SN400x750 ARAD

Brak śruby sanek suportu

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
sopeltuning
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

SN400x750 ARAD

Post napisał: sopeltuning » 24 gru 2017, 21:15

Koledzy mam ogromną prośbę o pomoc. Niedawno przywiozłem do garażu tokarkę Rumuńską firmy ARAD SN400x750 1973r w stanie do zrobienia. Ogólnie sprawna obroty prawe - lewe są posów wzdłużny działa, brak śruby posówu poprzecznego oraz imaka. Największy problem stanowi w tym momencie skompletowanie śruby na której znajduje się koło zębate oraz noniusz, nie było by problemu gdyby była uszkodzona i należało by dorobić nową na podstawie uszkodzonej. Nie posiadam DTRki i jest problem ze znalezieniem. Dodatkowo potrzebny mi jest schemat elektryczny aby kilka rzeczy ogarnąć mianowicie podpięcie szybkiego posuwu załączanego w dżojstiku od włączania posuwu wzdłużnego i poprzecznego. Dodam, że widziałem SN400x1000 czy sn400x1500 i wyglądały podobnie miały właśnie dżojstik z tyłu suportu, w którym załącza się szybki posów ale jak dzwoniłem i rozmawiałem z właścicielami to nie posiadali żadnej DTRki.
Czy ktoś z szanownego grona posiada takową tokarkę i ma może DTRkę lub był by w stanie z wymiarować śrubę posówu oraz podać wymiar koła zębatego na niej, dodatkowo potrzebował będę wymiar tej tulei od strony noniusza która jest przykręcona do suportu a w nią wchodzi śruba posówu.
Co do konik to również brakuje pewnych elementów musiał bym albo zdjęcia zobaczyć jak jest złożony albo ja mam z 2 różnych tokarek złożony. Jest korpus konika, płyta która opiera się o łoże i płyta dociskowa montowana od spodu łoża. Brakuje śrub, śruby do przestawiania konika w poprzeg łoża.
Za każdą informację będę bardzo wdzięczny.

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Re: SN400x750 ARAD

Post napisał: pioterek » 28 gru 2017, 21:08

Nie znalazłeś jeszcze?, no to masz:
https://ulozto.cz/!wSwbAMXZv/sn400-eng-de-manualy-zip

Autor tematu
sopeltuning