Borykam się z pewnym problemem, mianowicie chciałbym przejść z noży z płytką wlutowaną na noże oprawkowe z wymiennymi płytkami
z 1 którego często używam już sobie poradziłem. Do gwintowania. Nóż z płytką wlutowaną wiadomo trzeba odpowiednio naostrzyć (kąt 55 lub 60 stopni) później sprawdzianem ustawić w imaku. Zmieniłem na nóż oprawkowy marki Vorgen 16x16 z płytką 3 ostrzową 55 stopni do gwintów 11 zwoiji na cal. (głównie takie gwinty toczę) Wszystko miód. Wychodzi i szybciej i taniej.
Teraz to samo chciałbym zrobić z nożem prawym prostym którego używam to zatoczenia zawiasek z pręta fi 16/18/20. Zbieram głównie ok. 3mm na odległości 25mm i sztuka jest gotowa. Obróbka wykańczająca nie jest potrzebna, zgrubna wystarcza. Powierzchnia zatoczenia nie musi być ładna, gdyż jest to przeznaczone dla przemysłu kotlarskiego.
Tak więc chciałbym zmienić nóż prawy prosty z węglikiem spiekanym na nóż prawy prosty z płytką wymienną. Zamówiłem nóż prawy typu MTJNR K16 również marki Vorgen oraz 1 płytke TNMG160408 R taki zestaw polecił mi sam sprzedający. Niestety nie zdaje to egzaminu, gdy zbieram powiedzmy 1mm to jeszcze wiórek nie jest najgroszy ale 2-3mm to już okropnie, grzeje się, urywa, powierzchnia okropna, wiór się robi fioletowy i po maszynie czuć że ma ciężko. W takim przypadku musiałbym robić z 3 przejścia aby 1 sztuke zrobić...
tutaj film z prób obróki tym nożem https://youtu.be/zblKyXvAuws
Na początku widać wiórek jaki wychodzi przy obróbce nożem z węglikiem przy 1 przejściu (po lewej stornie ładny nie spalony) a ten po prawej to z obróbki nożem z płytką wymienną zbierał może z 1mm?
Załączam też zdjęcia z wyglądem naostrzonego noża z płytką wlutowaną jakie obecnie używam. Do toczenia zawiasek używałem obrotów 900 oraz posów 0.4mm

Myślę czy by nie zamówić płytki z mniejszym promieniem TNMG160404 R może wtedy by lepiej poszło. Może całkowicie inny model płytki? Potrzebowałbym coś podobnego wyglądem do tego noża z tym spiekiem. Proszę o poradę.