżnej” TUM 35. Niestety szybkobieżna jest tylko z nazwy z racji tego, że po szybkich posuwach w TUM-ce pozostałe jedynie dźwignia do ich włączania. Maszyna stała się dawcą organów dla innych swoich „koleżanek”.
Przymierzam się do jej remontu z racji tego że maszyna jest z 85 roku ubiegłego wieku ale w oryginalnej farbie co znaczy że nie przechodziła „remontu kapitalnego” pędzlem. Skoro powiedziało się remont to chce ją doprowadzić do stanu takiego jaka wyszła z fabryki z racji tego że jestem entuzjastą mechaniki i będę jej używał bardziej hobbistycznie a niżeli zarobkowo. Z tego co widzę patrząc na suport to brakuje wyposażenia odpowiedzialnego za przyspieszone posuwy, przy czym robocze posuwy działają prawidłowo wzdłużny i poprzeczny.
Na zdjęciu obrabiarki widać że brakuje silnika z całym mechanizmem oraz popychaczy do blokady danej osi. Z części elektrycznej brakuje nikrostyków S23, S24, S25 i S26.
W katalogu części zmiennych producent opisuje to jako zespół F8 oraz zespół F9 (na końcu załączę stronę z katalogu części zamiennych), oraz S23 i S24 łącznik miniaturowy LM-3, S24 i S25 łącznik miniaturowy w obudowie izolacyjnej 83400.
Może ktoś z użytkowników forum jest w stanie mi pomóc w kwestii zakupu, odtworzenia tych podzespołów i ich części. Może ktoś ma takie podzespoły i zechce je sprzedać z chęcią po negocjuje z nim. Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.
Katalog części: