W ramach budowy mojego amatorskiego warsztatu wczoraj dojechała do mnie taka oto maszynka:

Ponieważ to moja pierwsza tokarka i tokarz ze mnie żaden, pojawiło się od razu kilka pytań.
1. Pod łożem oraz z drugiej strony suportu są chyba zainstalowane jakiegoś rodzaju kopiały:

Widać skrzynkę z wodzikami, każdy z nich to po prostu styk normalnie otwarty. Tylna listwa ma tylko dwa, przednia kilka. Sprzedający twierdził, że ten "kopiał" może służyć do toczenia stożków i gwintów. Czy ktoś z Was ma wyobrażenie w jaki sposób można tego używać?
2. Wykres prędkości wrzeciona i posuwu suportu jest dla mnie trochę niezrozumiały, mam pewne wątpliwości czy przy wszsytkich prędkościach wrzeciona działa posuw. Na razie nie uruchamialem silnika głównego, bo chce najpierw wymienić oleje przekładniowe, ale bawiłem się ręcznie. Okazało się, że zadne z ustawień prędkości wrzeciona nie powoduje ruchu wałka posuwów. Przetestowałem chyba wszystkie kombinacje dzwigien i nic. Może ktoś podpowie jak to może wyglądać w tej tokarce? Przy okazji do czego może służyć dźwignia z oznaczeniami G1 G2 H1 H2?

3. Na łożu tokarki jest umieszczone jeszcze coś takiego:

Ktoś ma pomysł do czego to może słuzyć?
4. Na tokarce jest tabliczka smarowania:

I wszystko ladnie pięknie, tylko nie za bardzo rozumiem tych lepkości oleju podanycg na dole. Wrzuciłem to w jakiś kalkulator www i dziwne rzeczy wychodzą. Podpowie ktoś jaki olej zalać do tej tokarki?
Ogólnie problem z tokarką jest taki, że to nie jest chyba standardowe wykonanie i nie mam do niej głównej szafy sterowniczej. Z tego co widziałem na jednym z filmów, są tam tylko przekaźniki i styczniki, nic wielkiego, ale widzę że bez schematu będzie ciężko to odtworzyć (głównie chodzi o ten kopiał, posuwy przyspieszone już ogarnąłem). Dlatego pytanie do Was. Czy ktoś miał styczność z taką maszyną? Każda nawet maleńka informacja na jej temat może mi pomóc ogarnać to sterowanie. Nie pytam nawet o DTR, bo z tego co widzę to raczej mało prawdopodobne, aby je znaleźć.
Dzięki z góry za jakiekolwiek informacje
Pozdrawiam
Tomek